Το πιο ζεστό καλοκαίρι θα ζήσουμε φέτος, με ακραίες θερμοκρασίες, αν λάβουμε υπόψη τη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη για τη θερμοκρασία στην Ευρώπη από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF), οι προβλέψεις του οποίου μέχρι σήμερα δεν «πέφτουν ποτέ έξω».

Το γράφημα που δημοσιεύει το Meteo παρουσιάζει τις παρελθοντικές προγνώσεις κάθε μήνα Μαΐου από το 2017 μέχρι σήμερα για τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο).

Οι γκρι μπάρες δείχνουν την αβεβαιότητα στις αποκλίσεις των τιμών από την κλιματική τιμή της περιόδου 1993-2016 (ήδη μια πολύ θερμή περίοδος) και οι γκρι κύκλοι δείχνουν τις ακραίες προγνωστικές τιμές όλων των διαθέσιμων σεναρίων.

Τα κόκκινα στίγματα «Χ» δείχνουν τις πραγματικές θερμοκρασίες, που παρατηρήθηκαν από μετεωρολογικούς σταθμούς μετά το πέρας των προγνωστικών περιόδων και, όπως φαίνεται, το πιο θερμό καλοκαίρι καταγράφηκε το 2022, πολύ κοντά σε μια από τις ακραίες προγνωστικές τιμές τον Μάιο 2022.

Στην ανάρτηση του Meteo επισημαίνεται ότι το μοντέλο του ECMWF έχει προβλέψει μέχρι στιγμής με μεγάλη ακρίβεια τη γενική πορεία της θερμοκρασίας στην Ευρώπη το καλοκαίρι, υποεκτιμώντας ελαφρώς τις πραγματικές τιμές.

grafima_


Η μπλε μπάρα στα δεξιά του γραφήματος δείχνει ότι προβλέπεται για το 2024 ένα από τα πιο θερμά καλοκαίρια των τελευταίων ετών, με μια ακραία τιμή απόκλισης κοντά στο +2.5 ºC. Τέλος, όπως επισημαίνει το Meteo, είναι η πρώτη φορά που κανένα από τα διαθέσιμα προγνωστικά σενάρια τον φετινό Μάιο δε δείχνει αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας για το σύνολο της Ευρώπης.