Τους τελευταίους επτά µήνες έχουµε εµπλακεί σε έναν πόλεµο που δεν επιλέξαµε, τον οποίο µας επέβαλε η «Χαµάς», µια γενοκτονική ισλαµιστική τροµοκρατική οργάνωση, που ευθύνεται για τη χειρότερη σφαγή στην ιστορία του Ισραήλ. Η «Χαµάς» πήρε επίσης 252 οµήρους, 128 από τους οποίους παραµένουν αιχµάλωτοι. Αυτός ο πόλεµος εναντίον του Ισραήλ υποστηρίζεται από έναν ευρύτερο τροµοκρατικό άξονα, που καθοδηγεί το Ιράν και περιλαµβάνει τη «Χαµάς», τη «Χεζµπολάχ» στον Λίβανο, τις σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τη Συρία, καθώς και τους «Χούτι» στην Υεµένη.

Οι στόχοι µας παραµένουν οι ίδιοι: να διαλύσουµε τις στρατιωτικές και κυβερνητικές δυνατότητες της «Χαµάς» και να απελευθερώσουµε όλους τους οµήρους. Στόχος µας είναι να διασφαλίσουµε την ασφάλεια για τους Ισραηλινούς και ένα µέλλον στο οποίο η Γάζα θα κυβερνάται από Παλαιστίνιους και όχι από τροµοκράτες.

Ο πόλεµός µας είναι µε τη «Χαµάς» και όχι µε τον παλαιστινιακό λαό. Τηρούµε το ∆ιεθνές ∆ίκαιο των ένοπλων συγκρούσεων. Το Ισραήλ λαµβάνει εκτεταµένα µέτρα για την αποφυγή απωλειών αµάχων, προτρέποντας τους άµαχους να εκκενώσουν τις ζώνες µάχης για πιο ασφαλείς καθορισµένες περιοχές. Σχεδόν 1 εκατοµµύριο Παλαιστίνιοι έχουν εκκενώσει τη Ράφα µέχρι στιγµής. Ολα αυτά, ενώ η «Χαµάς» έχει οχυρωθεί µέσα στον άµαχο πληθυσµό και χρησιµοποιεί τους Παλαιστίνιους ως ανθρώπινες ασπίδες.

∆εν υπάρχει όριο στη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Από την αρχή του πολέµου, 28.245 φορτηγά µε 542.270 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν εισέλθει στη Γάζα. Σχεδόν 500 φορτηγά εφοδιασµού την ηµέρα. Εχουµε ανοίξει διόδους ανεφοδιασµού απευθείας από το Ισραήλ στη Γάζα. ∆ιασφαλίσαµε τη λειτουργία της αµερικανικής προβλήτας, όπου φέρνουν προµήθειες µέσω θαλάσσιου διαδρόµου από την Κύπρο, και διευκολύναµε εκατοντάδες τόνους βοήθειας από αέρος στη Γάζα. Επιπλέον, στη Γάζα λειτουργούν και οκτώ νοσοκοµεία εκστρατείας. 

Ο πόλεµος θα µπορούσε να τελειώσει αµέσως, εάν η «Χαµάς» κατέθετε τα όπλα και απελευθέρωνε όλους τους οµήρους. Οµως το DNA της τροµοκρατικής οργάνωσης «Χαµάς», που επιδιώκει την εξόντωση του Ισραήλ, είναι ο ριζοσπαστικός ισλαµισµός και εντελώς αντίθετο προς την ειρήνη. Αυτός είναι ο λόγος που απορρίπτουµε την εξωφρενική απόφαση του εισαγγελέα του ∆ιεθνούς Ποινικού ∆ικαστηρίου να ζητήσει εντάλµατα σύλληψης για Ισραηλινούς ηγέτες. Είναι αντικειµενικά και ηθικά λάθος. ∆εν µπορεί να υπάρξει ηθική ταύτιση µεταξύ των ενεργειών µιας δηµοκρατικά εκλεγµένης ισραηλινής κυβέρνησης, που υπερασπίζεται τους πολίτες της, µε εκείνες της «Χαµάς», ενός καταπιεστικού, τροµοκρατικού καθεστώτος, που ευθύνεται για ειδεχθή εγκλήµατα, όπως µαζικές δολοφονίες, µαζικούς βιασµούς και µαζικές απαγωγές ανδρών, γυναικών, παιδιών και βρεφών. Μια τέτοια σύγκριση είναι απαράδεκτη και πρέπει να απορριφθεί από όλους. Το Ισραήλ έχει ένα ισχυρό νοµικό σύστηµα, που τηρεί την αρχή της συµπληρωµατικότητας. Ο εισαγγελέας του ∆Π∆ στην πραγµατικότητα γίνεται εργαλείο που υπονοµεύει την αξιοπιστία και το διεθνές νοµικό σύστηµα.

Το Ισραήλ αντιτίθεται στη µονοµερή αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους τώρα από διάφορες χώρες. Θέλουµε να τερµατίσουµε τη σύγκρουσή µας µε τους Παλαιστίνιους. Οπως συµφωνήθηκε στο παρελθόν, αυτό θα επιτευχθεί µόνο µε απευθείας διαπραγµατεύσεις. Η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους που δεν υπάρχει, που δεν έχει σύνορα, που περιλαµβάνει επίσης τη «Χαµάς» στη Γάζα έπειτα από µια βάρβαρη σφαγή στο Ισραήλ επιβραβεύει τη «Χαµάς» και τη βία της. ∆εν συµβάλλει καθόλου στην ειρήνη. Το κοινό συµφέρον για τους Ισραηλινούς, τους Παλαιστίνιους και τις πραγµατιστικές και µετριοπαθείς δυνάµεις στη Μέση Ανατολή είναι να ηττηθεί η «Χαµάς». Η ήττα της θα δηµιουργήσει ένα καλύτερο µέλλον για το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους και την περιοχή.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της Κυριακής