Περισσότερες από 25 καταγγελίες δέχονται καθηµερινά οι αστυνοµικές υπηρεσίες σε ολόκληρη τη χώρα για υποθέσεις κακοποίησης ζώων, µε τους αστυνοµικούς να βεβαιώνουν διοικητικά πρόστιµα συνολικού ύψους άνω των 3 εκατοµµυρίων ευρώ µέσα σε µόλις τέσσερις µήνες. Σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες των «Παραπολιτικών», οι καταγγελίες για έλλειψη ευζωίας αλλά και για περιπτώσεις κακοποίησης κυρίως ζώων συντροφιάς είναι απανωτές και οι αστυνοµικοί µόνο το πρώτο 4µηνο της φετινής χρονιάς έχουν συλλάβει 127 άτοµα και έχουν επιβάλει διοικητικά πρόστιµα σε 993 πολίτες, κυρίως ιδιοκτήτες σκύλων και άλλων οικόσιτων ζώων.

Κακοποίηση ζώων: Πάνω από 3.100 καταγγελίες μέσα σε ένα τετράµηνο 

Οι ασυνείδητοι ιδιοκτήτες ζώων δεν δείχνουν καµία διάθεση συµµόρφωσης, παρά τα αυστηροποιηµένα πλαίσια του νόµου, ο οποίος πρόσφατα τροποποιήθηκε και θέτει προ των ευθυνών τους όσους διαθέτουν ζώα για συντροφιά ή για βιοποριστικούς λόγους. Σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνοµίας, από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο του 2024 οι καταγγελίες που έγιναν στις αστυνοµικές υπηρεσίες ολόκληρης της χώρας έφτασαν τις 3.102. Την ίδια περίοδο, οι αστυνοµικοί σχηµάτισαν δικογραφίες για 724 άτοµα. Σύµφωνα µε τα ίδια στοιχεία, βεβαιώθηκαν διοικητικά πρόστιµα σε 993 περιπτώσεις, όπως προαναφέρθηκε, µε το συνολικό ύψος των προστίµων να φτάνει το ιλιγγιώδες ποσό των 2.906.800 ευρώ. Η έλλειψη αντίδρασης από τις Αρχές τα προηγούµενα χρόνια σε τέτοιου είδους καταγγελίες φαίνεται πως έχει αλλάξει άρδην, µε την Αστυνοµία να επιδεικνύει πλέον ιδιαίτερο ζήλο ως προς τη διερεύνηση των καταγγελιών που γίνονται είτε από ιδιώτες είτε από φιλοζωικές οργανώσεις.

Την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, δηλαδή το πρώτο τετράµηνο του 2023, οι αστυνοµικοί είχαν δεχθεί 3.209 καταγγελίες και είχαν σχηµατίσει δικογραφίες σε βάρος 701 πολιτών. Οι συλλήψεις την ίδια περίοδο έφτασαν τις 139, ενώ οι περιπτώσεις στις οποίες επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιµο έφτασαν µόλις τις 640. Ωστόσο, σύµφωνα πάντα µε τα στοιχεία του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., το συνολικό ύψος των διοικητικών προστίµων έφτασε τα 3.350.300 ευρώ.

Παράβολο 135 ευρώ για κάθε αστείρωτο ζώο συντροφιάς 

Οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, πλέον, µε τον νέο νόµο είναι υποχρεωµένοι να έχουν φροντίσει για την ηλεκτρονική σήµανση (chip), αλλά και τη στείρωσή τους. Οσοι επιλέξουν να µη στειρώσουν τα ζώα τους θα πρέπει να καταβάλουν παράβολο 135 ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς και επιπλέον 15 ευρώ στον κτηνίατρο για τη λήψη του γενετικού υλικού.

