Η ιστορία 18 αιώνων που συνδέεται µε την ορθόδοξη πίστη και την οικουµενική ακτινοβολία του χριστιανισµού, διαπερνά την ελληνική Ιστορία από τα βυζαντινά χρόνια µέχρι σήµερα και εκτείνεται σε ολόκληρο τον κόσµο ζωντανεύει στην Αθήνα στις 26-29 Μαΐου.

Αφορµή, το 4ο ∆ιεθνές Συνέδριο των Αρχόντων του Οικουµενικού Πατριαρχείου, µε θέµα την «Προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, της δηµοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωµάτων», και µια ιστορική στιγµή για έναν µακραίωνο θεσµό. Στην ελληνική πρωτεύουσα διεξάγεται για πρώτη φορά η ∆ιεθνής Σύνοδος Αρχόντων του Οικουµενικού Πατριαρχείου, η οποία θα πραγµατοποιηθεί σε κλειστό κύκλο. Σε αυτή µετέχουν οι τέσσερις µεγαλύτεροι βραχίονες της ορθόδοξης κοινότητας, δηλαδή το Τάγµα του Αγίου Ανδρέα του Αποστόλου από τις ΗΠΑ, το Τάγµα του Αγίου Παύλου του Αποστόλου από τον Καναδά, οι Αρχοντες της Αυστραλίας και το ευρωπαϊκό Τάγµα της Αδελφότητας Παµµακαρίστου.

4287270
Ο θεσµός των Αρχόντων του Οικουµενικού Πατριαρχείου έχει χαρακτηριστεί ως µια «αφοσιωµένη οµάδα ηγετικών προσωπικοτήτων από το επιχειρείν, τον πολιτισµό και την πολιτική», οι οποίες προωθούν τον ρόλο και την πνευµατική αποστολή του Οικουµενικού Πατριαρχείου.

Για τέσσερις ηµέρες, η Αθήνα αποτελεί το κέντρο του ενδιαφέροντος για εκατοµµύρια πιστούς ανά τον κόσµο, καθώς 292 συµµετέχοντες από 22 χώρες παίρνουν µέρος στο συνέδριο, το οποίο διεξάγεται σε εµβληµατικά τοπόσηµα, όπως η Στοά του Αττάλου, το µέγαρο της Παλαιάς Βουλής και το Ζάππειο. Σύµφωνα µε πληροφορίες, κυρίαρχη αφορµή για τη σύγκληση του συνεδρίου στάθηκε η δυσµενής κατάσταση που διαπιστώνεται σε χώρες µε ορθόδοξο ποίµνιο, η θρησκευτική ελευθερία, καθώς και οι αντικανονικές επεκτατικές βλέψεις που έχει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως και η εργαλειοποίηση του χριστιανισµού από το Κρεµλίνο.

Το συνέδριο, το οποίο διεξάγεται υπό την ευλογία του Οικουµενικού Πατριάρχη, Βαρθολοµαίου, και θα επικεντρωθεί στα ανθρώπινα δικαιώµατα, τη δηµοκρατία και τη θρησκευτική ελευθερία, τη µεταχείριση που δέχεται το Οικουµενικό Πατριαρχείο, το αυξανόµενο κύµα του απολυταρχισµού, τις επιπτώσεις του στις θρησκευτικές κοινότητες, καθώς και στον ρόλο της θρησκείας στη γεωπολιτική, φιλοξενεί προσωπικότητες διεθνούς κύρους, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo, η γενική γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, δρ Δέσποινα Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη, και ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος, Vilnius Gintaras Grušas, πρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνελεύσεων (CCEE).

Ειδικά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε στρέψει πάνω του τα διεθνή βλέμματα όταν τον Νοέμβριο του 2020, στο περιθώριο ταξιδιού, είχε κάνει στάση στην Κωνσταντινούπολη, για να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Σούζαν, η οποία είναι χριστιανή. Μάλιστα, η κυρία Pompeo, στο περιθώριο της επίσκεψης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, είχε επισκεφθεί τον πατριαρχικό Ναό του Αγ. Γεωργίου, όπου είχε ξεναγηθεί από τον πατριαρχικό διάκονο Ιάκωβο Krochak και ζήτησε να δει συγκεκριμένα ψηφιδωτά. Ακόμα, ασπάστηκε τη στήλη της φραγγελώσεως, ενώ αναζήτησε και την εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, το όνομα του οποίου φέρει ο σύζυγός της, για να προσκυνήσει, εντυπωσιάζοντας τους παρισταμένους.

Εκείνο το οποίο αναφέρουν πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τις ισορροπίες στην περιοχή της Μεσογείου και της Ανατολικής Ευρώπης είναι ότι το συγκεκριμένο συνέδριο και η κλειστή, ιστορική πρώτη διάσκεψη αναμένεται να στρέψουν στην Αθήνα το ενδιαφέρον διεθνών δρώντων. Η προάσπιση των θρησκευτικών ελευθεριών αποτελεί θεμελιώδες ζήτημα για χώρες όπως οι ΗΠΑ και είναι αντιπροσωπευτικό ότι κάθε χρόνο δημοσιεύεται από το State Department έκθεση για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο, με χώρες όπως η Ρωσία, η Τουρκία και άλλες της Μέσης Ανατολής να καταλαμβάνουν πολλές σελίδες.

Στο συνέδριο δίνουν το «παρών» ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, ο πατήρ Αλέξανδρος Καρλούτσος, ο Αντ. Λυμπεράκης, διοικητής των εν ΗΠΑ Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο άρχων έξαρχος Αθανάσιος Μαρτίνος, ως πρόεδρος της Αδελφότητος Αρχόντων Ευρώπης «Η Παμμακάριστος», ο ομογενής επιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης καθώς και ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος.

4287227
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο.
6235339
Ο διοικητής των εν ΗΠΑ Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αντώνης Λυμπεράκης
6235345
Ο πατήρ Αλέξανδρος Καρλούτσος
4287333