''Ψηφιακοί νοµάδες'': Ολο και περισσότεροι επαγγελµατίες που δουλεύουν εξ αποστάσεως επιλέγουν την Ελλάδα ως τόπο διαµονής και εργασίας
Ποιες οι προϋποθέσεις για απόκτηση ''νοµαδικής'' βίζας
Στα κίνητρα, οι συνθήκες ζωής, το κόστος διαβίωσης και, φυσικά, οι υποδοµές διαδικτυακής σύνδεσης
Backpackers επαγγελµατίες παίρνουν το laptop, επιλέγουν τον προορισµό, φροντίζουν να έχουν καλή σύνδεση WiFi και δουλεύουν, ενώ έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν καινούργιο τόπο. Ο λόγος για τους «ψηφιακούς νοµάδες», που ξεκίνησαν ως µια... τάση στην αγορά εργασίας µε την πανδηµία του κορονοϊού, αλλά πλέον ο αριθµός τους βαίνει αυξανόµενος. Πολλές είναι όµως και οι χώρες που επιστρατεύουν τις βίζες «digital nomad», προκειµένου να προσελκύσουν αυτή την κατηγορία των εργαζοµένων, καθώς εντείνεται ο «παγκόσµιος πόλεµος» για ταλέντα. Ο τελικός στόχος ωστόσο, όπως λένε ειδικοί, είναι αυτοί οι εργαζόµενοι να γίνουν µόνιµοι κάτοικοι των χωρών που τους παρέχουν «νοµαδική» βίζα. Η Ευρώπη σκοράρει εξαιρετικά στην παγκόσµια λίστα των πιο δηµοφιλών προορισµών του Global Remote Work Index (KPMG) 2023, καθώς καταλαµβάνει τις 14 από τις 15 πρώτες θέσεις της κατάταξης, ενώ σε ορισµένες κατηγορίες αρκετά ψηλά στην κατάταξη βρίσκεται και η Ελλάδα.
Η χώρα µας πρακτικά πετυχαίνει καλύτερες επιδόσεις από τη Σλοβενία, τη Νέα Ζηλανδία, την Κύπρο, την Ουγγαρία, τη Σερβία, τη Ρουµανία ή την Κίνα, που κατέχουν χαµηλότερες από την Ελλάδα θέσεις στην κατάταξη των πιο ελκυστικών προορισµών για «ψηφιακούς νοµάδες». Αντίθετα, η χώρα µας έχει χειρότερες επιδόσεις από την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη, την Ελβετία και τη Μάλτα, οι οποίες καταλαµβάνουν τις αµέσως υψηλότερες -από την Ελλάδα- θέσεις της κατάταξης για το 2023.
Από τα στοιχεία του Nomads List προκύπτει ότι σήµερα στη χώρα µας ζουν και εργάζονται 3.600 remote workers. Η Ελλάδα είχε ήδη από το 2021 απευθύνει προσκλητήριο στους «ψηφιακούς νοµάδες», µέσω της πρωτοβουλίας Work from Greece, ενώ έχει θεσµοθετηθεί και το απαραίτητο νοµικό πλαίσιο γι’ αυτήν την κατηγορία εργαζοµένων. Σύµφωνα µε τον νόµο 4825/2021, είναι εφικτή η χορήγηση της βίζας σε πολίτες τρίτων χωρών, αυτοαπασχολούµενους, ελεύθερους επαγγελµατίες ή µισθωτούς οι οποίοι εργάζονται εξ αποστάσεως, µε εργοδότες ή πελάτες εκτός Ελλάδας για χρονική περίοδο έως δώδεκα µήνες. Οι «ψηφιακοί νοµάδες» δεσµεύονται ότι δεν θα παρέχουν εργασία ή υπηρεσίες ή έργο σε εργοδότη µε έδρα ή υποκατάστηµα στην Ελλάδα. Το ύψος του µηνιαίου εισοδήµατος για τη χορήγηση της βίζας καθορίζεται στα 3.500 ευρώ και αυξάνεται περαιτέρω για κάθε εξαρτώµενο µέλος - σύντροφο ή παιδιά. Σε περίπτωση που κάποιος «ψηφιακός νοµάς» θέλει να µείνει περισσότερο, µπορεί να κάνει αίτηση για τη χορήγηση διετούς άδειας διαµονής.
