Οι τελευταίες κινήσεις της 17χρονης Νικολέτας, που έφυγε από τη ζωή μετά από πτώση από τη γέφυρα στον ΒΟΑΚ, στην Κρήτη, καταγράφηκαν σε βίντεο την ημέρα του θανάτου της.

Σύμφωνα με το MEGA πρόκειται για βίντεο από την Πέμπτη, με καταγεγραμμένη ώρα 11.03’ όπου φαίνεται να περνάει η 17χρονη Νικολέτα ακολουθώντας τη διαδρομή για να φτάσει στο σημείο όπου βρέθηκε νεκρή.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1kgvxa0zzdt)

Κρήτη: Το βίντεο λίγο πριν την τραγωδία - «Αν το λεωφορείο είχε φύγει με όλα τα παιδιά, η Νικολέτα θα ήταν ζωντανή»


Στο βίντεο φαίνεται να περπατάει με γοργό ρυθμό. Έκανε 7,5 χλμ από το σχολείο μέχρι το σημείο. Η Νικολέτα έφυγε με τα πόδια από το σχολείο και κατευθύνεται με τα πόδια στον ΒΟΑΚ, το πρωί της περασμένης Πέμπτης, περί τις 09:00, αφού έχει παραδώσει την κόλλα της για το διαγώνισμα που έγραψε.

Δεν επιβιβάστηκε στο λεωφορείο που ναυλώνει η Περιφέρεια για τους μαθητές. «Αν το λεωφορείο είχε φύγει με όλα τα παιδιά η Νικολέττα θα ήταν ζωντανή» είπε η αδερφή της στο MEGA. Το σπίτι της είναι δίπλα από τον ΒΟΑΚ και την γέφυρα που εντοπίστηκε νεκρή.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για κορίτσι που ακροβατεί στη γέφυρα, με κάποιους να ειδοποιούν την Αστυνομία, αλλά ήταν ήδη αργά.

17χρονη Νικολέτα: Δεν υιοθετούν οι δικοί της την εκδοχή της αυτοκτονίας - Το bullying από τον καθηγητή της

Η αστυνομία έχει υιοθετήσει την εκδοχή της αυτοκτονίας, όμως οι γονείς, η αδερφή και οι στενοί συγγενείς της δεν συμφωνούν με αυτό. Την έβλεπαν «χαρούμενη, με πίστη και σιγουριά για το μέλλον» παρά τα προβλήματα και το bullying που υπέστη κατά καιρούς, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ του Live News.

Η 17χρονη δεχόταν bullying ακόμα και από καθηγητή της, τόσο για την καταγωγή της μητέρας της, όσο και για τις σκέψεις της σε ζητήματα θρησκευτικού περιεχομένου, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι δικοί της άνθρωποι στο κανάλι του MEGA.

Παράλληλα, έδειχνε να ετοιμάζεται κανονικά για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ είχε έτοιμο και εναλλακτικό πλάνο για σπουδές στο εξωτερικό.

Τι έγινε την επίμαχη μέρα

Σύμφωνα με μαρτυρία συμμαθήτριάς της η Νικολέτα την επίμαχη μέρα έδινε εξετάσεις και δεν ένιωθε καλά, γιατί ενώ ο καθηγητής βοηθούσε τα άλλα παιδιά, την ίδια άργησε πολύ να την βοηθήσει κάτι που την οδήγησε να βάλει τα κλάματα και να εκνευριστεί.

Μια άλλη μαρτυρία όμως λέει πως όντως η Νικολέτα εκνευρίστηκε γιατί ο καθηγητής δεν την βοηθούσε αλλά μετά την βοήθησε και στη συνέχεια έφυγε χαμογελαστή. Φίλη της 17χρονης είπε συγκεκριμένα πως η Νικολέτα έφυγε με κλάματα από το σχολείο γιατί παρέδωσε λευκή κόλλα.

«Εγώ γνωρίζω ότι εκείνη τη μέρα δεν είχε γράψει πολύ καλά ή είχε κάτι με το μάθημα και στενοχωρήθηκε με τον δάσκαλό της. Και μετά έφυγε τρέχοντας από την τάξη κλαίγοντας και πήγε στην τουαλέτα για να σκουπίσει τα δάκρυά της. Εκεί είδε την καθαρίστρια και την αγκάλιασε εκείνη τη στιγμή και μετά έφυγε πάλι τρέχοντας», ανέφερε συμμαθήτρια και φίλη της 17χρονης.

