Προσωρινά κρατούμενες κρίθηκαν, μετά τις απολογίες τους, η προϊσταμένη και μια ακόμη υπάλληλος της ΔΟΥ Χαλκίδας που εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση εκβιασμών. Η υπόθεση αφορά εκτεταμένο κύκλωμα εκβιασμών επιχειρηματιών, ενώ οι υπόλοιποι πέντε συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Κεντρικό στοιχείο της υπόθεσης αποτελεί το περίφημο τεφτέρι της διευθύντριας, στο οποίο καταγράφονταν λεπτομερώς τα ποσά που αποσπούσε από τους εκβιασμούς. Εκτός από τα χρήματα αυτά, στο τεφτέρι σημειώνονταν και καθημερινά έξοδα, όπως σούπερ μάρκετ, φροντιστήρια, βενζίνη, τσιγάρα και διακοπές.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στο ημερολόγιο περιλαμβάνονται ονόματα και επιχειρήσεις από διάφορες περιοχές, με τα ποσά να κυμαίνονται από 250 έως 11.000 ευρώ. Η φερόμενη ως εγκέφαλος του κυκλώματος φέρεται να χρησιμοποιούσε τα εκβιαστικά έσοδα για να καλύψει τις οικογενειακές διακοπές και άλλα προσωπικά έξοδα, καταγράφοντας αναλυτικά τις ανάγκες της.

Όπως διαπιστώνει κανείς ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στις σελίδες, φαίνεται πως οι σημειώσεις αφορούσαν και τα έξοδα της καθημερινότητας, όπως σούπερ μάρκετ, φροντιστήρια, βενζίνη, τσιγάρα, διακοπές κ.ά.

Σε μία από τις σελίδες μάλιστα, είχε γράψει μέχρι και τους στίχους του τραγουδιού «Suicidal»:

«You taught a lesson to me that I had to learn

And I'm so sorry 'cause you let our bridges burn

I said, "I loved you" and I wish I never did

I swear to God, I swear to God, you stupid bitch»

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1idziuctwz5)


Το μπλε τεφτέρι και οι διάλογοι του κυκλώματος εφοριακών

Ανάμεσα στα κατασχεθέντα σχετικά με την υπόθεση, βρίσκονται και τεφτέρια στα οποία φέρονται να αναγράφονται ονόματα και ποσά, ενώ αίσθηση προκαλούν και οι διάλογοι μεταξύ των μελών του κυκλώματος των εφοριακών.

Υπενθυμίζεται ότι από τις έρευνες των αστυνομικών στα σπίτια και στα αυτοκίνητα των συλληφθέντων, που κατηγορούνται ως μέλη του κυκλώματος που δρούσε στη Χαλκίδα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 88.795 ευρώ, καθώς και το τεφτέρι-σημειωματάριο, στο οποίο φέρεται πως αναγράφονται ιδιόχειρες σημειώσεις με ονόματα μελών του κυκλώματος, εμπλεκομένων, ημερομηνίες και χρηματικά ποσά δίπλα σε αυτά.

Ακολουθούν διάλογοι μεταξύ των μελών:

  • Υπάλληλος εφορίας, υπεύθυνη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας: «Αύριο το πρωί σε περιμένω. Φέρνεις τα πέντε και τα υπόλοιπα να δώσουμε στους κυρίους που υπέγραψαν. Εγώ τώρα στα διώχνω.
  • Λογιστής, μη συλληφθείς: «Διώξ' τα τώρα για να πληρωθώ αύριο, να φέρω λεφτά. Είμαι ταπί».
  • Προϊσταμένη ΔΟΥ Χαλκίδας, «αρχηγός»: «Θα μας πετάγανε τίποτα ψίχουλα και στην υγειά των κορόιδων».
  • Διεκπεραιώτρια (Υποομάδα «Αρχηγού»): «Ναι, ναι, ναι».
  • Προϊσταμένη: «Στην υγειά των κορόιδων, εσύ θα έπαιρνες, θα συνέχιζαν να έπαιρναν τα λεφτάκια τους».
  • Διεκπεραιώτρια: «Κοιτά εσύ τώρα ευκαιρία σου είναι να ανεβάσεις και τα έσοδα της ΔΟΥ, δεν ξέρω αν ανεβαίνουν από αυτό αλλά γ*** τους».
tefteri1_

tefteri3_


«Έχει λεφτουδάκια»

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος μεταξύ της προϊσταμένης της εφορίας με τον λογιστή, που αναφέρονται σε άτομο σχετικά με την επιστροφή, που θα έπαιρνε από την περιφέρεια.