«Οι περισσότερες κυβερνήσεις βλέπουν τις ‘‘νοµαδικές’’ βίζες ως τρόπο προσέλκυσης αποµακρυσµένων εργαζοµένων µε σαφή πρόθεση να τους κάνουν να µείνουν και να γίνουν µόνιµοι κάτοικοι στις χώρες τους», δήλωσε στους «F.T.» ο Gonçalo Hall, διευθύνων σύµβουλος της NomadX, εταιρείας που συµβουλεύει τις κυβερνήσεις για το πώς να ξεκινήσουν ψηφιακές κοινότητες νοµάδων. «Οι γηράσκουσες κοινωνίες ήταν ένας λόγος που οι κυβερνήσεις προσπαθούσαν να προσελκύσουν εταιρικούς υπαλλήλους από απόσταση χρησιµοποιώντας ψηφιακές ‘‘νοµαδικές’’ βίζες. Εάν τέτοιοι υπάλληλοι εγκατασταθούν µόνιµα στη χώρα, θα συνεισφέρουν µε τις δεξιότητες και την εργασία τους µακροπρόθεσµα» λέει η Daida Hadzic, εµπειρογνώµονας σε παγκόσµιους φόρους κινητικότητας στην KPMG.
*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»
Στην 29η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα
Οι συνθήκες ζωής, το κόστος διαµονής και φυσικά οι υποδοµές διαδικτυακής σύνδεσης -το πόσο αξιόπιστες είναι και τι ταχύτητα προσφέρουν- διαδραµατίζουν καθοριστικό ρόλο στο πώς θα επιλέξουν οι «ψηφιακοί νοµάδες» την επόµενη χώρα στην οποία θα... µεταφέρουν τη δουλειά τους. Ανάµεσα σε 108 χώρες, που εξετάζει το Global Remote Work Index 2023 της εταιρείας Nord Layer, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 32η θέση, ενώ, σύµφωνα µε έτερη αξιολόγηση της Nomads List, η χώρα µας καταλαµβάνει την 29η θέση παγκοσµίως. Οι «ψηφιακοί νοµάδες» του πλανήτη, σύµφωνα µε τα στοιχεία του Global Remote Work Index 2023, θεωρούν την Ελλάδα την 6η καλύτερη χώρα στον κόσµο σε ό,τι αφορά την κυβερνοασφάλεια. Την ίδια ώρα όµως η χώρα µας παραµένει σε πιο χαµηλές θέσεις στα άλλα τρία κριτήρια που εξετάζει η εταιρεία Nord Layer, που συνέταξε τον εν λόγω δείκτη. Συγκεκριµένα, κατατάσσεται στην 35η θέση της κατάταξης στο κριτήριο «κοινωνική ασφάλεια», είναι 42η ανάµεσα σε 108 χώρες στο πεδίο «οικονοµική ασφάλεια» και κατέχει την 46η θέση στις «ψηφιακές και φυσικές υποδοµές».Η χώρα µας πρακτικά πετυχαίνει καλύτερες επιδόσεις από τη Σλοβενία, τη Νέα Ζηλανδία, την Κύπρο, την Ουγγαρία, τη Σερβία, τη Ρουµανία ή την Κίνα, που κατέχουν χαµηλότερες από την Ελλάδα θέσεις στην κατάταξη των πιο ελκυστικών προορισµών για «ψηφιακούς νοµάδες». Αντίθετα, η χώρα µας έχει χειρότερες επιδόσεις από την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη, την Ελβετία και τη Μάλτα, οι οποίες καταλαµβάνουν τις αµέσως υψηλότερες -από την Ελλάδα- θέσεις της κατάταξης για το 2023.