«Νομίζω ότι ένιωθε ότι και τα παιδιά και οι δάσκαλοι ήταν απέναντί της. Έδωσε την κόλα άδεια, μετά στενοχωρέθηκε και επέμεναν να της την ξαναδώσουν και της την έδωσαν στο τέλος, αλλά είχε θυμώσει πάρα πολύ και γι’ αυτό έφυγε κλαίγοντας», είπε συγκεκριμένα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1kh11j2sykp)

Κρήτη: Οργή συγγενών και συγχωριανών της 17χρονης για τον Μητροπολίτη - «Ανεπιθύμητος στο χωριό μας»

Υπενθυμίζεται πως ο δεσπότης της περιοχής αρνήθηκε να «διαβάσει» στην κηδεία της 17χρονης Νικολέτας στην Κρήτη, καθώς αυτοκτόνησε, με συνέπεια ο δεσπότης της περιοχής να είναι ανεπιθύμητος, όπως λένε οι συγγενείς και συγχωριανοί της.

Μιλώντας στον Alpha και το TLive, η θεία της 17χρονης που πέθανε πέφτοντας από γέφυρα του ΒΟΑΚ, ανέφερε: «Είναι δυνατόν να μην δώσει έγκριση; Τέτοια μαθήτρια; Να μας δώσει το τελειωτικό χτύπημα; Απαράδεκτο. Ήταν ένα ανήλικο παιδί. Στο δικαστήριο δεν δικάζονται αλλιώς οι ανήλικοι; Γιατί δεν έδωσε μια επιείκεια σε ένα ανήλικο παιδί. Ήταν μεγάλο χτύπημα για την οικογένειά μας. Είχαμε ένα χτύπημα, μας έδωσε ο δεσπότης και δεύτερο χτύπημα και μας αποτελείωσε».

Κάτοικοι της περιοχής εμφανίζονται ιδιαίτερα οργισμένοι με την απόφαση του δεσπότη, δηλώνοντας μάλιστα πως τον καλούν να μην παρευρεθεί στο μέλλον σε εκδήλωση του χωριού.

Μια γυναίκα αναφέρει: «Δεν κηδεύτηκε, είναι πολύ κρίμα. Να αναγνωριστεί επιτέλους ότι και η απελπισία είναι αρρώστια και ήταν κρίμα να μην την ψάλλει».

Άλλος κάτοικος της περιοχής, σημειώνει: «Οι κάτοικοι νιώθουν απογοήτευση στο πρόσωπο του δεσπότη, είναι εξαγριωμένοι, έχουν εκφράσει την επιθυμία ότι δεν επιθυμούν να παραβρεθεί ξανά σε καμία εκδήλωση στο χωριό μας».

Διαβάστε επίσης: Κρήτη: Η απάντηση του Μητροπολίτη Γεράσιμου για την κηδεία της 17χρονης Νικολέτας - "Κανείς δεν αγαπάει τους ανθρώπους περισσότερο από την Εκκλησία"

«Αυτά δίδαξε ο Χριστός, αγάπη ταπεινοφροσύνη; Πού είναι αυτά;» σημειώνει ένας τρίτος και ένας ακόμα τονίζει: «Είναι καταδικαστέο, χριστιανοί ορθόδοξοι είμαστε, αυτά δεν μας αρέσουν. Εδώ ψάλλουν τους εγκληματίες».

«Μια ερώτηση έχω για την Μητρόπολη» σημειώνει ένας ακόμα κάτοικος της περιοχής «Τι σημαίνει ασθενείς και οδοιπόροι; Δηλαδή αν έχεις χαρτί από ψυχίατρο γίνεται κανονικά η κηδεία, αλλιώς σε πετάνε σαν το σκυλί στ’ αμπέλι;».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1kfxbfuy3pl)

Τι απαντά ο Μητροπολίτης στις επικρίσεις που δέχεται

Την δική του απάντηση έδωσε ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερσονήσου Γεράσιμος, σχετικά με την απόφασή του ο ιερέας του ιερού ναού στο Μόχο να μην ψάλει το Ευαγγέλιο, κατά την ταφή της 17χρονης Νικολέτας.

