Η αστάθεια θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό του καιρού και τις τελευταίες μέρες του Μαΐου, με μπόρες και τοπικές καταιγίδες να σημειώνονται στην ηπειρωτική χώρα και την Κρήτη, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

*Διαβάστε εδώ: Καιρός: Ο Ιούνιος "βάζει στον φούρνο" τη χώρα - Τους 35 βαθμούς Κελσίου θα ξεπεράσει η θερμοκρασία

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος του Open, ηλιοφάνεια θα επικρατήσει τις πρωινές ώρες στα περισσότερα γεωγραφικά διαμερίσματα.

Όμως, τις μεσημεριανές ώρες θα αναπτύσσονται συννεφιές αστάθειας στα ηπειρωτικά και από το απόγευμα και μετά θα σημειωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες στην Πελοπόννησο, στη Στερεά, στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία και στη Θράκη. Μπόρες θα σημειωθούν και στα ορεινά της Κρήτης.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοανατολικοί στο Αιγαίο με μέτριες εντάσεις κοντά στα 5 μποφόρ.

Στα υπόλοιπα γεωγραφικά τμήματα οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με μέτριες εντάσεις.

Ο υδράργυρος θα ανέλθει κοντά στους 27-29 βαθμούς Κελσίου, σε κανονικά θερμοκρασιακά επίπεδα για την εποχή.


Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική οι καιρικές συνθήκες δεν θα προβληματίσουν σήμερα, με την ηλιοφάνεια να επικρατεί καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, με λίγες συννεφιές να σημειώνονται στα ορεινά του Λεκανοπεδίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με μέτριες εντάσεις και η θερμοκρασία θα προσεγγίσει τους 29 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται άστατες καιρικές συνθήκες τις απογευματινές ώρες. Η ηλιοφάνεια θα επικρατήσει τις πρωινές ώρες, όμως στη συνέχεια θα έχει συννεφιά, που θα φέρει βροχές και καταιγίδες το απόγευμα. Οι άνεμοι δεν θα προβληματίσουν, καθώς θα πνέουν σε μέτριες εντάσεις, ενώ η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 27 βαθμούς αργά το μεσημέρι.


Κλέαρχος Μαρουσάκης: Θερμή αέρια μάζα από την Αφρική φέρνει 35άρια και αφρικανική σκόνη

Την Πέμπτη, προτελευταία μέρα του Μαΐου, θα περιοριστεί η αστάθεια, με τις βροχοπτώσεις να σημειώνονται κυρίως σε ορεινούς όγκους του ηπειρωτικού κορμού, κυρίως σε Πελοπόννησο, Στερεά, Μακεδονία και Θράκη.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, από το Σάββατο, και κυρίως την Κυριακή και μετά, θα έχουμε άνοδο της θερμοκρασίας και σκόνη, λόγω της θερμής αέριας μάζας που μας έρχεται από την Αφρική, με τον υδράργυρο να ανέρχεται κοντά στους 33-35 βαθμούς Κελσίου, ενώ δεν αποκλείεται και σε κάποιες περιοχές, όπως στη Βοιωτία, να φτάσει και τους 37 βαθμούς.

Η ζέστη αυτή θα κρατήσει μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ενώ στη συνέχεια θα πάμε σε πιο άστατες καιρικές συνθήκες.

Παράλληλα, η θερμή αέρια μάζα από την Αφρική θα φέρει και σκόνη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, χωρίς όμως οι συγκεντρώσεις της να είναι επικίνδυνες. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν θα είναι κυρίως της Δυτικής, Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας.

Όσον αφορά τον καιρό των ευρωεκλογών, ο μετεωρολόγος του Open τόνισε ότι η θερμοκρασία θα ανέλθει κοντά στους 32 βαθμούς Κελσίου, με σχετικά ήπιες καιρικές συνθήκες.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1lujc03eta9)