Υπουργείο Μετανάστευσης: Έφοδος της ΟΠΚΕ και συλλήψεις σε μεγάλη διεθνή άσκηση για το trafficking (Εικόνες)
Με 613 συμμετέχοντες
Η άσκηση που διήρκησε πέντε μέρες εξελίχθηκε σε 72 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, με 613 συμμετέχοντες και 132 άτομα στην ομάδα Σχεδιασμού και Διοίκησης
Συλλήψεις, πρώτες βοήθειες, διερμηνείς, ψυχολογική υποστήριξη στα θύματα και όλα όσα προβλέπει το πρωτόκολλο διάσωσης Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων, ακολουθήθηκαν σε άσκηση που πραγματοποιήθηκε από την ΟΠΚΕ.
Ειδικότερα, με την έφοδο της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και τη σύλληψη trafficker, κατά τη διάρκεια «Επίδειξης Μόδας», όπου για πρώτη φορά παγκοσμίως συμμετείχαν αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή 24 Μαΐου, η τελευταία πράξη της επιτυχημένης διεθνούς άσκησης «Μέδουσα 2024», στον προαύλιο χώρο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Κατά τη διάρκεια της εφόδου πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις, δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τους «Γιατρούς του Κόσμου» με την παρουσία διερμηνέων, ενώ υπήρχε και ψυχολογική υποστήριξη στα θύματα. Ακολουθήθηκε πλήρως το διεθνές πρωτόκολλο διάσωσης Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων.
Η άσκηση που διήρκησε πέντε μέρες εξελίχθηκε σε 72 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, με 613 συμμετέχοντες και 132 άτομα στην ομάδα Σχεδιασμού και Διοίκησης. Χρησιμοποιήθηκαν 42 διαφορετικοί τρόποι μετάβασης του σεναρίου σε 2 θαλάμους διοίκησης σε Αθήνα και Χάγη και σε 12 Δομές Φιλοξενίας στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι ήταν από τις σπάνιες φορές που συμμετείχαν σχεδόν όλες οι Υπηρεσίες Πληροφοριών και Επιβολής του Νόμου παγκοσμίως. Σε ένα πολύπλοκο εγχείρημα που συνδύασε, όπως και το 2022, τα πραγματικά γεγονότα με την υποκριτική.
Ιστορική στιγμή για την ελληνική δικαιοσύνη ήταν το γεγονός ότι δύο αρμόδιοι εισαγγελείς επόπτευαν με απόφαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου καθ’όλη τη διάρκεια της δράσης, καθώς και η πρώτη συμμετοχή για πρώτη φορά της Επιθεώρησης Εργασίας, που πλέον είναι Ανεξάρτητη Αρχή.
Σημαντική βοήθεια προσέφεραν η Senior Communication &PerceptionManagerSpecialist κ. Κατερίνα Γκαγκάκη, η CreativeDirector της άσκησης κ. Έλενα Χριστοπούλου, ο SeniorAdvisor κ. Βασίλης Γκουτμάχερ, η παγκόσμια πρωταθλήτρια Όλγα Βασδέκη, ο παγκόσμιος πρωταθλητής Δημήτρης Πιέτρης, ο ηθοποιός Πασχάλης Τσαρούχας, αλλά και δημοσιογράφοι που με διαφορετικούς ρόλους αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την προστασία των ευαλώτων.
Όπως το 2022 έτσι και φέτος κομβικό ρόλο έπαιξε η βοήθεια του σκηνοθέτη της «Αθηναϊκής Σκηνής Κάλβου-Καλαμπόκη», Μιχάλη Καλαμπόκη και των φοιτητών του.
Στην άσκηση έλαβαν μέρος το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Υπηρεσία Ασύλου), το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Ελληνική Αστυνομία, Ομάδα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων, Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος, Ειδικές Δυνάμεις, Αξιωματικοί Ασφαλείας), το Υπουργείο Εξωτερικών (Γραφείο Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων), το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Υγείας (Εθνικός Μηχανισμός Αναφοράς για την Προστασία Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή DG-HOME, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EUAA) η Interpol, η Europol, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης που είναι και φορέας υλοποίησης , η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι Γιατροί του Κόσμου, η Α21 και η ΜΚΟ IASIS.
Συμμετείχαν σε πραγματικό χρόνο οι διπλωματικές αποστολές των Η.Π.Α Γαλλίας, Ιταλίας, Καναδά, Ηνωμένου Βασιλείου, Κίνας, Ολλανδίας και Ουκρανίας.
