Δύο στα τρία παιδιά που εξαφανίστηκαν το 2023 είναι κορίτσια, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας. Μόνο το 2023, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, 274 παιδιά, δηλώθηκαν εξαφανισμένα από συγγενικά τους πρόσωπα ή δομές στις οποίες διέμεναν προσωρινά.

Πρόκειται για έναν αρκετά μεγάλο αριθμό παιδιών, τα οποία στην πλειοψηφία τους εντοπίστηκαν και επέστρεψαν στο σπίτι τους ή στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας όπου διέμεναν με εισαγγελική παραγγελία.

Το 2022, ενεργοποιήθηκε «Amber Alert» σε 37 διαφορετικές περιπτώσεις για 39 παιδιά. Μεταξύ αυτών, ήταν 17 κορίτσια και 22 αγόρια.

Το 2023 ωστόσο, κατεγράφησαν από την αστυνομία 274 περιπτώσεις εξαφανίσεων παιδιών. Τα 175 ήταν κορίτσια και τα υπόλοιπα 99 ήταν αγόρια. Έπειτα από αστυνομικές έρευνες αλλά και αναζητήσεις από ιδιώτες, εντοπίστηκαν τα 256, εκ των οπόιων τα 166 ήταν κορίτσια και τα 90 αγόρια.

Μέχρι στιγμής, αναζητήσεις εκκρεμούν για 18 παιδιά, 9 αγόρια και 9 κορίτσια, τα οποία σχεδόν στην πλειοψηφία τους θεωρείται ότι δεν βρίσκονται πλέον στην Ελλάδα.

Τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας, δεν αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, τονίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., αφού πολλά από αυτά τα παιδιά είναι γεννημένα στο εξωτερικό και διέφυγαν από δημόσιες και ιδιωτικές δομές προσωρινής φιλοξενίας.