Πανελλήνιες 2024: Το πρόγραμμα των εξετάσεων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ - Πρεμιέρα την Πέμπτη με Νέα Ελληνικά
Αναλυτικά το πρόγραμμα
Οι Πανελλήνιες 2024 κάνουν πρεμιέρα στις 30 Μαΐου με το μάθημα των Νέων Ελληνικών για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων
Αντίστροφα μετρούν οι μαθητές για την έναρξη των Πανελληνίων Εξετάσεων, που ξεκινούν την Παρασκευή 31 του μήνα (και την Πέμπτη 30 του μήνα για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ), διεκδικώντας μία θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Οι Πανελλήνιες 2024 κάνουν πρεμιέρα στις 30 Μαΐου με το μάθημα των Νέων Ελληνικών για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων. Ακολουθούν στις 31.05.2024 οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων, οι οποίοι θα εξεταστούν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας).
Πανελλήνιες 2024: Το πρόγραμμα
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εξετάσεων:
Πανελλήνιες 2024: Πρόγραμμα Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕΛ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31-5-2024
– ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ).
ΤΡΙΤΗ 4-6-2024
– ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ).
– ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ + Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ).
– ΒΙΟΛΟΓΙΑ (Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ).
ΠΕΜΠΤΗ 6-6-2024
– ΛΑΤΙΝΙΚΑ (Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ).
– ΧΗΜΕΙΑ (Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ + Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ).
– ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ).
ΤΕΤΑΡΤΗ 12-6-2024
– ΙΣΤΟΡΙΑ (Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ).
– ΦΥΣΙΚΗ (Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ + Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ).
– ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ).
Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.
Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.
Πανελλήνιες 2024: Πρόγραμμα Ημερήσιων και Εσπερινών ΕΠΑΛ
ΠΕΜΠΤΗ 30-5-2024
ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
ΣΑΒΒΑΤΟ 1-6-2024
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Άλγεβρα).
ΔΕΥΤΕΡΑ 3-6-2024
ΑΝΑΤΟΜΙΑ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ II, ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (ΑΟΘ), ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ, ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ.
ΤΕΤΑΡΤΗ 5-6-2024
ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ 2, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ-ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ-ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ.
ΤΡΙΤΗ 11-6-2024
ΥΓΙΕΙΝΗ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ, ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΑΟΔ), ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ.
ΠΕΜΠΤΗ 13-6-2024
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ, ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΙΙ, ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14-6-2024
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ, ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ II (ΜΕΚ ΙΙ), ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ.
ΔΕΥΤΕΡΑ 17-6-2024
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΨΥΞΗΣ-ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ, ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ.
Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.
Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ.
Τα SOS για τη διαχείριση του άγχους μαθητών και γονιών
Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις είναι μια αρκετά ψυχοφθόρα διαδικασία, γεμάτη στρες, την οποία καλούνται να διαχειριστούν οι μαθητές. Ωστόσο, πολλοί είναι και οι γονείς που μοιράζονται το ίδιο άγχος με τα παιδιά τους, με τους ειδικούς να τους καλούν να δείξουν ψυχραιμία.
«Ο στόχος δεν είναι οι Πανελλήνιες, αλλά να μπορέσουμε να βρούμε που θέλουμε να πάμε. Είναι μία διαδικασία, μία διαδρομή οι Πανελλήνιες. Οι γονείς νομίζουν ότι είναι η μόνη λύση και αν τα καταφέρουμε, τελειώνει το θέμα», είπε στο MEGA η κλινική ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη.
Από την άλλη ο φροντιστής εκπαιδευτικός Γιώργος Χατζητέγας ανέφερε πως οι Πανελλήνιες δεν είναι η αρχή και το τέλος μίας ζωής, τονίζοντας πως η καλή προετοιμασία μπορεί να διώξει το άγχος των εξετάσεων.
Η συμβουλή της Άννας Κανδαράκη στους υποψήφιους είναι να μην παραιτηθούν και να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στις εξετάσεις.
Πανελλήνιες Εξατάσεις: Χρηστικές συμβουλές
Πρακτικές συμβουλές που θα κάνουν πιο εύκολες αυτές τις μέρες για τους υποψήφιους των εξετάσεων.
- Οι ειδικοί συνιστούν 8 ώρες ύπνου και τέσσερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Παράλληλα, προτείνεται το κινητό τηλέφωνο να βρίσκεται εκτός δωματίου και οι μαθητές να προχωρήσουν σε ασκήσεις χαλάρωσης, προκειμένου να αποβάλουν το άγχος.
- Οι διατροφικές συνήθειες που βελτιώνουν τις επιδόσεις τους είναι ένα καλό πρωινό, πολλά υγρά (χυμοί και νερό), όχι στην υπερβολική κατανάλωση καφέ, να τρώνε φρούτα και λαχανικά, ενώ θα πρέπει να αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Πανελλήνιες Εξετάσεις 2024: Χρήσιμος "χάρτης" για τη διαχείριση του άγχους των εξετάσεων
Οι εξετάσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με αισιοδοξία και χωρίς φόβο, διαφορετικά μπορεί το μυαλό μπροστά στα θέματα να «μηδενίσει». Κάντε λοιπόν ασκήσεις θάρρους, μην αφήνετε κενά στο διάβασμα διότι αυτό σας αγχώνει περισσότερο και ακολουθήστε τις συμβουλές επιστημόνων όπως περιγράφονται παρακάτω:
1. Προσπάθησε να κοιμάσαι αρκετά και σίγουρα ένα οκτάωρο το βράδυ και όχι κατά τη διάρκεια της μέρας γιατί μόνο έτσι ο ύπνος είναι βαθύς και ανανεώνει τον οργανισμό. Ο καλός ύπνος ξεκουράζει και βοηθά τη μνήμη, την αντίληψη και την κατανόηση, ενώ παράλληλα δημιουργεί καλή διάθεση και ευεξία. Ο ύπνος βοηθά ακόμη στη ρύθμιση της όρεξης και των γευμάτων, ώστε να μην γίνονται υπερβολές στη διατροφή.
