Για τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι εφοριακοί στη Χαλκίδα για να εκβιάζουν επιχειρηματίες, μίλησε ένας επιχειρηματίας, θύμα του κυκλώματος εκβιαστών στη ΔΟΥ Χαλκίδας.

«Ειλικρινά δρούσαν σαν μαφία, εγώ το ένιωσα ότι ήταν μαφία. Όταν έφυγα από εκεί, έφυγα με το σκεπτικό ότι έξω είναι μαφία. Πριν πάω εκεί δεν είχα νιώσει φόβο ότι πρέπει να φοβάμαι την εφορία. Επειδή ήμουν πρωτάρης έπρεπε να με τρομοκρατήσουν. Έπρεπε να μου δώσουν να καταλάβω που έχω πάει, που έχω μπλέξει», ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1 και περιέγραψε πως του ζήτησαν ποσοστό από την επιστροφή φόρου που δικαιούνταν, χρησιμοποιώντας απειλές και τρομοκρατικές πρακτικές.

Απειλές και εκβιασμοί

Ο επιχειρηματίας αποκάλυψε ότι οι εφοριακοί του ζήτησαν το 5% από την επιστροφή φόρου του. «Μου είπαν 'μην τολμήσεις και μιλήσεις, εδώ δεν είμαστε καλά παιδιά'. Δεν υπήρχε πιο ξεκάθαρο μήνυμα. Δεν είχε κάτι άλλο να μου πει. Εκεί, τελείωσαν όλα. Δεν πρόκειται να πάρεις αυτά που δικαιούσαι», εξήγησε.

Καθυστερήσεις και πιέσεις

Οι εκβιαστές καθυστερούσαν εσκεμμένα τις διαδικασίες για να εξαναγκάσουν τους επιχειρηματίες να πληρώσουν. «Μου λέει 'τόσα λεφτά θα πάρεις και λίγα δίνεις'. Δηλαδή τους χρωστάω και χάρη. Τόσα λεφτά θα πάρω γιατί τα έχω πληρώσει. Δεν μου τα χαρίζει κανείς», τόνισε ο επιχειρηματίας, περιγράφοντας τη δεινή θέση στην οποία βρέθηκε.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1hl1ly2v8ex)

Αποκάλυψη του κυκλώματος

Οι αρχές εξιχνίασαν συνολικά 17 περιπτώσεις εκβιασμών, με το κύκλωμα να αποκομίζει τουλάχιστον 95.600 ευρώ σε διάστημα τριών μηνών. Η έρευνα αποκάλυψε τεφτέρια των εμπλεκομένων που κατέγραφαν τις δράσεις τους και τα ποσά που εκβίαζαν, από 250 ευρώ έως 11.000 ευρώ, με ημερομηνίες από τις 4 Νοεμβρίου 2020 έως τον Μάιο του 2024.

Οι αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει σοκ στην τοπική κοινωνία και ευρύτερα, αναδεικνύοντας τη διαφθορά και την ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους και προστασία των πολιτών από τέτοιου είδους πρακτικές.

Στον ανακριτή

Στον ανακριτή οδηγούνται σήμερα οι συλληφθέντες εφοριακοί της Χαλκίδας και οι δύο ιδιώτες, που κατηγορούνται ότι εκβίαζαν επιχειρηματίες για λεφτά, προκειμένου να απολογηθούν, με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν να είναι βαριές.

Πρόκειται για την 50χρονη Προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας, τον 52χρονο Υποδιευθυντή, τρεις υπαλλήλους 67, 54 και 50 ετών, μία 56χρονη που είχε τον ρόλο της διεκπεραιώτριας καθώς και έναν 62χρονο λογιστή. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα ένας υπάλληλος της εφορίας, τέσσερις λογιστές και ένας ιδιώτης που δεν συνελήφθησαν, καθώς είχε παρέλθει το αυτόφωρο.

Το μπλε τεφτέρι και οι διάλογοι του κυκλώματος εφοριακών

Ανάμεσα στα κατασχεθέντα σχετικά με την υπόθεση, βρίσκονται και τεφτέρια στα οποία φέρονται να αναγράφονται ονόματα και ποσά, ενώ αίσθηση προκαλούν και οι διάλογοι μεταξύ των μελών του κυκλώματος των εφοριακών.

