Δύο ανήλικοι εξαφανίζονται κάθε 72 ώρες, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που αποκάλυψε το Χαμόγελο του Παιδιού με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών στις 25 Μαΐου.

«Οι εξαφανίσεις είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και στην Ελλάδα η εικόνα σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη είναι σαφώς καλύτερη», επισήμανε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ζάππειο Μέγαρο ο πρόεδρος του οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χαμόγελου, μόνο το 2023 πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά 8.354 τηλεφωνικές κλήσεις στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, ενώ δηλώθηκαν οι εξαφανίσεις 186 παιδιών και 160 ενηλίκων.

Διαβάστε ακόμα: Χαμόγελο του Παιδιού: Δύο παιδιά εξαφανίζονται κάθε τρεις ημέρες, ενώ ανά δύο εξαφανίζεται ένας ενήλικας - Αποκαλυπτικά στοιχεία

Ανησυχητικά τα στοιχεία εξαφανίσεων ανηλίκων για τους πρώτους μήνες του 2024 

Ωστόσο, φέτος, οι έως τώρα αριθμοί αποκαλύπτουν μια σημαντική αύξηση. Μόνο το πρώτο 4μηνο του 2024 πραγματοποιήθηκαν 3.814 κλήσεις στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, ενώ 81 παιδιά και 50 ενήλικες εξαφανίστηκαν.

Όσον αφορά το 2023, δύο στα τρία παιδιά που εξαφανίστηκαν είναι κορίτσια, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ συνολικά 274 παιδιά δηλώθηκαν εξαφανισμένα από συγγενικά τους πρόσωπα ή χώρους προσωρινής φιλοξενίας όπου διέμεναν με εισαγγελική παραγγελία. Τα 175 ήταν κορίτσια και τα υπόλοιπα 99 ήταν αγόρια. Από αυτά εντοπίστηκαν σε εύλογο χρονικό διάστημα τα 256, τα 166 εξ αυτών κορίτσια.

«Θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι επιμένουν να υπηρετούν την Κοινωνία Πολιτών, να τη συντηρούν, να τη διατηρούν, να την ενισχύουν και να την υπηρετούν. Το Χαμόγελο του Παιδιού ανήκει σε αυτούς», ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Γιαννόπουλος μιλώντας για τη δράση του οργανισμού ανέφερε πως «όλα ξεκίνησαν 28 χρόνια πριν, όταν ένα μικρό παιδί, ο γιος μου, φεύγοντας μου άφησε αυτή την παρακαταθήκη, αλλά και σ' εσάς, που ενώσατε τις δυνάμεις σας. Το Χαμόγελο υπηρετεί τους θεσμούς του κράτους, καθώς ο ρόλος ενός εθελοντικού οργανισμού είναι να συμπληρώνει και όχι να υποκαθιστά».