2. Διατήρησε τέσσερα περίπου γεύματα με όσο το δυνατόν υγιεινότερες επιλογές και λήψη υγρών για ενυδάτωση.
3. Οργάνωσε όσο καλύτερα μπορείς την ημερήσια ύλη και χρησιμοποίησε χρωματιστούς μαρκαδόρους στα σημεία που σε δυσκολεύουν περισσότερο.
4. Κατά τη διάρκεια της μελέτης άφησε το κινητό σου εκτός δωματίου, για να μην αποσυντονίζεσαι από μηνύματα που πιθανόν λαμβάνεις.
5. Μην ξεχνάς πως έχεις διανύσει μεγάλο δρόμο για να φτάσεις ως εδώ και ήδη βρίσκεσαι λίγο πριν το τέρμα. Καλό θα ήταν να μην αφήνεις για αύριο ότι μπορείς να κάνεις σήμερα.
6. Προγραμμάτισε την ημερήσια ύλη και ακολούθησε πιστά το πρόγραμμά επαναλήψεων.
7. Η χαλάρωση σε βοηθά να ανασυντάσσεσαι και είναι απαραίτητη. Ο χρόνος και τρόπος χαλάρωσης εξαρτάται από εσένα. Μπορείς να μιλήσεις με τους φίλους σου, να ακούσεις μουσική, να κάνεις ασκήσεις χαλάρωσης να βοηθήσεις στις δουλειές του σπιτιού ή οτιδήποτε άλλο σε ευχαριστεί.
8. Χαλάρωσε µε τον τρόπο σου. Η οργάνωση περιορίζει το άγχος. Μην αφήνεις όσα έχεις να κάνεις να συσσωρεύονται, αυτό σε πιέζει και σου δημιουργεί άγχος.
9. Βάλε προτεραιότητες – ποιο είναι επείγον και πιο λιγότερο και ξεκίνα βάζοντας ένα καθημερινό πρόγραμμα προχωρώντας σταθερά.
10. Μπορείς να κάνεις ασκήσεις χαλάρωσης που βοηθούν πολύ: σε ένα δωμάτιο με ησυχία, κάθισε σε οποιοδήποτε σημείο επιλέξεις στηρίζοντας την πλάτη σου και άρχισε να αναπνέεις αργά και βαθιά, από τη μύτη, χαλαρώνοντας όλο το σώμα. Σκέψου ένα ήρεμο και πολύ όμορφο μέρος, όπως μία ηλιόλουστη παραλία το καλοκαίρι. Σκέψου ευτυχισμένες στιγμές ή επιτυχίες στο παρελθόν που σου έδωσαν χαρά και διώξε κάθε αρνητικό συναίσθημα. Σκέψου επίσης ότι κάνεις το καλύτερο που μπορείς – μια ειλικρινή προσπάθεια προς το στόχο - και αυτό είναι αρκετό.
11. ∆ιαχείριση άγχους. Για αρχή ας κάνουμε τη σκέψη ότι κάθε επιπλέον δυσκολία μπορεί αρχικά να σε «ξεβολέψει», ωστόσο αν χειριστείς την κατάσταση μπορεί να σου προσφέρει εμπειρία, δύναμη και ευκαιρίες για αλλαγές που τελικά θα σε βοηθήσουν να προσαρμόζεσαι πιο εύκολα.
12. Θετική σκέψη. Αυτό που έχει αξία είναι να κάνεις το καλύτερο δυνατό, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Έχε το στόχο και προσπάθησε με όλες τις δυνάμεις σου, ωστόσο εάν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως τα έχεις σχεδιάσει έχε και ένα δεύτερο πλάνο στο μυαλό σου. Αυτό συμβαίνει συχνά στη ζωή και καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι - να προσαρμοζόμαστε ανάλογα.
13. Έχε πάντα εναλλακτικές λύσεις. Κάνε νοερές σκέψεις και φαντάσου τον εαυτό σου τον επόμενο χρόνο. Πάλεψε για να γίνεις αυτή η εικόνα που θέλεις. Αυτό θα σου δώσει ώθηση, αφού θα λειτουργήσει ως κίνητρο για να προσπαθήσεις.
14. Κάνε όνειρα για το µέλλον. Εκμεταλλεύσου θετικά όλες τις ευκαιρίες και προσπάθησε να αντιληφθείς ότι αυτό είναι ένα μικρό διάστημα προσπάθειας και όλη η ζωή βρίσκεται μπροστά σου - μπορείς να την ζήσεις υπέροχα