Σε ένα μεγάλο πάρκο φρούτων, λαχανικών και φυτών μετατράπηκε το πλακόστρωτο γύρω από το άγαλμα Βενιζέλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

*Διαβάστε εδώ: Το δύσκολο παζλ της τηλεοπτικής ενηµέρωσης - Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν, ποιοι αλλάζουν πόστο τη νέα σεζόν

Πρόκειται για τη δράση που υλοποιεί η Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας - Θεσσαλίας - Θράκης, ενόψει των 95 ετών λειτουργίας των λαϊκών αγορών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Φορέα Λαϊκών Αγορών.

parko_laikwn_agorwn


Οι πρώτοι επισκέπτες

Οι πρώτοι επισκέπτες του πάρκου των λαϊκών αγορών που άνοιξε τις πύλες του στις 09:00 το πρωί, ήταν μικροί μαθητές από διάφορα Δημοτικά Σχολεία της πόλης.
Τους λιλιπούτειους μαθητές υποδέχθηκε η ξυλοπόδαρος και στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν στα stands, προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα την υγιεινή διατροφή, το περιβάλλον, αλλά και την κυκλοφοριακή αγωγή.

Οι ψυχαγωγικές- εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα παιδιά βασίζονται στην εξερεύνηση της αξίας της σωστής διατροφής μέσω της τεχνολογίας.

Έπειτα, μπορούν να επισκεφθούν τον Μάγο της πλατείας, ο οποίος κάνει ταχυδακτυλουργικά τρικ, ζογκλερικά κόλπα, θεατρικά σκετσάκια, μουσικοκινητικά παιχνίδια και πρωτότυπες μπαλονοκατασκευές.

Thestival.gr Πάρκο  λαϊκών αγορών


Οι μικροί επισκέπτες θα περάσουν από το stand με chef που τους μαθαίνει να αξιοποιούν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά από τον πάγκο της λαϊκής, με μοναδικές συνταγές από διαφορετικά μέρη του κόσμου.

Εκτός των παραπάνω, το πάρκο λαϊκών αγορών περιλαμβάνει εργαστήρι ζωγραφικής προσώπου, παιχνίδι και υγιεινή διατροφή, διαδραστικά παιχνίδια και χειροτεχνίες, αθλήματα και δράσεις ανακύκλωσης.

Ακόμα, τα παιδιά μπορούν να μάθουν πρώτες βοήθειες με την καθοδήγηση των Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού, για να βοηθήσουν τον εαυτό τους, τους φίλους τους και την οικογένειά τους.

thessaloniki_parko_laikwn_agorwn


Μικροί τροχονόμοι βρίσκονται εν δράσει και μέσα από το παιχνίδι με την συνδρομή της Τροχαίας Θεσσαλονίκης, τα παιδιά μαθαίνουν οδική συμπεριφορά.

«Σήμερα γιορτάζουμε τα 95 χρόνια των λαϊκών αγορών και είμαστε εδώ με τους ανθρώπους των λαϊκών αγορών, για να γιορτάσουμε τα χρόνια λειτουργίας τους. Σαν Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμα για τον υγιεινό τρόπο διατροφής αλλά και για την άθληση, τις πρώτες βοήθειες και για τον σεβασμό στον κώδικα οδικής συμπεριφοράς. Γιορτάζουμε μαζί για γιατί όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε. Θα μοιράσουμε τα φρούτα, θα μαγειρέψουμε, θα παίξουμε, θα ανακυκλώσουμε. Προσπαθούμε εδώ, από την καρδιά της Θεσσαλονίκης, μαζί με τους ανθρώπους του μόχθου που ανταπεξέρχονται σε κάθε νοικοκυριό και είναι δίπλα τους αυτήν την περίοδο της ακρίβειας, αλλά και για να δείξουμε την ποιοτική αναβάθμιση των λαϊκών αγορών. Εμείς ως Περιφέρεια είμαστε πάντα κοντά τους», ανέφερε σε δηλώσεις της, η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μελίνα Δερμετζοπούλου.

Thestival.gr Δήλωση Μελίνας Δερμετζοπούλου


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Σωματείων Λαϊκών Αγορών, Άγγελος Δερετζής, υποστήριξε πως «γιορτάζουμε σήμερα τα 95 χρόνια των λαϊκών αγορών. Θεωρούμε όλους τους καταναλωτές φίλους μας, γι’ αυτό κάνουμε αυτή την γιορτή και τους καλούμε όλους να έρθουν εδώ. Οι λαϊκές αγορές πουλάνε και ποιοτικά και φθηνά προϊόντα. Προσπαθούμε, να επιβιώσουμε και θα επιβιώσουμε γιατί 95 χρόνια τώρα έχουμε και φθηνά και ποιοτικά προϊόντα».

Thestival.gr Δήλωση Αγγελου Δερετζή


Σημειώνεται ότι το πάρκο λαϊκών αγορών κλείνει το μεσημέρι και θα ανοίξει στις 18:00 το απόγευμα για τους ενήλικες, με την παρουσίαση ενός μουσικοχορευτικού προγράμματος με θέμα «ένα ταξίδι όλη η Ελλάδα», με χορούς και ήχους από Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, νησιά, Κρήτη και Πόντο, με συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας.

Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει λαϊκό πρόγραμμα με παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια.

parko_laikon_agoron
parko_laikwn_agorwn_thessaloniki

*Πηγή: thestival.gr