Καίρια πλήγµατα στους διακινητές αρχαιοτήτων πετυχαίνουν τα τελευταία χρόνια οι αστυνοµικοί σε ολόκληρη τη χώρα, µε τελευταία επιτυχία τη σύλληψη γνωστού γουνοποιού στην Καστοριά, ο οποίος κατείχε, µεταξύ άλλων, τέσσερα αρχαία νοµίσµατα ανεκτίµητης µουσειακής αξίας.

Η υπόθεση µάλιστα του 55χρονου επιχειρηµατία «δουλευόταν», σύµφωνα µε πληροφορίες της «Κυριακάτικης Απογευµατινής», επί δύο ολόκληρα χρόνια. Ο κατηγορούµενος είχε 50 αρχαία νοµίσµατα και αναζητούσε αγοραστές. Μεταξύ αυτών των νοµισµάτων, ήταν και οι τέσσερις αποκαλούµενες «κορωνίδες». Πρόκειται για τέσσερα χρυσά νοµίσµατα που η αξία τους, σύµφωνα µε µια πρόχειρη εκτίµηση των ειδικών, ξεπερνά τα 500.000 ευρώ στη «µαύρη αγορά». Η µουσειακή τους αξία, σύµφωνα πάντα µε τους ειδικούς που έχουν παραλάβει τα συγκεκριµένα νοµίσµατα, ενδεχοµένως να αγγίζει ή και να ξεπερνά ακόµη και το 1 εκατοµµύριο ευρώ.

Η δράση των αρχαιοκάπηλων

Σύµφωνα µε τους αστυνοµικούς του Τµήµατος Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής, συνήθως όσοι διακινούν αρχαιότητες, νοµίσµατα ή µαρµάρινες στήλες ή κάθε είδους τέτοια αντικείµενα τα προµηθεύονται από Ελληνες αρχαιοκάπηλους και τα διαθέτουν ως επί το πλείστον σε αλλοδαπούς αγοραστές.

Οι παράνοµοι ανασκαφείς κινούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα, πλην όµως κάποιες περιοχές βρίσκονται στο µικροσκόπιό τους εξαιτίας του αρχαίων θησαυρών που βρίσκονται κρυµµένοι, συνήθως δύο µέτρα κάτω από τη γη. Αιτωλοακαρνανία, Αρτα, Ιωάννινα, Ναύπακτος, Σέρρες, Καστοριά, καθώς και αρκετά νησιά τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο, είναι οι περιοχές που κατ’ εξοχήν προτιµούν για τις έρευνές τους οι αρχαιοκάπηλοι.

Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των ειδικών αστυνοµικών, αλλά και των επιστηµόνων/ αρχαιολόγων, οι ποσότητες των αρχαίων αντικειµένων από τα πιο µικρά αντικείµενα, όπως δαχτυλίδια, µέχρι ακόµη και αγάλµατα ενός και πλέον µέτρου είναι τεράστιες. Τα πιο παλιά χρόνια η διακίνηση τέτοιων αντικειµένων ήταν πιο εύκολη. Τώρα όµως, µε τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι συλλήψεις είναι πολύ περισσότερες, καθώς σχεδόν όλοι οι αρχαιοκάπηλοι θα χρησιµοποιήσουν το ∆ιαδίκτυο για κάποια αναζήτησή τους και τότε θα πέσουν στις παγίδες που στήνουν οι Αρχές αλλά και ιδιωτικοί ερευνητές.

arxaiokapilia
Ο 55ΧΡΟΝΟΣ ΓΟΥΝΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΕΙΧΕ ΑΡΧΑΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗΣ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΞΙΑΣ


Γιώργος Τσούκαλης: «Μέχρι σήµερα µε την οµάδα µου έχουµε καταφέρει να σώσουµε 16.669 αρχαιότητες»

