Αλλάζει η τοπογραφία των δικαστηρίων: Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη μεταφορά των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων στην Ευελπίδων
Του πολιτικού τμήματος στο Ειρηνοδικείο Αθηνών
Η μετακίνηση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα των αλλαγών που φέρνει η μεταρρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης με τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας
Αλλάζει ριζικά ο νέος δικαστικός χάρτης την «τοπογραφία» των δικαστηρίων της Αθήνας. Η πρόσφατη μεταρρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης φέρνει σημαντικές αναταράξεις στη λειτουργία του μεγαλύτερου Πρωτοδικείου της χώρας, του Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο, από το νέο δικαστικό έτος, διαχωρίζεται σε πολιτικό και ποινικό, με τις προετοιμασίες να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων να λειτουργούν αποκλειστικά για τη διεξαγωγή των ποινικών υποθέσεων, τόσο όσον αφορά τις ανακρίσεις όσο και τα ακροατήρια, ενώ το πολιτικό τμήμα θα μεταφερθεί στο κτίριο του Ειρηνοδικείου Αθηνών, το οποίο καταργείται.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», έχουν ήδη αρχίσει οι διαδικασίες από τον προϊστάμενο της Τριμελούς Διοίκησης του Πρωτοδικείου της Αθήνας, εφέτη Χριστόφορο Λινό, για τη μεταφορά των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων στην Ευελπίδων και τη διαμόρφωση πέντε κατάλληλων αιθουσών. Οι αίθουσες όπου θα εκδικάζονται οι υποθέσεις ανθρωποκτονιών, βιασμών, εμπρησμών και άλλων αδικημάτων με σημαντική ποινική απαξία θα βρίσκονται στα κτίρια 9 και 13 των δικαστηρίων της Ευελπίδων, αλλά και στο κτίριο προκάτ. Μάλιστα, στο κτίριο προκάτ θα ενωθούν δύο υφιστάμενες αίθουσες, προκειμένου να διαμορφωθεί ένας μεγαλύτερος χώρος, που να μπορεί να φιλοξενεί τις υποθέσεις που εκδικάζονται στα Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια, αρκετές εκ των οποίων συγκεντρώνουν πολλούς παράγοντες, κατηγορουμένους, δικηγόρους και μάρτυρες, αλλά και κοινό που επιθυμεί να τις παρακολουθήσει.
Διαβάστε ακόμα: Βουλή: Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας
Λύση στην στέγαση των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων
Η μετακίνηση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα των αλλαγών που φέρνει η μεταρρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης με τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας, η οποία μεταρρύθμιση ψηφίστηκε πριν από μερικές εβδομάδες από το Κοινοβούλιο.
Αυτή η αλλαγή, πέρα από όλα τα άλλα οφέλη που ευελπιστεί το υπουργείο Δικαιοσύνης να φέρει, θα οδηγήσει ταυτόχρονα, πιθανότατα, στην επίλυση ενός σημαντικού προβλήματος που απασχολεί τα δικαστήρια της Αθήνας τα τελευταία χρόνια: αυτού της στέγασης των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων, τα οποία τα τελευταία χρόνια εκδικάζουν σοβαρές υποθέσεις, που απασχολούν την κοινή γνώμη, σε κτιριακές υποδομές ωστόσο που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες αυτών των υποθέσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπόθεση με κατηγορουμένη τη Ρούλα Πισπιρίγκου. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη δίκη γι’ αυτή την πολύκροτη υπόθεση, με την κατηγορουμένη να δικάζεται για τις δολοφονίες των δύο μικρότερων παιδιών της, της Μαλένας και της Ιριδας, ενώ ήδη έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία και την απόπειρα δολοφονίας της πρωτότοκης κόρης της, της μικρής Τζωρτζίνας.
Μικρές αίθουσες
Η πρώτη δίκη γι’ αυτή την υπόθεση εκδικάστηκε εξ ολοκλήρου στο κτίριο της οδού Δέγλερη, σε ακατάλληλες, ως επί το πλείστον, αίθουσες, για κάποιες συνεδριάσεις μάλιστα σε εξαιρετικά μικρές αίθουσες, που δεν χωρούσαν όχι μόνο τους παράγοντες της δίκης, αλλά και το ακροατήριο και τους δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν τη διαδικασία. Στο κτίριο της οδού Δέγλερη υπάρχει, για παράδειγμα, αίθουσα η οποία διαθέτει το πολύ 20 θέσεις κοινού, τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια, εκτός από την υπόθεση Πισπιρίγκου, εκεί έχουν διεξαχθεί δίκες όπως αυτές με κατηγορουμένους τους γνωστούς ηθοποιούς Δημήτρη Λιγνάδη και Πέτρο Φιλιππίδη, που συγκέντρωναν μεγάλο αριθμό παραγόντων και κοινού, οι οποίοι είτε συνωστίζονταν σε μικρό χώρο είτε δεν μπορούσαν να τις παρακολουθήσουν λόγω έλλειψης ικανού αριθμού θέσεων. Πλέον, με τη μεταφορά της έδρας των Κακουργιοδικείων στην Ευελπίδων, η ακροαματική διαδικασία της δεύτερης δίκης για την υπόθεση Πισπιρίγκου, αλλά και οι υπόλοιπες σοβαρές υποθέσεις που θα προσδιοριστούν με το νέο δικαστικό έτος θα διεξαχθούν, πιθανότατα, σε μεγαλύτερες αίθουσες και με κατάλληλες συνθήκες. Η εμβληματική -σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης- μεταρρύθμιση του νέου δικαστικού χάρτη, με την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, τίθεται σε ισχύ με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, από 16 Σεπτεμβρίου 2024. Ειδικά, ωστόσο, για τα δικαστήρια της Αττικής προβλέπεται και η δημιουργία τριών περιφερειακών εδρών, στο Μαρούσι, το Κορωπί και το Περιστέρι. Γι’ αυτές τις περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών και την περιφερειακή έδρα του Πόρου, η πλήρης υλική αρμοδιότητά τους αρχίζει από τις 16 Σεπτεμβρίου 2026, προκειμένου να υπάρξει ικανός χρόνος να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες. Ήδη πάντως έχουν αρχίσει εντατικά οι προετοιμασίες και οι συσκέψεις ανάμεσα στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και τους προϊσταμένους των Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιά, προκειμένου η διαδικασία να εξελιχθεί ομαλά και απρόσκοπτα και να μην υπάρξουν δυσκολίες στη λειτουργία των δικαστηρίων.
Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»