Η εκπαιδευτική κοινότητα στα Γιάννενα βρίσκεται σε αναστάτωση μετά από τον άγριο ξυλοδαρμό ενός 12χρονου μαθητή από συμμαθητή του. Το περιστατικό συνέβη την Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024, με τον 12χρονο να υφίσταται διπλό κάταγμα στη γνάθο από τα χτυπήματα που δέχτηκε από τον 14χρονο συμμαθητή του στο γυμνάσιο που φοιτούσαν.

Χειρουργική επέμβαση και ανάκριση

Ο 12χρονος μαθητής εισήχθη στο χειρουργείο περίπου στις 10:30 το πρωί, όπου υπεβλήθη σε επέμβαση για την αποκατάσταση του διπλού κατάγματος στη γνάθο. Η τοπική κοινωνία παραμένει συγκλονισμένη, με τους γονείς του ανήλικου τραυματία να ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων για την περιπέτεια του παιδιού τους.

Έρευνα και Διοικητικές ενέργειες

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου έχει ξεκινήσει κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για να διερευνηθεί αν υπάρχουν ευθύνες στους καθηγητές και τη διεύθυνση του σχολείου. Αναμένεται άμεσα να συνεδριάσει ο σύλλογος των καθηγητών για να αποφασίσει την ποινή που θα επιβληθεί στον 14χρονο μαθητή. Οι ποινές που εξετάζονται κυμαίνονται από ολιγοήμερη αποβολή έως και οριστική απομάκρυνσή του από το σχολείο, με αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Νομικές επιπτώσεις

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη και το ποινικό μέρος της υπόθεσης, καθώς ο πατέρας του θύματος έχει καταθέσει μήνυση. Ο διευθυντής του σχολείου αντιμετωπίζει την κατηγορία της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου. Επιπλέον, οι γονείς του 14χρονου κατηγορούνται για το ίδιο αδίκημα, ενώ ο ίδιος ο ανήλικος αντιμετωπίζει την κατηγορία της πρόκλησης σωματικής βλάβης. Όλοι οι εμπλεκόμενοι συνελήφθησαν χθες και αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή του εισαγγελέα.

Η υπόθεση αυτή έχει αναστατώσει την εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία στα Γιάννενα, φέρνοντας στο προσκήνιο σοβαρά ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια και την εποπτεία των μαθητών στα σχολεία.