Στη δίκη του πατέρα Αντώνιου και των υπόλοιπων επτά πρώην εργαζομένων στη Κιβωτό του Κόσμου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείου της Αθήνας κατέθεσε μητέρα, παιδιού, πρώην φιλοξενούμενου στην οργάνωση και αναφέρθηκε στην τραυματική εμπειρία του.

Η μάρτυρας, μετανάστρια, περιέγραψε πως ήρθε στην Ελλάδα το 2008 με το δυόμιση ετών τότε παιδί της και πήγε στην Κιβωτό να βοηθηθεί. «Πήγα εκεί, αρχίσαν να μας βοηθάνε, μείναμε τρεις μήνες μέσα και μετά βρήκα και άλλο ίδρυμα. Από την κιβωτό μας έδωσαν επίδομα 150 ευρώ, το έλεγαν επίδομα αλλά δεν ήταν δούλευα. Μετά πήγα στο δικό μου σπίτι. Δούλευα κανονικά» τόνισε η μάρτυρας.

Πρόεδρος: Το δικό σας παιδί έμεινε καθόλου μέσα;

Μάρτυρας: Μέχρι τα 15 του ήταν μαζί μου. Το 2020 ενώ ήταν 15, ο πάτερ μίλησε στο παιδί και του είπε «αν είναι να πας Καλαμάτα θα σε βοηθήσω, θα σπουδάζεις, θα σου δώσω καλό χαρτζιλίκι». Το παιδί ήρθε και μου το είπε. Το παιδί αφού του είπε καλά λόγια ήθελε να πάει και εγώ δεν ήθελα να με κατηγορήσει πως δεν το αφήνω, αφού ήταν 15 το άφησα να φύγει. Έμεινε 1,5 χρόνο. Τότε, ξεκίνησε το πρόβλημα από σχολείο, εγώ έκανα μεταγραφή, άρχισε να έχει συνέχεια απουσίες, ρώτησα τον Α… (κατηγορούμενος πρώην εργαζόμενος), μου είπε το παιδί δεν ξυπνάει, ρώτησα δεν πήρα καθαρή απάντηση.

Πρόεδρος: Λέτε έφταιγε η Καλαμάτα;

Μάρτυρας: 100%. Μέχρι τα 15 δεν είχε μείνει στην ίδια τάξη, δεν είχε απουσίες.Το παιδί μου εργαζόταν στο χωράφι, έκανε λάτζα, τα πάντα.

Η μάρτυρας περιέγραψε ότι πως ο γιος επέστρεψε στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2022. «Όχι μόνος του, πέντε παιδιά τα έφεραν μέσα σε ένα βαν για τιμωρία.
Το έσκασε ένα παιδί. Μετά έγιναν έξαλλοι όλοι, πάτερ, Αναστάσης, Π...(πρώην εργαζόμενος). Το κλειδώσανε. Το πρωί το βγάζανε για δουλειά και μετά το βάζανε στο δωμάτιο και το κλειδώνανε» είπε η μάρτυρας και πρόσθεσε πως τα πέντε παιδιά βασανίστηκαν.

«Αυτά βασανίστηκαν εκεί μέσα. Δεν μιλούσαν μεταξύ τους.Μετά άρχισαν να τα κατηγορούν. Ότι έκλεψαν, ότι έκαναν ναρκωτικά, πως συνεργάστηκαν με ένα παιδαγωγό. Ο πάτερ μου είπε πως ανακάλυψε μόνος του τα παιδιά που τα είχαν κάνει αυτά» είπε η μάρτυρας, καταθέτοντας στο δικαστήριο.

Πρόεδρος: Λέτε ήταν απομονωμένα.

Μάρτυρας: Από Ιανουάριο το παιδί μου είχε απειλές.

Πρόεδρος: Τι έκανε όλη μέρα;

Μάρτυρας : Το έβαζαν να δουλέψει. Το παιδί μου έμεινε από Ιανουάριο μέχρι αρχές Ιουνίου. Έχω δει χτυπήματα, παιδί με μαυρισμένο μάτι, τσακώθηκα με Π… και μου είπε πως το έκανε μόνος του. Έχω δει τρία παιδιά με σημάδια. Ένας ήταν γιος μου και οι άλλοι Σ. και Κ. Εγώ φοβόμουν μην πηδήξουν από το παράθυρο, μη γίνει κάτι, ήταν στο δεύτερο όροφο. Πρεσβύτερα έφερε μαζί της τον Π. σαν απειλητικό μήνυμα. Μου είπε πως παιδιά έχουν κάνει κάτι στην Καλαμάτα. Ήρθε ο Π. και λέει πως θα έρθεις μαζί μου. Το παιδί μου δεν ήθελε και το έπιασε από το λαιμό. Ήρθε και μου το είπε μόνος του τρέχοντας. Εκείνη την ημέρα σηκώθηκε και έφυγε. Μέχρι σήμερα δεν θέλει ούτε να βλέπει Κιβωτό» είπε η μάρτυρας στο δικαστήριο, εργαζόταν στη Κιβωτό.

Η μάρτυρας είπε πως πλέον το παιδί της τελειώνει το σχολείο και δίνει εξετάσεις. «Ο Αν. μία μας απείλησε, ξαφνικά εμφανίζεται έξω όταν σχολάω. Μία φορά μου είπε «έλα να τα βρούμε».Ακόμα εργάζομαι στην Κιβωτό. Τώρα πλέον ασφαλισμένη…Πιστεύω ότι κάτι φοβόντουσαν και γί αυτό απαγόρεψαν στα παιδιά να μιλάνε μεταξύ τους» τόνισε η μάρτυρας επίσης. Σε ερώτηση εάν είχε απευθύνει στον πατέρα Αντώνιο η μάρτυρας απάντησε «Μία μέρα μέρα προσπάθησα να του το πω. Μου φάνηκε κάπως σαν να με ειρωνευόταν. Εκεί έμενε ήξερε τα πάντα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης σχετικά με ένορκες καταθέσεις των παιδιών που δεν επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της, η μάρτυρας εκτίμησε πως «φοβούνται για τη ζωή τους. Και εγώ φοβάμαι. Αν συμβεί κάτι σε εμένα ή το παιδί μου μην ψάχνετε αλλού!». Η μάρτυρας κατέθεσε επίσης πως ο γιος της είχε πει πως τον είχαν χτυπήσει με σίδερο. Η μάρτυρας είπε επίσης πως δεν έκανε καταγγελία επειδή αμφέβαλλε εάν θα εισακουστεί. «Σκεφτόμουν να κάνω καταγγελία αλλά μετά είπα για ένα τόσο διάσημο ίδρυμα και τον πάτερ ποιος θα με ακούσει. Προσευχόμουν να βγει η καταγγελία από αλλού» είπε στο δικαστήριο.