Ένας στους δύο εργαζόµενους φαίνεται να νιώθει ανασφάλεια για το µέλλον της εργασίας του λόγω της Τεχνητής Νοηµοσύνης (Artificial Intelligence - Α.Ι.), ενώ µόλις το 18% αισθάνονται αισιοδοξία. Επτά στους 10 πιστεύουν ότι η Tεχνητή Nοηµοσύνη δεν συµφέρει περισσότερο από το έµψυχο δυναµικό.

Το 50% των ερωτηθέντων στην έρευνα πιστεύουν ότι τα χαµηλόβαθµα στελέχη και το εργατικό δυναµικό είναι πιθανόν να αντικατασταθούν από την Τεχνητή Νοηµοσύνη. Παράλληλα, το 67% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η Tεχνητή Nοηµοσύνη θα αλλάξει δραστικά την αγορά εργασίας, καθώς δεξιότητες που σχετίζονται µε την ανθρώπινη φύση θα επηρεαστούν σηµαντικά από αυτή. Τα συµπεράσµατα αυτά δηµοσιεύει η «Κυριακάτικη Απογευµατινή», τα οποία προκύπτουν από την έρευνα της εταιρείας Στρατηγικών Λύσεων Υπηρεσιών Ανθρωπίνου ∆υναµικού People for Business, µε θέµα «Εργασιακό Περιβάλλον και Τεχνητή Νοηµοσύνη: Ευκαιρία ή Απειλή;», που πραγµατοποιήθηκε το χρονικό διάστηµα από 11 έως 25 Απριλίου 2024. Συµµετείχαν 263 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (ελληνικές και ξένες πολυεθνικές 40%, ελληνικές 60%) και που απασχολούν 10-500 εργαζόµενους σε ποσοστό 40% και πάνω από 500 εργαζόµενους σε ποσοστό 35%.

Στόχος της έρευνας ήταν να αποτυπώσει το πώς θα επηρεάσει και ποιους κλάδους η Τεχνητή Νοηµοσύνη και επιπλέον πώς αντιλαµβάνονται οι εργαζόµενοι τις επιπτώσεις της Τεχνητής Νοηµοσύνης στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, η έρευνα εστιάζει στο πώς οι εργαζόµενοι βιώνουν τις αλλαγές που συντελούνται λόγω της τεχνολογίας και πόσο προετοιµασµένοι είναι για τον ψηφιακό µετασχηµατισµό. Ας δούµε όµως αναλυτικά τι προκύπτει από τις απαντήσεις στις κρίσιµες ενότητες

Δεξιότητες

Στην ερώτηση «Η Τεχνητή Νοηµοσύνη αλλάζει την αγορά εργασίας - σε τι βαθµό πιστεύετε ότι επηρεάζει τις ανθρώπινες δεξιότητες;», το 67% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι ανθρώπινες δεξιότητες επηρεάζονται σε πολύ σηµαντικό βαθµό (8/10), ενώ το 14% πιστεύουν ότι θα επηρεαστούν αρκετά (6/10). Ταυτόχρονα, στην ερώτηση «Σε τι βαθµό οι υποψήφιοι στην αγορά εργασίας διαθέτουν τις πέντε πιο σηµαντικές δεξιότητες, µε βάση την έκθεση του World Economic Forum;», ανακύπτει µια µεγάλη υστέρηση στις δεξιότητες ηγεσίας, αλλά και µεγάλο έλλειµµα στις ψηφιακές δεξιότητες. Οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι οι υποψήφιοι διαθέτουν: Αναλυτική σκέψη. Το 82% των υποψηφίων διαθέτουν αναλυτική σκέψη σε ιδιαίτερα ικανοποιητικό επίπεδο.

  • Κριτική σκέψη. Το 56% των υποψηφίων διαθέτουν κριτική σκέψη.
  • ∆ιάθεση για συνεχή µάθηση. Το 82% των υποψηφίων έχουν έντονη διάθεση για συνεχή µάθηση.
  • Ηγεσία. Μόλις 1 στους 2 έχει ικανοποιητικές δεξιότητες ηγεσίας
  • Ψηφιακές δεξιότητες και ανάλυση δεδοµένων. Ενας στους 3 δεν διαθέτει ψηφιακές δεξιότητες.

