Έλληνες αστυνοµικοί από διάφορες υπηρεσίες του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αναµένεται να συµµετάσχουν στα µέτρα ασφαλείας των γαλλικών Αρχών κατά τη διεξαγωγή των Ολυµπιακών και Παραολυµπιακών Αγώνων του 2024.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ξένες υπηρεσίες ζητούν από τις ελληνικές Αρχές συνδροµή στα µέτρα ασφαλείας για ένα γεγονός, κάτι που δηµιούργησε ιδιαίτερη ικανοποίηση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες των «Παραπολιτικών», το αίτηµα έγινε γνωστό στις 20 Μαΐου στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Το έγγραφο των γαλλικών Αρχών ζητά Ελληνες αστυνοµικούς, οι οποίοι θα βρεθούν σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας για να συνδράµουν στις προσπάθειες των τοπικών Αρχών για την ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων. Η τεχνογνωσία και η εµπειρία των Ελλήνων αστυνοµικών φαίνεται ότι ώθησαν τις γαλλικές Αρχές να ζητήσουν την παρουσία τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Θα πρέπει να παραµείνουν για 60 ηµέρες

Σύµφωνα µε το έγγραφο που έφτασε στα γραφεία της Λεωφόρου Π. Κανελλοπούλου πριν από λίγα 24ωρα, οι αστυνοµικοί που θα διατεθούν για τα µέτρα των Ολυµπιακών και των Παραολυµπιακών Αγώνων θα πρέπει να παραµείνουν για 60 ηµέρες στο Παρίσι και τις υπόλοιπες πόλεις στις οποίες θα διεξαχθούν οι αγώνες. Το αίτηµα αφορά όλες τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνοµίας και, φυσικά, όσοι επιθυµούν να συµµετάσχουν, εκτός από τις αυξηµένες οικονοµικές απολαβές, θα αποκτήσουν και επιπλέον εµπειρία, η οποία θεωρείται δεδοµένο ότι θα διαδραµατίσει σηµαντικό ρόλο στην περαιτέρω ανέλιξή τους. Η εµπειρία των Ελλήνων αστυνοµικών στη διαχείριση κατά τη διάρκεια των Ολυµπιακών και Παραολυµπιακών Αγώνων του 2004, αλλά και η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και αποδοτικότητα σε δύσκολες καταστάσεις τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως αποτέλεσαν την αιτία ώστε οι γαλλικές Αρχές να προχωρήσουν στο συγκεκριµένο αίτηµα προς την Ελλάδα.

Σύµφωνα µε δηµοσιογραφικές πληροφορίες των «Παραπολιτικών», οι αστυνοµικοί που θα ταξιδέψουν στη Γαλλία θα συµµετάσχουν σε διάφορα πόστα, από συσκέψεις για τους τρόπους διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων µέχρι και τα µέτρα ασφαλείας εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων.

Θα συµµετάσχουν σε διάφορα πόστα, από συσκέψεις για τους τρόπους διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων µέχρι και τα µέτρα ασφαλείας εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων


Ολυμπιακοί αγώνες 2024: Φόβος τρομοκρατικού χτυπήματος 

Κατά τις εκτιµήσεις των Ελλήνων αναλυτών, αλλά και στελεχών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που ασχολούνται µε τη διεθνή τροµοκρατία, ο φόβος για µια τροµοκρατική επίθεση κατά τη διάρκεια των επερχόµενων Ολυµπιακών και Παραολυµπιακών Αγώνων είναι υπαρκτός. Οι δύο εν εξελίξει πόλεµοι Ρωσίας - Ουκρανίας και κυρίως αυτός µεταξύ Ισραήλ και «Χαµάς», δεν αποκλείεται να αποτελέσουν κίνητρο για εξτρεµιστικές οµάδες που θα θελήσουν ενδεχοµένως να αφήσουν το δικό τους «αποτύπωµα», σε µια προσπάθεια να διαµαρτυρηθούν για τη στάση που έχει τηρήσει η γαλλική προεδρία.

Τα περιστατικά βίας των τελευταίων µηνών σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν θέσει σε συναγερµό τις γαλλικές υπηρεσίες, οι οποίες θα βρίσκονται σε κόκκινο συναγερµό, αρκετό καιρό προτού ξεκινήσουν οι αθλητικές εκδηλώσεις και θα διαρκέσουν έως ότου φύγει και ο τελευταίος ξένος αθλητής και παράγοντας από τη χώρα.

Για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και γενικότερα για την κυβέρνηση, το αίτηµα των γαλλικών Αρχών είναι µια επιστέγαση των προσπαθειών που γίνονται όλα αυτά τα χρόνια για τον εκσυγχρονισµό και την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση των αστυνοµικών. Οχι µόνο στις ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., όπως είναι η Ειδική Κατασταλτική Αντιτροµοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ) και η ∆ιεύθυνση Αντιµετώπισης Ειδικών Εγκληµάτων Βίας (∆ΑΕΕΒ), αλλά και στα Τµήµατα Ασφαλείας, που καθηµερινά χειρίζονται το µεγαλύτερο µέρος των σηµαντικότερων υποθέσεων που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία. Οπως είναι τα Τµήµατα Εγκληµάτων κατά Ιδιοκτησίας, Εγκληµάτων κατά Ζωής, αλλά και η ιδιαίτερα αναβαθµισµένη ∆ιεύθυνση Εγκληµατολογικών Ερευνών.

Βασικός «σύνδεσµος» η ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι 

Οι αστυνοµικοί που θα συµµετάσχουν εντέλει στις προσπάθειες των γαλλικών Αρχών για τη διασφάλιση των εκδηλώσεων θα τεθούν υπό τις εντολές της τοπικής Αστυνοµίας. Η ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι αναµένεται να αποτελέσει βασικό «σύνδεσµο» µεταξύ των προσωρινά αποσπασθέντων αστυνοµικών και του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., πέραν των υψηλόβαθµων στελεχών που θα βρίσκονται µαζί τους καθ’ όλο το 24ωρο.

Το ζήτηµα της στέγασης και της σίτισης όσων επιλέξουν να συµµετάσχουν στην προσπάθεια διασφάλισης της οµαλής διεξαγωγής των εκδηλώσεων το φετινό καλοκαίρι στη Γαλλία έχει λυθεί από τις τοπικές Αρχές. Η µετακίνηση των Ελλήνων αστυνοµικών στη γαλλική πρωτεύουσα αναµένεται να πραγµατοποιηθεί εντός του Ιουλίου και από εκεί, σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, θα µεταφερθούν άµεσα για να στελεχώσουν τις υπηρεσίες ό που κριθεί απαραίτητη η παρουσία τους.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»