Το φαινόμενο Ridge είναι «υπεύθυνο» για τις υψηλές θερμοκρασίες που θα παρατηρηθούν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας στην Αττική σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Alpha Γιώργο Τσατραφύλλια.

Ο κ. Τσατραφύλλιας αναφερόμενος στο φαινόμενο Ridge τόνισε ότι πρόκειται περί περιοχής υψηλών πιέσεων και θερμοκρασιών, με τη μετεωρολόγια να κάνει λόγο πως πρόκειται στην ουσία για μία κορυφογραμμή, δηλαδή μία επιμήκης περιοχή σχετικά υψηλής πίεσης, που εκτείνεται από το κέντρο μιας περιοχής υψηλής πίεσης.

Οι μετεωρολόγοι αναφέρουν ότι ο αέρας σε μια περιοχή υψηλής πίεσης συμπιέζεται και θερμαίνεται καθώς κατεβαίνει. Αυτή η θέρμανση εμποδίζει τον σχηματισμό σύννεφων, πράγμα που σημαίνει ότι ο ουρανός είναι συνήθως ηλιόλουστος στις περιοχές υψηλής πίεσης, όπως θα είναι δηλαδή στην Αττική την άλλη εβδομάδα.

Το Ridge συνδέεται με μια περιοχή μέγιστης αντικυκλωνικής καμπυλότητας της ροής του ανέμου. Η κορυφογραμμή προέρχεται από το κέντρο ενός αντικυκλώνα και παρεμβάλλεται μεταξύ δύο περιοχών χαμηλής πίεσης και ο τόπος της μέγιστης καμπυλότητας ονομάζεται γραμμή κορυφογραμμής. Πάντως  μπορεί να υπάρξουν και φαινόμενα ομίχλης. Ωστόσο το αντίθετο συμβαίνει σε μια περιοχή χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης.

Οι μετεωρολόγοι μετρούν την ατμοσφαιρική πίεση με ένα βαρόμετρο. Τα βαρόμετρα μετρούν την τρέχουσα ατμοσφαιρική πίεση σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία σε «ίντσες υδραργύρου» ή σε «χιλιοστά του βαρελιού» (mb). Μια μέτρηση των 29,92 ιντσών υδραργύρου ισοδυναμεί με 1013,25 χιλιοστοβαρά, μια πιο σύγχρονη μονάδα ή μέτρο της πίεσης.

Σύμφωνα με τον κ. Τσατραφύλλια η πιο «ζεστή» ημέρα της επόμενης εβδομάδας θα είναι η Τρίτη, όπου ο υδράργυρος θα «σπάσει» τα κοντέρ, αγγίζοντας τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Ακολουθεί η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια:

"Ridge" (περιοχή υψηλών πιέσεων και θερμοκρασιών ) πάνω από τη χώρα, μας στέλνει στις παραλίες αυτό το Σαββατοκύριακο! Πρόκειται για το πρώτο σοβαρό κύμα ζέστης το οποίο θα διατηρηθεί τουλάχιστον την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.Η θερμοκρασία θα ξεπεράσει σε αρκετές περιοχές τους 35-36 βαθμούς ενώ το στοίχημα για την άλλη εβδομάδα είναι κατά πόσο κοντά η μακριά θα βρεθεί ο υδράργυρος από τους 40 βαθμούς ή αν θα τους ξεπεράσει! Ενδεικτικά οι περιοχές που θα εκδηλωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες είναι η Θεσσαλία, η κεντρική Μακεδονία,η Βοιωτία,η Φθιώτιδα, η Αιτωλ/νία, η Πελοπόννησος,η Κρήτη και τα Δωδεκάννησα.


Για την Αττική η θερμοκρασία δεν αποκλείεται να φτάσει το μεσημέρι:

Σάββατο 1/6 : 31 βαθμούς
Κυριακή 2/6 : 33 βαθμούς
Δευτέρα 3/6 : 37 βαθμούς
Τρίτη 4/6: 38 βαθμούς
Για τη Θεσσαλονίκη:
Σάββατο 1/6 : 31 βαθμούς
Κυριακή 2/6 : 33 βαθμούς
Δευτέρα 3/6 : 36 βαθμούς
Τρίτη 4/6: 37 βαθμούς