ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: ΙΣΜΗΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ

Σχέδιο επιστροφής των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται σε εξέλιξη, µέσω της εκπαίδευσης και της επιστηµονικότητας. Ο µοχλός για την αναβίωση της Ρωµιοσύνης στην Πόλη είναι οι νέοι επιστήµονες, σύµφωνα µε το όραµα του επιχειρηµατία, προέδρου και ιδρυτή της PeopleCert, Βύρωνα Νικολαΐδη, που έλκει την καταγωγή του από την Πόλη.

Την περασµένη εβδοµάδα η ιστορική Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη άνοιξε τις πύλες της για να υποδεχθεί τους Ελληνες φοιτητές, µε καταγωγή από την Πόλη, που βραβεύθηκαν µε υποτροφίες από τον Βύρωνα Νικολαΐδη, µε την παρουσία του Οικουµενικού Πατριάρχη Βαρθολοµαίου, ο οποίος στηρίζει τη σηµαντική αυτή πρωτοβουλία. Στην εκδήλωση ήταν παρούσα η «Κυριακάτικη Απογευµατινή».

Βύρωνας Νικολαΐδης: Τα τρία πράγµατα που απαιτούνται για την αναβίωση της Ρωµιοσύνης στην Πόλη

Οπως µας εξήγησε ο κ. Νικολαΐδης, τρία πράγµατα απαιτούνται για την αναβίωση της Ρωµιοσύνης στην Πόλη και αυτά είναι: η ενεργή στήριξη της τουρκικής πολιτείας, η ενεργή στήριξη της ελληνικής πολιτείας και οι οικονοµικοί όροι και οι συνθήκες από τον ιδιωτικό τοµέα, για να επιστρέψουν οι νέοι επιστήµονες, που µπορούν να δηµιουργήσουν µία κοινότητα. Ηδη, όπως λέει ο κ. Νικολαΐδης, οι περσινοί υπότροφοι µε τους φετινούς έχουν αναπτύξει µία κοινότητα και επικοινωνούν, καθώς ο στόχος είναι να εγκατασταθούν και να εργαστούν νέοι άνθρωποι στην Πόλη. Η σηµερινή κοινότητα στην Πόλη αριθµεί περί τα 2.000 άτοµα, ενώ ο πρόεδρος της PeopleCert ανέφερε ως παράδειγµα τους Ελληνες στο Ντουµπάι, οι οποίοι πριν από µερικά χρόνια δεν ήταν πάνω από 500 άτοµα και σήµερα είναι 8.000, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους Ιµβρίους, οι οποίοι, «παρότι λιγότεροι από τους Κωνσταντινουπολίτες, έχουν κάνει πολλά βήµατα». «Η οµογένεια στην Κωνσταντινούπολη είναι µία γέφυρα µεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, µεταξύ των δύο λαών κάτω από τη σκέπη του Οικουµενικού Πατριαρχείου» τόνισε.

Με την πνευµατική κληρονοµιά των αξιόλογων Κωνσταντινουπολιτών δασκάλων ως έµπνευση και σεβασµό στις ελληνικές ρίζες και την Οµογένεια, η PeopleCert, παγκόσµιος ηγέτης στον χώρο των πιστοποιήσεων επαγγελµατικών και γλωσσικών δεξιοτήτων, υλοποίησε για δεύτερη συνεχή χρονιά το πρόγραµµα υποτροφιών «Τιµώντας τους Κωνσταντινουπολίτες ∆ασκάλους µας», απονέµοντας έξι υποτροφίες και τιµητικές διακρίσεις σε µεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες µε καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Η πρωτοβουλία, που αποτελεί προσωπικό όραµα του Βύρωνα Νικολαΐδη, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πολύπλευρων δράσεων της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας για τη στήριξη των Ελλήνων της Πόλης. Ηδη έχει ολοκληρωθεί µεταξύ άλλων και η αναστήλωση του ναού της Παναγίας του Μπαλίνου στην Πόλη.

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Στην ιστορική Μεγάλη του Γένους Σχολή χρεωστούµε την αναζωογόνηση της παιδείας µας µετά την Άλωση»

Τον ισχυρό συµβολισµό της Μεγάλης του Γένους Σχολής επεσήµανε ο Οικουµενικός Πατριάρχης Βαρθολοµαίος, κατά την οµιλία του, τονίζοντας µε έµφαση ότι «η σηµερινή εκδήλωση είναι µία εορτή της παιδείας». Οπως σηµείωσε, «στην ιστορική Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή χρεωστούµε, µεταξύ άλλων πολλών, την αναζωογόνηση της παιδείας µας µετά την Αλωση». Και τόνισε: «Γνωρίζουµε σήµερα ότι πιο εύκολη είναι η απόκτηση επιστηµονικών γνώσεων παρά η ηθική και πνευµατική καλλιέργεια και µόρφωση».