Μεταξύ αυτών και ο ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης, ο οποίος φέτος συµπλήρωσε τα 33 χρόνια στη µάχη για την καταπολέµηση της διακίνησης των αρχαιοτήτων της χώρας µας. «Μέχρι σήµερα µε την οµάδα µου έχουµε καταφέρει να σώσουµε 16.669 αρχαιότητες. Φυσικά πάντα σε συνεργασία µε την Αστυνοµία, την οποία ενηµερώνουµε διαρκώς για τις πληροφορίες που φτάνουν στο γραφείο µας», δηλώνει χαρακτηριστικά στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο κ. Τσούκαλης. «Η αρχαιοκαπηλία είναι εθνική µειοδοσία, εάν µου επιτρέπεται να πω. Η χώρα µας δεν είναι υπερδύναµη στη βιοµηχανία ή σε αρκετούς άλλους τοµείς. Είναι ωστόσο µοναδική στον πολιτισµό και µάλιστα αυτό φρόντισε να το τονίσει µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο η UNESCO, που έχει στο λογότυπό της τον Παρθενώνα. ∆εν είναι τυχαίο», αναφέρει ο ιδιωτικός ερευνητής. Οι υποθέσεις που έχει φέρει εις πέρας ο ίδιος µαζί µε τους συνεργάτες του σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι χιλιάδες. Οπως χιλιάδες είναι και τα αρχαία που διασώθηκαν από τα χέρια αρχαιοκαπήλων και τώρα εκτίθενται σε µουσεία.

«Αυτή η εργασία, η αναζήτηση όσων καπηλεύονται τον πολιτισµό, είναι µια αέναη διαδικασία. ∆εν σταµατάει ποτέ, είναι σαν τη Λερναία Υδρα. Και αυτό, διότι αποφέρει τεράστια ποσά στους λαθρεµπόρους. Αυτές οι υποθέσεις δεν βγαίνουν ποτέ από τη µια µέρα στην άλλη», δηλώνει µε νόηµα ο κ. Τσούκαλης.

Μάλιστα, στην επιτυχηµένη επιχείρηση της Καστοριάς συµµετείχε µαζί µε τους αστυνοµικούς της Ασφάλειας Ιωαννίνων και ο Γιώργος Τσούκαλης.»

«Επί δύο χρόνια παλεύαµε να τον πείσουµε να µας πουλήσει τα αρχαία»

«Επί δύο χρόνια παλεύαµε να τον πείσουµε να µας πουλήσει τα αρχαία. Ηταν εξαιρετικά προσεκτικός και πανούργος ο άνθρωπος αυτός, κάποια στιγµή έκανε πίσω και τότε αλλάξαµε στρατηγική. Βάλαµε άλλον υποτιθέµενο ενδιαφερόµενο, αφού µε τον προηγούµενο είχε νιώσει πως δεν ήταν ασφαλής. Μέχρι που έκανε το λάθος», αποκαλύπτει ο ιδιωτικός ερευνητής.

«Ο άνθρωπος που µε µύησε ήταν ο αείµνηστος Γιώργος Μπέρτσος, διευθυντής στην τότε ‘‘Μεσηµβρινή’’, και µπορώ να πω πως µακράν η πιο χρονοβόρα υπόθεση ήταν αυτή των αρχαιοτήτων της Κορίνθου, όπου µάλιστα είχε κατηγορηθεί το 1993 και είχε εκτίσει ποινή στη φυλακή ο πρώην υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Μιχάλης Νηστικάκης, ο οποίος τελικά εκ των υστέρων αθωώθηκε. Για χρόνια παλεύαµε αυτό το κύκλωµα που προσπαθούσε να σπρώξει στο εξωτερικό 300 πανάκριβα αρχαία αντικείµενα», δηλώνει ο Γιώργος Τσούκαλης.

Οι επιτυχίες των αστυνοµικών σε ολόκληρη τη χώρα είναι συνεχείς, ωστόσο οι λαθρέµποροι και οι λαθρανασκαφείς δεν βάζουν µυαλό. «∆εν τους ενδιαφέρει που ο εθνικός µας πλούτος φεύγει από τη χώρα µας. Το µόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα λεφτά. Τα αρχαία συνήθως καταλήγουν σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ αρκετά από αυτά φαίνεται πως φτάνουν µέχρι και τις Ηνωµένες Πολιτείες, όπου υπάρχει µεγάλη ζήτηση για κάθε είδους αρχαία αντικείµενα. Από εικόνες, µέχρι επιτύµβιες κολόνες, κίονες, χρυσά σπαθιά, νοµίσµατα, βασιλικά περιδέραια και γενικότερα κάθε είδους αρχαία αντικείµενα», υποστηρίζουν µε νόηµα οι αστυνοµικοί του Τµήµατος Αρχαιοκαπηλίας, που δίνουν καθηµερινά έναν τιτάνιο αγώνα για την προστασία του -άγνωστουεθνικού µας πλούτου.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»