Τρία νέα τμήματα για ξένους φοιτητές έχουν ήδη δρομολογηθεί να λειτουργήσουν από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με το υπουργείο Παιδείας, μετά τον νέο νόμο του Κυριάκου Πιερρακάκη για τα δημόσια πανεπιστήμια, να «βάζει μπροστά τις μηχανές». Μια νέα σελίδα για τα πανεπιστήμια της χώρας στον διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη θα προστεθεί λοιπόν αυτές τις μέρες, 28-31 Μαΐου, στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ, όπου το Study in Greece, ο εθνικός φορέας για τη διεθνοποίηση των ελληνικών ΑΕΙ, θα φιλοξενηθεί για πρώτη φορά στην περίφημη ετήσια έκθεση για τη διεθνή εκπαίδευση NAFSA 2024 Annual Conference & Expo.

Η ελληνική ακαδημαϊκή αντιπροσωπεία θα αποτελείται από είκοσι εκπροσώπους, μέλη της Study in Greece, καθώς και εκπροσώπους από εννέα πανεπιστήμια: Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πολυτεχνείο Κρήτης και Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει να αναπτύξει τις προπτυχιακές και τις μεταπτυχιακές σπουδές με ξενόγλωσσα τμήματα»

Οπως λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Οδυσσέας Ζώρας, εστιάζοντας στα νέα τμήματα στα πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας, «το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει να αναπτύξει τις προπτυχιακές και τις μεταπτυχιακές σπουδές με ξενόγλωσσα τμήματα, κυρίως αγγλόφωνα». Στόχος είναι, σύμφωνα με τον κ. Ζώρα, «να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους φοιτητές σε ακόμα περισσότερα πανεπιστήμια και σε νέα γνωστικά αντικείμενα, κυρίως στις κλασικές σπουδές και στην Αρχαιολογία» . Επίσης, ο γενικός γραμματέας λέει ότι θα δοθεί σημασία στα θερινά και τα χειμερινά σχολεία, στα semester abroad, στην πρακτική άσκηση κ.λπ.

Τα δύο νέα τμήματα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα έχουν ως γνωστικό αντικείμενο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τη Δημιουργική Γραφή, ενώ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα ιδρυθεί Ιατρική Σχολή. Στα προπτυχιακά τμήματα η αρχή έγινε με το ΕΚΠΑ και το τμήμα Κλασικών Σπουδών, για να ακολουθήσουν η Ιατρική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι οποίες στο σύνολό τους φιλοξενούν περισσότερους από 200 φοιτητές. Στοίχημα για το υπουργείο Παιδείας αποτελεί να ανοίξουν σχολές με νέα γνωστικά αντικείμενα, εκτός από τις ιατρικές σχολές, που να αφορούν στις κλασικές σπουδές, τα ναυτιλιακά, τα οικονομικά και την πληροφορική.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια ανοίγουν τις πόρτες τους προκειμένου να φιλοξενήσουν αλλοδαπούς φοιτητές, που θα πληρώνουν δίδακτρα και θα διδάσκονται τα μαθήματα στην αγγλική γλώσσα. Η προσπάθεια διεθνοποίησης των δημόσιων πανεπιστημίων έχει ήδη ξεκινήσει και ο νέος νόμος δημιουργεί τις κατάλληλες προυποθέσεις στα ΑΕΙ, ώστε να αποτελέσουν πόλο έλξης σπουδών για ξένους φοιτητές, δίνοντας τη δυνατότητα και στους Ελληνες συμφοιτητές τους να ανοίξουν ένα «παράθυρο» στον κόσμο χωρίς να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, κυρίως με το ελληνικό «Erasmus».

Ηδη η Ελλάδα αποτελεί τον 8ο πιο δημοφιλή διεθνή εκπαιδευτικό προορισμό για τους Αμερικανούς, με 4.484 φοιτητές να σπουδάζουν στη χώρα το 2022.

Τα δίδακτρα

Το νέο τοπίο περιλαμβάνει ήδη περισσότερα από 180 μεταπτυχιακά, τα δίδακτρα των οποίων κυμαίνονται, κατά μέσο όρο, στα 5.000 ευρώ έως την απόκτηση του τίτλου. Τα δίδακτρα στα προπτυχιακά τμήματα στις ιατρικές σχολές κυμαίνονται γύρω στα 12.000 ευρώ ετησίως, τα οποία χαρακτηρίζονται πολύ ανταγωνιστικά με αυτά των υπόλοιπων ευρωπαικών χωρών. Στις υπόλοιπες σπουδές, τα δίδακτρα κυμαίνονται γύρω στα 9.000 με 12.000 ευρώ ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενο. Ο πρόεδρος του Study in Greece (SiG), Χρήστος Μιχαλακέλης, πριν από το ταξίδι για τη NAFSA 2024, είπε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ότι «τα πανεπιστήμια πλέον έχουν τη δυνατότητα να ιδρύουν ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών, όλων των επιπέδων, για διεθνείς φοιτητές, ανοίγοντας έτσι τις πόρτες τους στο διεθνές ακροατήριο. Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, κοινά (joint) και διπλά (dual) προγράμματα, διεθνή διδακτορικά, καθώς και προγράμματα μικρής διάρκειας, ενισχύοντας παράλληλα και την κινητικότητα και την ερευνητική συνεργασία της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας με τη διεθνή».

Ο ίδιος τόνισε ότι «οι προσπάθειες αυτές έχουν αρχίσει ήδη να ευδοκιμούν, καθώς έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν με εξαιρετική επιτυχία τα πρώτα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα, ενώ έπεται η ίδρυση και άλλων. Παράλληλα, λειτουργούν περίπου 200 ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ εκπονούνται διδακτορικές διατριβές».

Στην Ελλάδα, ο εθνικός φορέας για τη διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων είναι η Study in Greece και έχει ως βασικό της στόχο να εγκαθιδρύσει τη χώρα ως πόλο εκπαίδευσης και έρευνας στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη. Είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και τελεί υπό την αιγίδα της ελληνικής Πολιτείας, έχοντας ως μέλη όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»