Ο κ. Νικολαΐδης δεν έκρυψε τη χαρά του για το υψηλό επίπεδο σπουδών των υποψηφίων και κυρίως για την επιθυµία τους να στηρίξουν µε την παρουσία και το έργο τους ενεργά την Οµογένεια. «Ο σπόρος που σπείραµε πέρυσι άνθισε», είπε χαρακτηριστικά. Απευθυνόµενος δε προς τους νέους επιστήµονες, υπογράµµισε: «Εσείς είστε ο κινητήριος µοχλός, η µαγιά για την αναβίωση της Ρωµιοσύνης στην Πόλη». Ο διευθυντής της Μεγάλης του Γένους Σχολής, ∆ηµήτρης Ζώτος, αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του σχολείου, που «κράτησε ψηλά το φως της γνώσης, της νεοελληνικής παιδείας», τονίζοντας ότι «είναι αδιαµφισβήτητο γεγονός ότι ο κ. Νικολαΐδης εγγράφεται σιγά σιγά στη συλλογική µνήµη των Ρωµιών ως ο οραµατιστής προστάτης του Ρωµαίικου πολιτισµού σε δύσκολους καιρούς».

Στη µνήµη διαπρεπών καθηγητών

Οι υποτροφίες στους νέους επιστήµονες προσφέρθηκαν στη µνήµη των διαπρεπών καθηγητών της Πόλης, Βασίλη Κασαπίδη (καθηγητής Χηµείας), ∆ηµήτρη Παντελάρα (καθηγητής Βιολογίας-Γεωλογίας) και Αρίστη Κιµιατζή (καθηγήτρια Μαθηµατικών), οι οποίοι υπήρξαν υπόδειγµα συνέπειας και παιδαγωγικής αφοσίωσης.

Οι νέοι επιστήµονες που λαµβάνουν εφέτος τις υποτροφίες, ύψους 8.000 ευρώ για κάθε υπότροφο, είναι:

• Θεοδώρα ∆εληµπάσογλου-Αχτύπη, µεταπτυχιακή φοιτήτρια, τµήµα Ψυχολογίας, University of Liverpool, η οποία γεννήθηκε, µεγάλωσε και σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη.
• Σωτηρία-Ιρις Ντολαπτσή, υποψήφια διδάκτωρ, Νοµική Σχολή, ΕΚΠΑ. Είναι απόφοιτος της Νοµικής Σχολής και κάτοχος LLΜ στις ∆ιεθνείς Σπουδές, κατεύθυνση Ιδιωτικού ∆ικαίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών.
• Ευφροσύνη Κορωναίου, υποψήφια διδάκτωρ, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, απόφοιτος της Φαρµακευτικής Σχολής Αθηνών, µε µεταπτυχιακό δίπλωµα στη Μοριακή Βιοϊατρική.

Τρεις επιστήµονες ακόµη αναγνωρίστηκαν µε τιµητικές διακρίσεις, λαµβάνοντας χρηµατικό έπαθλο ύψους 4.000 ευρώ: Χρυσόστοµος Βουτσάς, µεταπτυχιακός φοιτητής στο πρόγραµµα σπουδών «Επιστήµη και Τεχνολογία Ηλεκτροχηµικών Συστηµάτων», απόφοιτος του Τµήµατος Χηµείας του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, Αγγελική ∆αµήλου, υποψήφια διδάκτωρ, Κέντρο Νευροεπιστηµών, University of Zurich, και ∆ηµήτρης Πρόκος, υποψήφιος διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, απόφοιτος Κλασικής Φιλολογίας, κάτοχος µεταπτυχιακού στη Νεοελληνική Λογοτεχνία, τη Συγκριτική Φιλολογία και τη Λογοτεχνική Θεωρία. Σε όλους τους υποψήφιους που υπέβαλαν αιτήσεις, περίπου 52, θα δοθεί το εκπαιδευτικό υλικό για τη µεθοδολογία διαχείρισης έργων Prince2, ανακοίνωσε η Ελένη Νικολαΐδου, γενική διευθύντρια Εταιρικής Υπευθυνότητας της PeopleCert.

Σε τρεις εκδότες

Το Ειδικό Βραβείο «Οικουµενικός Πατριάρχης Βαρθολοµαίος», που έχει θεσπιστεί προς τιµήν του Πατριάρχη, απονεµήθηκε από τον ίδιο στους εκδότες τριών εφηµερίδων της Πόλης για την αδιάλειπτη προσφορά τους στην ενηµέρωση και τον Ελληνισµό της Πόλης. Πρόκειται για τους εκδότες Μιχάλη Βασιλειάδη («Απογευµατινή», που εκδίδεται εδώ και 100 χρόνια), Πέπη Τσουκάτου («Πολίτης») και Ανδρέα Ροµπόπουλο («Ηχώ»).

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»