Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε μια από τις σημαντικότερες αστυνομικές επιχειρήσεις των τελευταίων ετών, καθώς δύο τεράστια φορτία κοκαΐνης έφτασαν στο πρόωρο τέλος της διαδρομής τους.

Οι διωκτικές αρχές κατάφεραν όχι μόνο να μπλοκάρουν τη διάθεση κοκαΐνης 320 κιλών, φορτίο που είχε καταχωνιαστεί σε κοντέινερ με κατεψυγμένες γαρίδες, αλλά και να συλλάβουν τέσσερα πρόσωπα, τα οποία φέρονται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μεταφορά και τη διαχείριση του πρώτου φορτίου των 210 κιλών.


Οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν ακόμη ένα σημαντικό φορτίο της τάξεως των 110 κιλών, ωστόσο μέχρι στιγμής, όπως αναφέρουν πηγές της «ON time», δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις πως το εν λόγω φορτίο μεταφέρθηκε με ενέργειες των τεσσάρων συλληφθέντων. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως θα σχηματιστούν δύο διαφορετικές δικογραφίες, με τις έρευνες να συνεχίζονται παράλληλα.

Τη βασική έρευνα διεξήγαγε η Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, η οποία -σε συνεργασία με το γραφείο της αντίστοιχης Δίωξης της Πρεσβείας των ΗΠΑ (DEA)- χαρτογράφησε πλήρως το επίμαχο δρομολόγιο, όπως και τα μέλη της οργάνωσης που θα πλημμύριζαν τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη με φρέσκια κοκαΐνη. Στο επιχειρησιακό κομμάτι, καθοριστική συνδρομή είχαν η ΕΚΑΜ και οι Διώξεις Ναρκωτικών του Γ’ Τελωνείου Πειραιά, του ΣΔΟΕ και του Λιμενικού.

Διαβάστε ακόμα: Πειραιάς: H κατάσχεση των 210 κιλών κοκαΐνης σε κοντέινερ με γαρίδες - Το παρελθόν των συλληφθέντων και ο Αλβανός "εγκέφαλος"
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1h78vs07dc9)

Πάνω από 5 εκατ. ευρώ τα έσοδα της οργάνωσης και ο μικρός «θησαυρός»

Από την πολύμηνη έρευνα που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε πως ο θύλακας της διεθνούς οργάνωσης είχε εξασφαλίσει έσοδα άνω των 5 εκατ. ευρώ από τη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης. Εκτιμάται, πάντως, πως τα παραπάνω φορτία κοκαΐνης, σε τιμή πιάτσας, αποτιμώνται πάνω από 16 εκατ. ευρώ. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, ενώ εντοπίστηκε και ο 48χρονος φερόμενος αρχηγός του θύλακα, στον οποίο περάστηκαν χειροπέδες. Αργότερα, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν άλλα τρία πρόσωπα, τα οποία είχαν ρόλο στη μεταφορά των ναρκωτικών.

Οι έρευνες συνεχίστηκαν και στα σπίτια και τα οχήματα των συλληφθέντων. Οι Αρχές εντόπισαν και κατέσχεσαν κοκαΐνη 510 γραμμαρίων, κάνναβη 1,5 γραμμαρίου, χρηματικά ποσά άνω των 130.000 ευρώ και των 30 λιρών Αγγλίας, πιστόλι με 15 φυσίγγια, 37 φυσίγγια των 9 χιλιοστών και τρία των 7,65 χιλιοστών, ζυγαριά, δύο μοτοσικλέτες, 17 κινητά τηλέφωνα και μονάδα USB. Παράλληλα, εντοπίστηκαν και τρεις συσκευές GPS που χρησιμοποιούνταν πιθανότατα για την παρακολούθηση των φορτίων, σφραγίδες για κοντέινερ, όπως επίσης σημειωματάρια.