Η απόφαση του Μητροπολίτη Γεράσιμου έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, αφού πολλοί είναι αυτοί που αντιδρούν αναφέροντας πως η κηδεία στο χωριό της Κρήτης έπρεπε να τελεστεί κανονικά για την 17χρονη μαθήτρια.

Ο Μητροπολίτης Γεράσιμος μίλησε στο cretalive.gr, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Εκκλησία αγαπάει όλο τον κόσμο και δεν θέλει να δώσει ένα λανθασμένο παράδειγμα». «Η μη τέλεση της συνηθισμένης τελετής κηδείας γίνεται παιδαγωγικά από την Εκκλησία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε αγάπη ή πόνο για το παιδάκι που φεύγει…», ενώ σε άλλο σημείο προσθέτει: «Ας αναρωτηθεί η κοινωνία ποιος είναι ο λόγος που 17χρονα παιδιά οδηγούνται στην αυτοκτονία. Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει».

Συγκεκριμένα σημείωσε πως: «Δεν κάναμε κάτι το οποίο εκφεύγει των κανόνων και των αποφάσεων της Εκκλησίας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε αγάπη ή πόνο για το παιδάκι, το οποίο φεύγει. Γι’ αυτό και αυτό που τελέστηκε το Σάββατο, στο κοιμητήριο του Μοχού, ήταν η προσευχή της Εκκλησίας και η συγχωρητική ευχή που είναι και η ουσία της κηδείας. Στο τρισάγιο διαβάστηκε η ευχή. Είναι η ευχή της Εκκλησίας να αναπαύσει και να κατατάξει την ψυχή του παιδιού του κεκοιμημένου μετά των Αγίων και Δικαίων. Δεν είναι ότι δεν προσευχηθήκαμε».

Συνέχισε λέγοντας: «Γιατί η Εκκλησία και οι Κανόνες ορίζουν ότι δε γίνεται η συνηθισμένη τελετή της κηδείας; Γιατί αγαπάει όλο τον κόσμο και δεν θέλει να δώσει ένα λανθασμένο παράδειγμα. Δηλαδή στα παιδιά που έχουν παρόμοιους λογισμούς και παρόμοιες συμπεριφορές που είναι πάρα πολλά, δεν θα τους πούμε «αυτοκτονήστε και δεν τρέχει τίποτα. Ο Θεός είναι αγάπη. Κάντε και εσείς το ίδιο».

«Η εκκλησία έρχεται παιδαγωγικά και λέει ότι δεν τελούμε την τέλεση της κηδείας για να δείξει ότι δεν μπορεί κανείς να στερήσει ζωή και κυρίως τη δική του ζωή γιατί είναι το τέλος. Η κρίση βέβαια ανήκει αποκλειστικά και μόνο στο Θεό. Δεν ξέρω αν μπορείτε να καταλάβετε το θεολογικό υπόβαθρο και περιεχόμενο. Μη μου πείτε όμως ότι αγαπάει ο οποιοδήποτε τους ανθρώπους περισσότερο από την Εκκλησία. Και ας αναρωτηθεί η κοινωνία ποιος είναι ο λόγος που οδηγεί αυτά τα 17χρονα παιδιά στην αυτοκτονία. Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει περισσότερο από κάθε τι άλλο.

Η Εκκλησία προσεύχεται για όλους τους ανθρώπους και γι’ αυτούς που στερούν από μόνοι τους τη ζωή, οι οποίοι υπόκεινται στην απόλυτη κρίση του Θεού. Δεν ερχόμαστε εμείς να αντικαταστήσουμε το Θεό. Προσευχόμαστε και ευχόμαστε και για την ανάπαυση της ψυχής αλλά και για την παρηγοριά στους οικείους. Η μη τέλεση τελετής κηδείας είναι παιδαγωγικός τρόπος που η Εκκλησία από αιώνος το έχει θεσπίσει και το έχει ρυθμίσει με τους κανόνες και τις αποφάσεις και της Επισκοπικής μας Εκκλησίας της Κρήτης», καταλήγει.