Την εντυπωσιακή λήξη της άσκησης παρακολούθησαν, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κα. Σοφία Βούλτεψη, η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα. Μαρία Κεφάλα, οι πρέσβεις των Η.Π.Α. κ. Γιώργος Τσούνης, της Κίνας κ. XiaoJunzheng, η πρόξενος της Κύπρου κα. Χριστίνα Στέλλα Ζάγκα,ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας πρέσβης κ. ΤζιανλούκαΡόκο , η Γενική Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Στελλίνα Σιαράπη, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Νίκος Μηλαπίδης, η Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κα. ΖέφηΔημαδάμα, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το πλαίσιο ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) κ. Δημήτρης Σκάλκος, εκπρόσωποι των Πρεσβειών της Ολλανδίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, η Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρία Νάτσιου και οι Διοικητές των Δομών που συμμετείχαν στην άσκηση (Αγίας Ελένης, Κατσικά, Ριτσώνας, Θήβας, Κορίνθου, Λαγκαδικίων, Βαγιοχωρίου, Πύργου, Ελευσίνας, Σερρών, Σχιστού και Μαλακάσας).
Η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη χαιρετίζοντας την λήξη της Άσκησης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, απένειμε βραβεία στους συμμετέχοντες και δήλωσε: «Για ένα κρυφό διεθνικό έγκλημα χρειάζεται να συνενώνουμε τις δυνάμεις μας. Αν δεν υπάρχει πολύ στενή συνεργασία σε αυτά τα θέματα με τις δομές μας, δε θα μπορέσουμε να πετύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Έχει αποδειχθεί ότι στην Ελλάδα το 95% των θυμάτων είναι πρόσφυγες και μετανάστες, άρα ήταν από την αρχή υποχρεωτικό να στρέψουμε την προσοχή μας προς τα εκεί. . Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε κάνει Εκπαιδεύσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, έχουμε κάνει Εκπαιδεύσεις στους διερμηνείς. Είναι οι πρώτοι οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τους μετανάστες».
O Πρέσβης των Η.Π.Α Τζωρτζ Τσούνης είπε μετά το πέρας της άσκησης: «Με λίγα λόγια είναι για μένα ιδιαίτερη τιμή και χαρά να είμαι μαζί σας και σήμερα το αισθάνομαι πιο πολύ, γιατί η δουλειά που κάνει η κ. Σαΐνη είναι πολύ σπουδαία. Όταν η χώρα μου σχημάτισε πρώτη φορά κυβέρνηση, πριν από 240 χρόνια, ήταν βασισμένη στις αξίες και τις αρχές που γεννήθηκαν εδώ στην Αρχαία Ελλάδα, αυτές της Δημοκρατίας. Συγκεντρωνόμαστε εδώ ως υποστηρικτές, για να ρίξουμε φως σε μια απόλυτη ηθική αξία: Ότι η διακίνηση ανθρώπων (trafficking) συμβαίνει ακόμα και σήμερα, είναι η απόλυτη αμαρτία και επικροτώ όσους από εσάς έχετε έρθει σήμερα εδώ για να βάλετε ένα τέλος».
“Η άσκηση “Μέδουσα 2024″ αποτελεί μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο ΔΟΜ, ένας οργανισμός που ηγείται παγκοσμίως στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, αποτέλεσε μέρος αυτής της πρωτοβουλίας με διεθνές βεληνεκές και θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές αρχές στην αντιμετώπιση ενός από τα πιο περίπλοκα και απαιτητικά εγκλήματα της εποχής που διανύουμε”, δήλωσε ο ΤζιανλουκαΡόκκο, Επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας.
Η διοικητής της άσκησης Αρχιπύραρχος Δρ. Κάλλι Σαΐνη σε δηλώσεις της τόνισε:
«Ο σκοπός της άσκησης είναι να αναδείξουμε άγνωστες πτυχές της Εμπορίας Ανθρώπων τις οποίες ίσως αγνοούμε. Είναι πολύ σημαντικό να πείσουμε τους πρόσφυγες πως είμαστε εδώ για εκείνους. Όσο πιο σύντομα νιώσουν ασφαλείς τόσο λιγότερες θα είναι οι συνέπειες. Τα κυκλώματα είναι πλέον διεθνή και χρησιμοποιούν τις πιο σύγχρονες μεθόδους στρατολόγησης. Εμείς όμως σήμερα δείξαμε ότι η διεθνής συνεργασία είναι το ισχυρότερο όπλο στην καταπολέμηση και εξάρθρωσή τους γιατί και εμείς χρησιμοποιήσαμε τις πιο σύγχρονες μεθόδους εντοπισμού τους».
Όλα τα προγράμματα ένταξης του Ταμείου Ανάκαμψης υλοποιούνται μέσω της συνεργασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Τομέας Ένταξης), που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της Υφυπουργού κ. Σοφίας Βούλτεψη, με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και Γενική Συντονίστρια την Αρχιπύραρχο Δόκτορα Καλλιόπη Σαΐνη.
Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.