Πρώτη στις προτιμήσεις των «ψηφιακών νοµάδων» η ∆ανία
Η Ευρώπη σκοράρει εξαιρετικά στην παγκόσµια λίστα των πιο δηµοφιλών προορισµών του Global Remote Work Index 2023, καθώς καταλαµβάνει τις 14 από τις 15 πρώτες θέσεις της κατάταξης. Ο πιο ελκυστικός προορισµός στον κόσµο για εξ αποστάσεως εργαζόµενους αναδεικνύεται η ∆ανία, ενώ ακολουθούν µια σειρά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες: Ολλανδία, Γερµανία, Ισπανία, Σουηδία, Πορτογαλία, Εσθονία, Λιθουανία, Ιρλανδία, Σλοβακία, Φινλανδία, Βέλγιο και Ισλανδία.Από τα στοιχεία του Nomads List προκύπτει ότι σήµερα στη χώρα µας ζουν και εργάζονται 3.600 remote workers. Η Ελλάδα είχε ήδη από το 2021 απευθύνει προσκλητήριο στους «ψηφιακούς νοµάδες», µέσω της πρωτοβουλίας Work from Greece, ενώ έχει θεσµοθετηθεί και το απαραίτητο νοµικό πλαίσιο γι’ αυτήν την κατηγορία εργαζοµένων. Σύµφωνα µε τον νόµο 4825/2021, είναι εφικτή η χορήγηση της βίζας σε πολίτες τρίτων χωρών, αυτοαπασχολούµενους, ελεύθερους επαγγελµατίες ή µισθωτούς οι οποίοι εργάζονται εξ αποστάσεως, µε εργοδότες ή πελάτες εκτός Ελλάδας για χρονική περίοδο έως δώδεκα µήνες. Οι «ψηφιακοί νοµάδες» δεσµεύονται ότι δεν θα παρέχουν εργασία ή υπηρεσίες ή έργο σε εργοδότη µε έδρα ή υποκατάστηµα στην Ελλάδα. Το ύψος του µηνιαίου εισοδήµατος για τη χορήγηση της βίζας καθορίζεται στα 3.500 ευρώ και αυξάνεται περαιτέρω για κάθε εξαρτώµενο µέλος - σύντροφο ή παιδιά. Σε περίπτωση που κάποιος «ψηφιακός νοµάς» θέλει να µείνει περισσότερο, µπορεί να κάνει αίτηση για τη χορήγηση διετούς άδειας διαµονής.
58 οι χώρες που τους προσφέρουν βίζα
Αν και δεν υπάρχουν επίσηµα στοιχεία για τον αριθµό των χωρών που έχουν εισαγάγει τψηφις βίζες για τους «ψηφιακούς νοµάδες», από δεδοµένα που συγκεντρώθηκαν σε ηλεκτρονικές πλατφόρµες γι’ αυτή την κατηγορία εργαζοµένων προκύπτει ότι υπάρχουν αυτή τη στιγµή 58 που τις προσφέρουν. Η τελευταία που εισήγαγε ψηφιακή «νοµαδική» βίζα ήταν -σύµφωνα µε δηµοσίευµα των «Financial Times»- η Ιταλία, ακολουθώντας το παράδειγµα πολλών ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Πορτογαλία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Μάλτα και η Ισπανία, που προσπαθούν να προσελκύσουν ένα αυξανόµενο παγκόσµιο εργατικό δυναµικό εξ αποστάσεως.«Οι περισσότερες κυβερνήσεις βλέπουν τις ‘‘νοµαδικές’’ βίζες ως τρόπο προσέλκυσης αποµακρυσµένων εργαζοµένων µε σαφή πρόθεση να τους κάνουν να µείνουν και να γίνουν µόνιµοι κάτοικοι στις χώρες τους», δήλωσε στους «F.T.» ο Gonçalo Hall, διευθύνων σύµβουλος της NomadX, εταιρείας που συµβουλεύει τις κυβερνήσεις για το πώς να ξεκινήσουν ψηφιακές κοινότητες νοµάδων. «Οι γηράσκουσες κοινωνίες ήταν ένας λόγος που οι κυβερνήσεις προσπαθούσαν να προσελκύσουν εταιρικούς υπαλλήλους από απόσταση χρησιµοποιώντας ψηφιακές ‘‘νοµαδικές’’ βίζες. Εάν τέτοιοι υπάλληλοι εγκατασταθούν µόνιµα στη χώρα, θα συνεισφέρουν µε τις δεξιότητες και την εργασία τους µακροπρόθεσµα» λέει η Daida Hadzic, εµπειρογνώµονας σε παγκόσµιους φόρους κινητικότητας στην KPMG.
*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»