Από το οικογενειακό ή το ευρύτερα γνωστό περιβάλλον του θύματος προέρχονται οι δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων σε βάρος ανηλίκων στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα μισά περιστατικά δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν με κλινικά ευρήματα.

Σύμφωνα με το voria.gr τα συμπεράσματα αυτά κατέληξε ομάδα ιατροδικαστών (Ελένη Ζαγκελίδου, Λήδα Κοβάτση, Αντώνης Μετζικώφης, Ζωή Ιωαννίδου, Θάνος Αβραμίδης και Δημήτρης Καραπετσάκος) που ερεύνησε τα περιστατικά τα οποία εξετάστηκαν από την ιατροδικαστική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης τη δεκαετία 2013 – 2022.

«Η σεξουαλική κακοποίηση εναντίον και μεταξύ των ανηλίκων αποτελεί ένα αυξανόμενο πρόβλημα στην Ελλάδα, ειδικά μετά την πανδημία του Covid», συμπέραναν οι επιστήμονες στην έρευνά τους που παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ακαδημίας Ιατροδικαστικής που πραγματοποιήθηκε στις 21-23 Μαΐου στην Αθήνα, με τη συμμετοχή περίπου 700 επιστημόνων από 54 χώρες.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα που αφορά τη Θεσσαλονίκη και στοιχεία της οποίας έχει στα χέρια της η Voria.gr εξετάστηκαν 374 περιπτώσεις αναφοράς για σεξουαλική κακοποίηση.

Στο 66% των υποθέσεων ο δράστης προέρχεται από τον ευρύτερο οικογενειακό κύκλο και ειδικότερα στο 33% των περιπτώσεων ήταν μέλος της οικογένειας ενώ στο 21,9% των περιπτώσεων που εξετάστηκαν ήταν οικογενειακός φίλος. Σύμφωνα με την έρευνα στο 79,8% των περιπτώσεων το θύμα κακοποιήθηκε σε ένα μέρος που ήταν οικείο στο ίδιο, 11% σε ένα μέρος που ανήκει στον δράστη και 9% στην ύπαιθρο.

Εντυπωσιακό είναι το συμπέρασμα της έρευνας ότι τα μισά περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν με τις κλινικές εξετάσεις, καθώς δεν υπήρχαν μακροσκοπικά κλινικά ευρήματα. Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για 48,5% υποθέσεων στις οποίες υπήρχε έλλειψη διαπιστώσεων και η σεξουαλική κακοποίηση δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί.

Το ποσοστό αυτό ταυτίζεται με το αντίστοιχο της διεθνούς βιβλιογραφίας και οφείλεται σε δύο λόγους, είτε τα θύματα εξετάστηκαν σε χρόνο κατά τον οποίο είχαν παρέλθει τα σημάδια της κακοποίησης, είτε στην επίθεση δεν υπήρχαν ευρήματα. Ανησυχητικό είναι ακόμη το γεγονός ότι λιγότερο από το 10% των περιπτώσεων υποβλήθηκαν σε ψυχολογική εξέταση στη συνέχεια.


Το Παγκόσμιο Συνέδριο

Είναι η πρώτη φορά που το συνέδριο της Διεθνούς Ακαδημίας Ιατροδικαστικής διοργανώνεται στην Ελλάδα, με τη συμβολή της Ελληνικής Εταιρίας Ιατροδικαστικής και Ιατροδικαστικών Επιστημών. «Σε αυτό το συνέδριο ανακοινώνεται ό,τι νεότερο υπάρχει από την ιατροδικαστική παγκοσμίως. Ήταν σημαντικό ότι είχε τόσο μεγάλη απήχηση, περιμέναμε περί τους 400 συνέδρους και τελικά συμμετείχαν 700 οι οποίοι έκαναν 54 ανακοινώσεις», είπε στη Voria.gr η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ιατροδικαστικής Ελένη Ζαγκελίδου. «Ακόμη πιο σημαντικό ήταν ότι συμμετείχαν νέοι συνάδελφοι. Το 1/3 των συμμετεχόντων ήταν νέοι επιστήμονες», σημείωσε η κ.Ζαγκελίδου.

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ιατροδικαστικής χαράσσονται οι κατευθυντήριες γραμμές της επιστήμης προκειμένου οι επιστήμονες της ιατροδικαστικής σε όλο τον κόσμο να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες στη διερεύνηση των εγκλημάτων. Δηλαδή τι πρέπει να γίνεται σε έναν χώρο εγκλήματος που διερευνάται, πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τα θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων, ποιες είναι οι guidelines που πρέπει να έχουν όλοι οι επιστήμονες στις υποθέσεις που αντιμετωπίζουν. «Εδώ συζητούνται οι κατευθυντήριες οδηγίες προκειμένου να αποδίδεται το δίκαιο και ο πολίτης να είναι ικανοποιημένος ότι εξετάζεται ορθά η υπόθεσή του», τόνισε η κ. Ζαγκελίδου.