Αγωνία

Η ανασφάλεια και η αγωνία των εργαζοµένων και στελεχών στις επιχειρήσεις αποτυπώνεται στις απαντήσεις σε δύο πολύ... ανθρώπινα ερωτήµατα. Στην ερώτηση «Η Τεχνητή Νοηµοσύνη δεν κάνει λάθη, δεν αρρωσταίνει, δεν έχει επαγγελµατικά δικαιώµατα, δεν παίρνει άδειες. Η Τεχνητή Νοηµοσύνη συµφέρει περισσότερο από το ανθρώπινο δυναµικό;», 7 στους 10 πιστεύουν ότι η Τεχνητή Νοηµοσύνη δεν συµφέρει περισσότερο από το έµψυχο ανθρώπινο δυναµικό. Στην ερώτηση «Ποιο είναι το κυρίαρχο συναίσθηµα που διακατέχει τους εργαζόµενους αναφορικά µε το µέλλον της εργασίας τους, λόγω της Τεχνητής Νοηµοσύνης;», 1 στους 2 εργαζόµενους φαίνεται ότι νιώθει ανασφάλεια για το µέλλον της εργασίας του λόγω της Τεχνητής Νοηµοσύνης, ενώ µόλις το 18% αισθάνονται αισιοδοξία.

Επιπρόσθετα, ο ένας στους δύο που ρωτήθηκαν πιστεύει ότι τα χαµηλόβαθµα στελέχη και το εργατικό δυναµικό θα πληγούν περισσότερο από την «εισβολή» της Τεχνητής Νοηµοσύνης στην επιχείρηση. Παρ’ όλ’ αυτά στην έρευνα ανιχνεύονται και σηµάδια αισιοδοξίας. Ενδεικτικά, το 67% πιστεύουν ότι µακροπρόθεσµα θα υπάρξει ισορροπία µεταξύ Τεχνητής Νοηµοσύνης και ανθρώπινου παράγοντα στην επίτευξη των αποτελεσµάτων µιας επιχείρησης. Οι ερωτηθέντες εκτιµούν επίσης ότι τα επαγγέλµατα που θα ωφεληθούν από την Τεχνητή Νοηµοσύνη στο επιχειρείν είναι η επεξεργασία δεδοµένων (83%), η υγεία (81%), τα χρηµατοοικονοµικά (73%), οι τηλεπικοινωνίες (65%) και το marketing (59%).

Ηγεσία



Σε ό,τι αφορά την ετοιµότητα των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στη διαχείριση της εισαγωγής της Τεχνητής Νοηµοσύνης στην παραγωγή και τις υπηρεσίες, ο ένας στους τρεις εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις. Στην ερώτηση «Σε τι βαθµό οι εργαζόµενοι της επιχείρησής σας νιώθουν εµπιστοσύνη στις δεξιότητες της διοίκησης ότι µπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της Τεχνητής Νοηµοσύνης και των τεχνολογικών εξελίξεων;», το 35% απάντησαν ότι νιώθουν ανασφάλεια για την ικανότητα της διοίκησης να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της Τεχνητής Νοηµοσύνης και των τεχνολογικών εξελίξεων.

Στην ερώτηση «Σε τι βαθµό η επιχείρησή σας έχει τις κατάλληλες δοµές, διαδικασίες και τα συστήµατα, για να στηρίξουν τον ψηφιακό µετασχηµατισµό της και τη µετάβασή της στη νέα εποχή;», το 32% πιστεύουν ότι η εταιρεία τους δεν έχει τις κατάλληλες δοµές, διαδικασίες και τα συστήµατα για να στηρίξει τον ψηφιακό µετασχηµατισµό της και τη µετάβασή της στη νέα εποχή. Τέλος, στην ερώτηση «Σε τι βαθµό η επιχείρησή σας έχει τις κατάλληλες δοµές, διαδικασίες και τα συστήµατα, για να µπορεί να ενσωµατώνει εργαζόµενους µε νέες δεξιότητες και χαρακτηριστικά;», επίσης το 32,5% πιστεύουν ότι η εταιρεία τους δεν έχει τις κατάλληλες δοµές, διαδικασίες και τα συστήµατα για να µπορεί να ενσωµατώνει εργαζόµενους µε νέες δεξιότητες και χαρακτηριστικά.

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή