Με τις απολογίες των κατηγορουμένων συνεχίστηκε η δίκη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας.

Ο κατηγορούμενος μεσίτης τόνισε στην απολογία του πως ενήργησε για το το καλό του 33χρονου ακτιβιστή ώστε να τον προστατεύσει, αρνούμενος ότι τον κλότσησε, παρά μόνο μία φορά χωρίς πρόθεση.

«Εγώ πήγα να βοηθήσω τον Κωστόπουλο. Αν γνώριζα ποια θα ήταν η εξέλιξη δεν θα ανακατευόμουν. Το έκανα για καλό και όχι για κακό», ισχυρίστηκε ο μεσίτης και υποστήριξε πως στενοχωρήθηκε όταν έμαθε πως πέθανε. «Δεν φοβήθηκα όμως, γιατί ξέρω τι έκανα. Με μια μελανιά δεν μπορεί κάποιος να πεθάνει», τόνισε ο κατηγορούμενος.

Ο μεσίτης αναφέρθηκε επίσης σε αναξιόπιστους μάρτυρες, τονίζοντας πως ο ίδιος κλοτσούσε στον αέρα και όχι τον Ζακ Κωστόπουλο. Ο κατηγορούμενος είπε πως το θύμα επιχείρησε να σπάσει την τζαμαρία του κοσμηματοπωλείου με το κεφάλι του για να βγει έξω, ενώ παράλληλα κρατούσε ένα μαχαίρι.

«Είδα το μαχαίρι και φοβήθηκα ότι αν έβγαινε θα γινόταν κάποιο κακό. Σκέφτηκα να φύγω και τότε τον είδα με το κεφάλι να βαράει την τζαμαρία. Η αντίδρασή μου ήταν για καλό. Σκέφτηκα ότι στην προσπάθειά του να σπάσει με το κεφάλι την τζαμαρία θα χτυπήσει. Στιγμιαία σκέφτηκα να κάνω κάτι για να μην κόψει τον λαιμό του. Χτύπησα πάνω δεξιά γιατί ήταν ο πιο ασφαλής τρόπος για να ρίξω την τζαμαρία και να του απελευθερώσω την έξοδο», περιέγραψε ο κατηγορούμενος, ισχυριζόμενος ταυτόχρονα πως η κλοτσιά που έριξε στο θύμα δεν ήταν δυνατή. «Καταλαβαίνω τους γονείς και τα αδέλφια του, θέλω όμως να καταλάβουν ότι για αυτόν τον θάνατο δεν φταίω. Ήταν στιγμιαίο περιστατικό που είχε μια κακή εξέλιξη. Εγώ πήγα για καλό…», ενώ κλείνοντας την απολογία του είπε: «Θέλω να κριθώ δίκαια και αμερόληπτα. Η αδικία η δική μου δεν είναι δικαιοσύνη για κανέναν», τόνισε.

Εισαγγελέας: Τι σας οδήγησε να εμπλακείτε;

Κατηγορούμενος: Το ένστικτο του αλτρουισμού…

Εισαγγελέας: Στο βίντεο δεν ακούγεται να λέτε «κάτσε μέσα»…

Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω αν είχε δυνατότητα να καταγράφει.

Εισαγγελέας: Βλέπω να κλοτσάτε 9 φορές και οι 5 στο κεφάλι…

Κατηγορούμενος: Όχι, οι 2 μάξιμουμ να τον βρήκαν, οι άλλες είναι στον αέρα.

Από την πλευρά του ο κοσμηματοπώλης προσχώρησε σε περιγραφές που έρχονται σε αντίθεση με όσα έχουν καταγράψει οι περιστατικοί αλλά και αποτυπώνονται στο βιντεοληπτικό υλικό.

Ο κατηγορούμενος είπε στην απολογία του πως όταν ο Ζακ Κωστόπουλος βγήκε από την τζαμαρία του κοσμηματοπωλείου και ξάπλωσε αιμόφυρτος στον δρόμο, ο ίδιος και ο συγκατηγορούμενός του δεν τον χτύπησαν καθόλου, αν και τα βίντεο δείχνουν σαφώς μια διαφορετική εικόνα.

Παράλληλα, ο κατηγορούμενος είπε πως ο Ζακ Κωστόπουλος βρισκόταν μέσα κρατώντας μαχαίρι, κάνοντας ζημιές και προσπάθησε να σπάσει με έναν πυροσβεστήρα το τζάμι. «Ήρθε στη βιτρίνα και προσπάθησε να βγει έξω. Δεν ήθελα να τον χτυπήσω, στόχος ήταν να τον κρατήσουμε στο μαγαζί για να τον βρει η Αστυνομία», υποστήριξε και πρόσθεσε οτι τον κλότσησε μόνο 2-3 φορές, σχολιάζοντας πως «δεν είχα σκοπό να του κάνω κακό».

Εισαγγελέας: Στο βίντεο φαίνεται ότι τον χτυπάτε 5 φορές και οι 3 στο κεφάλι και μάλιστα στη μία τον κλοτσάτε και το κεφάλι του χτυπάει στο έδαφος.

Κατηγορούμενος: Δεν το θυμάμαι. Είδα το βίντεο, αλλά δεν το θυμάμαι…

Εισαγγελέας: Τη στιγμή που τον τραβάει έξω ο συγκατηγορούμενός σας πώς ήταν ο Ζακ Κωστόπουλος;

Κατηγορούμενος: Εντάξει ήταν. Δεν μιλούσε, κάτι ασυνάρτητα…

Εισαγγελέας: Ο διασώστης είπε ότι ήταν αναίσθητος.

Κατηγορούμενος: Ε, ναι, ήταν.

Η δίκη συνεχίζεται την προσεχή Πέμπτη με την εισαγγελική πρόταση.