Υπενθυμίζεται ότι από τις έρευνες των αστυνομικών στα σπίτια και στα αυτοκίνητα των συλληφθέντων, που κατηγορούνται ως μέλη του κυκλώματος που δρούσε στη Χαλκίδα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 88.795 ευρώ, καθώς και το τεφτέρι-σημειωματάριο, στο οποίο φέρεται πως αναγράφονται ιδιόχειρες σημειώσεις με ονόματα μελών του κυκλώματος, εμπλεκομένων, ημερομηνίες και χρηματικά ποσά δίπλα σε αυτά.

Ακολουθούν διάλογοι μεταξύ των μελών:

  • Υπάλληλος εφορίας, υπεύθυνη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας: «Αύριο το πρωί σε περιμένω. Φέρνεις τα πέντε και τα υπόλοιπα να δώσουμε στους κυρίους που υπέγραψαν. Εγώ τώρα στα διώχνω.
  • Λογιστής, μη συλληφθείς: «Διώξ' τα τώρα για να πληρωθώ αύριο, να φέρω λεφτά. Είμαι ταπί».
  • Προϊσταμένη ΔΟΥ Χαλκίδας, «αρχηγός»: «Θα μας πετάγανε τίποτα ψίχουλα και στην υγειά των κορόιδων».
  • Διεκπεραιώτρια (Υποομάδα «Αρχηγού»): «Ναι, ναι, ναι».
  • Προϊσταμένη: «Στην υγειά των κορόιδων, εσύ θα έπαιρνες, θα συνέχιζαν να έπαιρναν τα λεφτάκια τους».
  • Διεκπεραιώτρια: «Κοιτά εσύ τώρα ευκαιρία σου είναι να ανεβάσεις και τα έσοδα της ΔΟΥ, δεν ξέρω αν ανεβαίνουν από αυτό αλλά γ*** τους».
tefteri1_

tefteri3_

«Έχει λεφτουδάκια»

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος μεταξύ της προϊσταμένης της εφορίας με τον λογιστή, που αναφέρονται σε άτομο σχετικά με την επιστροφή, που θα έπαιρνε από την περιφέρεια.

Προϊσταμένη: «Ο *** έχει στην τράπεζα τώρα 75.000, ανοίξαμε τους λογαριασμούς».
Λογιστής (συλληφθείς): «Πόσα έχει;»
Προϊσταμένη: «75…»
Λογιστής (συλληφθείς): «Α, έχει λεφτουδάκια».
Προϊσταμένη: «Έχει λεφτουδάκια».
Λογιστής (συλληφθείς): «Και εξακόσια που θα πάρει;»
Προϊσταμένη: «Ναι, έχει».
Λογιστής (συλληφθείς): «Μήπως πρέπει να την πάρουμε την υπόθεση;»
Προϊσταμένη: «Δεν ξέρω. Για αυτό σου κρατάω ακόμα».
Λογιστής (συλληφθείς): «Το ξανασκέφτομαι τώρα».
Διεκπεραιώτρια: «Ναι, ναι, πολύ ωραία το κινείς, πολύ ωραία».
Υπάλληλος εφορίας: «Τους έφερνα σε τέτοια… τους έφερνα σε τέτοια θέση που νιώθανε και ευχαριστώ χιλιάδες φορές».
Διεκπεραιώτρια: «Και υποχρεωμένοι. Έτσι μπράβο, το ίδιο είπα και εγώ».
Υπάλληλος εφορίας: «Το κατάλαβες, ρε συ ***;»
Διεκπεραιώτρια: «Της λέω συγγνώμη, χθεσινή νομίζει ότι είναι;»
Υπάλληλος εφορίας: «Έτσι μπράβο».

Το ταξίδι στο Σικάγο που προκάλεσε δυσαρέσκεια

Τέλος, από τους μεταξύ τους διαλόγους προκύπτει ότι υπήρχε δυσαρέσκεια για ταξίδι που είχε κάνει μέλος της οργάνωσης και συγκεκριμένα ο προϊστάμενος του τμήματος ελέγχου, στο Σικάγο.

Προϊσταμένη: «Δεν μου λες ο (αναφέρουν όνομα του προϊσταμένου του τμήματος ελέγχου) τι δουλειά έχει στο Σικάγο;»
Υπάλληλος εφορίας: «Σικάγο πήγε;»
Προϊσταμένη: «Ναι».
Υπάλληλος εφορίας: «Εσύ να τα δεις και εγώ».
Προϊσταμένη: «Έχει πάει σε ένα ξενοδοχείο που κάνει 500 ευρώ τη μέρα».
Υπάλληλος εφορίας: «Πω… και θέλεις να του δώσεις και πολλά, ε; Χίλια δώσε του και βάστα… Θα σε πνίξω αν του δώσεις περισσότερα».