Προϊσταμένη: «Ο *** έχει στην τράπεζα τώρα 75.000, ανοίξαμε τους λογαριασμούς».
Λογιστής (συλληφθείς): «Πόσα έχει;»
Προϊσταμένη: «75…»
Λογιστής (συλληφθείς): «Α, έχει λεφτουδάκια».
Προϊσταμένη: «Έχει λεφτουδάκια».
Λογιστής (συλληφθείς): «Και εξακόσια που θα πάρει;»
Προϊσταμένη: «Ναι, έχει».
Λογιστής (συλληφθείς): «Μήπως πρέπει να την πάρουμε την υπόθεση;»
Προϊσταμένη: «Δεν ξέρω. Για αυτό σου κρατάω ακόμα».
Λογιστής (συλληφθείς): «Το ξανασκέφτομαι τώρα».
Διεκπεραιώτρια: «Ναι, ναι, πολύ ωραία το κινείς, πολύ ωραία».
Υπάλληλος εφορίας: «Τους έφερνα σε τέτοια… τους έφερνα σε τέτοια θέση που νιώθανε και ευχαριστώ χιλιάδες φορές».
Διεκπεραιώτρια: «Και υποχρεωμένοι. Έτσι μπράβο, το ίδιο είπα και εγώ».
Υπάλληλος εφορίας: «Το κατάλαβες, ρε συ ***;»
Διεκπεραιώτρια: «Της λέω συγγνώμη, χθεσινή νομίζει ότι είναι;»
Υπάλληλος εφορίας: «Έτσι μπράβο».

Το ταξίδι στο Σικάγο που προκάλεσε δυσαρέσκεια

Τέλος, από τους μεταξύ τους διαλόγους προκύπτει ότι υπήρχε δυσαρέσκεια για ταξίδι που είχε κάνει μέλος της οργάνωσης και συγκεκριμένα ο προϊστάμενος του τμήματος ελέγχου, στο Σικάγο.

Προϊσταμένη: «Δεν μου λες ο (αναφέρουν όνομα του προϊσταμένου του τμήματος ελέγχου) τι δουλειά έχει στο Σικάγο;»
Υπάλληλος εφορίας: «Σικάγο πήγε;»
Προϊσταμένη: «Ναι».
Υπάλληλος εφορίας: «Εσύ να τα δεις και εγώ».
Προϊσταμένη: «Έχει πάει σε ένα ξενοδοχείο που κάνει 500 ευρώ τη μέρα».
Υπάλληλος εφορίας: «Πω… και θέλεις να του δώσεις και πολλά, ε; Χίλια δώσε του και βάστα… Θα σε πνίξω αν του δώσεις περισσότερα».

Αρνούνται κάθε σχέση με την υπόθεση, αποδίδουν σκοπιμότητα σε επιχειρηματία

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι κατηγορούμενες αρνούνται όλες τις κατηγορίες. Μάλιστα αναφορικά με τα ποσά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η διευθύντρια της ΔΟΥ υποστηρίζει ότι έχουν να κάνουν με έσοδα της ΔΟΥ ενώ λέει ότι ο επιχειρηματίας που κατήγγειλε εκβιασμό την παγίδευσε.

Σχετικά με τα ποσά που αναγράφονται στο σημειωματάριο, η διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας υποστήριξε πως αφορούν έσοδα-έξοδα της εφορίας.

Να σημειωθεί ότι οι διωκόμενοι προϊστάμενοι παύθηκαν από τις θέσεις τους, ενώ το σύνολο των διωκόμενων υπαλλήλων απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους.

Πρόκειται για την 50χρονη προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας, τον 52χρονο υποδιευθυντή, τρεις υπαλλήλους 67, 54 και 50 ετών, μια 56χρονη που φέρεται να είχε τον ρόλο της διεκπεραιώτριας, καθώς και έναν 62χρονο λογιστή.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα ένας υπάλληλος της Εφορίας, τέσσερις λογιστές και ένας ιδιώτης που δεν συνελήφθησαν καθώς είχε παρέλθει το αυτόφωρο.

Ταυτόχρονα, άρχισε η διαδικασία για να τεθούν σε αργία μέσα σε 30 ημέρες, όπως προβλέπει ο νόμος.