Η αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις έχει ξεκινήσει και οι μαθητές καλούνται να διαχειριστούν το άγχος τους, να φέρουν εις πέρας τις εξετάσεις και να πετύχουν τους στόχους τους.

Εκτός από το διάβασμα και την οργάνωση, η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην πνευματική διαύγεια και την ενίσχυση της μνήμης.

Η σημασία της σωστής διατροφής

Η τροφή είναι το βασικό καύσιμο για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση της πνευματικής διαύγειας και της απόδοσης των μαθητών. Ένας τρόπος με τον οποίο οι οικογένειες μπορούν να στηρίξουν τους μαθητές αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι μέσω της προετοιμασίας υγιεινών γευμάτων.

Οι ειδικοί συνιστούν να κοιμούνται οι μαθητές τουλάχιστον 8 ώρες και να καταναλώνουν τέσσερα γεύματα την ημέρα. Το πρωινό γεύμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς εξασφαλίζει την απαιτούμενη σωματική και πνευματική ενέργεια για την ημέρα.

Το ιδανικό πρωινό

Η γλυκόζη είναι το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου και η κατανάλωση ενός καλού πρωινού μπορεί να αυξήσει τα επίπεδά της στο αίμα, βελτιώνοντας τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την ικανότητα μάθησης. Ένα θρεπτικό πρωινό μπορεί να περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα ή γιαούρτι), αμυλούχα τρόφιμα (π.χ. δημητριακά ολικής άλεσης), φρούτα ή χυμούς και μέλι ή μαρμελάδα.

Την ημέρα των εξετάσεων, είναι απαραίτητο οι μαθητές να μην ξεκινήσουν με άδειο στομάχι, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ζαλάδες και μειωμένη απόδοση.

Συχνά και μικρά γεύματα

Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων βοηθά τους μαθητές να παραμένουν σε εγρήγορση και να αυξάνουν την αποδοτικότητά τους. Τα μεγάλα γεύματα μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία και να μειώσουν τη συγκέντρωση και την ικανότητα σκέψης. Τα συχνά γεύματα, χαμηλά σε λιπαρά, είναι πιο εύπεπτα και βοηθούν στην καλύτερη πνευματική απόδοση.

Ενυδάτωση

Οι μαθητές πρέπει επίσης να διατηρούν τα επίπεδα ενυδάτωσης τους υψηλά, καταναλώνοντας 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα. Η καλή ενυδάτωση μειώνει την κόπωση, βελτιώνει τη συγκέντρωση και βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Είναι καλό να αποφεύγονται τα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε απότομη πτώση του σακχάρου στο αίμα και αίσθημα κόπωσης.

Άλλες συμβουλές

Πέρα από τη σωστή διατροφή, οι μαθητές θα πρέπει να κρατούν το κινητό τηλέφωνο εκτός δωματίου και να κάνουν ασκήσεις χαλάρωσης για να μειώσουν το άγχος. Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες περιλαμβάνουν ένα καλό πρωινό, πολλά υγρά (όπως νερό και φυσικούς χυμούς), αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης καφέ και προτίμηση φρούτων και λαχανικών έναντι επεξεργασμένων τροφίμων.