Το υλικό αυτό θα αποστέλλεται σε εργαστήριο, όπου θα διατηρείται για τουλάχιστον 12 χρόνια, ενώ θα ενηµερώνεται και το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Το αίµα δίνεται ώστε, σε περίπτωση που βρεθεί ίδιο γενετικό υλικό σε νεκρό αδέσποτο ζώο, οι Αρχές να γνωρίζουν αµέσως ποιος είναι ο πατέρας ή η µητέρα του ζώου και έτσι να εντοπίζεται ο ιδιοκτήτης και να οδηγείται ενώπιον της ∆ικαιοσύνης. Τα νέα µέτρα στοχεύουν, σύµφωνα µε τις ζωοφιλικές οργανώσεις, στη µείωση των αδέσποτων ζώων. Μέχρι πρότινος, πολλοί ιδιώτες αγόραζαν ζώα και λίγο αργότερα τα παρατούσαν, επειδή δεν µπορούσαν να τα συντηρήσουν, µε συνέπεια τα αδέσποτα πλέον ζώα, που δεν ήταν στειρωµένα, να κυοφορούν αρκετές φορές, φέρνοντας στη ζωή δεκάδες άλλα αδέσποτα.

Πλέον, τα πρόστιµα ξεκινούν από 100 ευρώ, που αφορούν την παράλειψη άµεσου καθαρισµού του περιβάλλοντος από τα περιττώµατα του ζώου, και φτάνουν και τις 50.000 ευρώ για τον φόνο ή την κακοποίηση ζώου.

«Να τροποιηθεί ξανά ο νόμος»

«Οι κακοποιητές είναι σκληροί άνθρωποι και συνήθως έχουν κάποιον από τον οποίο καλύπτονται. Ο νόµος είναι ελλιπής και εµείς δυσκολευόµαστε να βοηθήσουµε τα αδέσποτα ή τα δεσποζόµενα ζώα λόγω έλλειψης χρηµάτων. Αρα, ό,τι κάνουµε το κάνουµε από το δικό µας υστέρηµα. Το να φτάσεις µια υπόθεση στα δικαστήρια είναι µια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία. Ο κόσµος δεν έχει λεφτά για να προχωρήσει σε µήνυση σε βάρος ενός κακοποιητή και, κυρίως, δεν υπάρχει προστασία µαρτύρων. Οι δήµοι δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από την Ευρώπη για να φτιάξουν πάρκα, ώστε να βγαίνουν τα ζώα να αθλούνται, να παίζουν. Οι φιλοζωικές λαµβάνουν κάποια χρήµατα, ωστόσο και αυτά είναι σταγόνα στον ωκεανό. Η δουλειά γίνεται, όχι από το κράτος, αλλά από τις φιλοζωικές και τους εθελοντές. Χρειάζεται να τροποποιηθεί ξανά ο νόµος και να γίνει αυστηρότερος για τους θύτες, αλλά και να βρεθεί οικονοµική βοήθεια, για να στηριχθούν τόσο τα σωµατεία των ζωοφιλικών οργανώσεων όσο και οι δήµοι. ∆υστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, για να βρούµε καταφύγια για τα ζώα που µε εισαγγελική παραγγελία αποµακρύνονται από τον ιδιοκτήτη τους, αναγκαζόµαστε να πληρώνουµε εµείς από την τσέπη µας, αφού δεν υπάρχει συνεργασία µε τους δήµους. Τα όσα δηµόσια kennels υπάρχουν δεν έχουν σωστές εγκαταστάσεις. Οι κακοποιητές είναι το χειρότερο στρώµα της κοινωνίας. Οι Αµερικανοί τούς θεωρούν εν δυνάµει δολοφόνους. Θα πρέπει να αντιµετωπίζονται διαφορετικά», δηλώνει στα «Π» η Ελισάβετ Κρούσσα, εθελόντρια διασώστης ζώων, διαπιστευµένη από το ∆ΙΚΕΠΑΖ και µέλος του σωµατείου «Φίλων ζώων και ανθρώπων».

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»