Διαβάστε ακόμα: Πειραιάς: Ποιος είναι ο "Πάμπλο", ο Έλληνας του καρτέλ με τα 210 κιλά κοκαΐνη που εξόπλιζε τρομοκράτες στην Κολομβία

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1h6gnx9t0mh)

Τα «χάπια των τζιχαντιστών» και τα όπλα σε Κολομβιανούς αντάρτες

Όπως προέκυψε από την έρευνα των Αρχών, επικεφαλής της οργάνωσης ήταν ένας 48χρονος με αλβανική καταγωγή, συγκεκριμένα από το Πάτος της Αλβανίας. Ο λόγος για τον «Τζέισον Μ.», όπως αποκαλείται, είτε πρόκειται για ψευδώνυμο είτε για όνομα από πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Ο Αζ. Μ., όπως είναι τα αρχικά του πραγματικού του ονόματος, αποκαλούνταν και «Αντρέας». Ο συγκεκριμένος άνδρας είχε μια καταδίκη 20ετούς καθείρξεως στην πλάτη του, ωστόσο δεν την εξέτισε ποτέ. Το 2017 είχε συλληφθεί και είχε κατηγορηθεί ως υπεύθυνος για την εγκατάσταση και τη λειτουργία εργαστηρίου παραγωγής συνθετικών ναρκωτικών. Τότε οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει και κατασχέσει στη Νέα Πέραμο πάνω από 634.000 χάπια captagon, τα οποία αποκαλούνται στην πιάτσα και ως «χάπια των τζιχαντιστών». Η αξία εκείνου του φορτίου υπολογιζόταν στα 10 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα αλβανικά ενημερωτικά μέσα, πάντως, ο «Τζέισον» είχε συλληφθεί στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 2000 και στο Φατίχ της Κωνσταντινούπολης για διακίνηση σημαντικού φορτίου (περίπου 13 κιλά) ηρωίνης και κάνναβης. Λίγο αργότερα, είχε συλληφθεί εκ νέου από τις τουρκικές αρχές, στην προσπάθειά του να περάσει περίπου 22 κιλά ηρωίνη στην Ελλάδα. Ο 48χρονος είχε το γενικό πρόσταγμα στην οργάνωση των φορτίων, τον τρόπο μεταφοράς τους και κοινώς των logistics.

Ξεχωριστή είναι η παρουσία άλλου συλληφθέντος, ενός 64χρονου Έλληνα με αμερικανική υπηκοότητα. Ο εν λόγω άνδρας είχε επιδιώξει να πουλήσει βαρύτατο οπλισμό (μεταξύ των οποίων πολεμικά τυφέκια, χειροβομβίδες και εκτοξευτήρες RPG) στην κολομβιανή οργάνωση ανταρτών FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις Κολομβίας). Τα στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ κατάφεραν να τον παγιδεύσουν τον Ιούλιο του 2012 σε μυστική επιχείρηση.

Ο 64χρονος, ο οποίος αποκαλούνταν και «Πάμπλο», διέφυγε στον Παναμά - κατά άλλες πηγές, στην Κόστα Ρίκα. Σε κάθε περίπτωση, τον Αύγουστο του 2012, συνελήφθη και τον Απρίλιο του 2014 καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκιση, ποινή την οποία και εξέτισε. Ο 64χρονος είχε αναλάβει την επικοινωνία με μέλη της οργάνωσης στο εξωτερικό και τη διευθέτηση των δοσοληψιών.  Στα χέρια των Αρχών έπεσαν ακόμη δύο, δευτερεύοντα μέλη της οργάνωσης. Ο πρώτος, ένας 36χρονος αλβανικής καταγωγής με αρχικά ονόματος Μ.Σ., ο οποίος στρατολογούσε νέα μέλη, και ένας 54χρονος, ο οποίος αποτελούσε στην ουσία άνθρωπο της ασφάλειας του 48χρονου φερόμενου ως αρχηγού.


Δημοσιεύθηκε στην Ontime