Απέκλεισε το ενδεχόμενο η μικρή Μαλένα Δασκαλάκη να έφυγε από τη ζωή είτε από λευχαιμία είτε από ηπατική ανεπάρκεια ο παιδίατρος ογκολόγος Απόστολος Πουρτσίδης, ο οποίος κατέθεσε στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. «Η Μαλένα μας δυστυχώς χάθηκε, αλλά όχι από τη λευχαιμία της ούτε από ηπατική ανεπάρκεια. Γι' αυτό βάζω και τη σφραγίδα μου», τόνισε συγκεκριμένα.

Ο μάρτυρας είπε, επίσης, στην κατάθεσή του πως η μικρή Μαλένα «δεν ήταν ένα παιδί που απασχολούσε» και για τον λόγο αυτόν «ο θάνατός της συγκλόνισε ολόκληρο το νοσοκομείο» και επισήμανε επίσης πως ο θάνατός της ήταν αιφνίδιος για αυτό και όταν ενημερώθηκε, υπέθεσε αρχικά πως πρόκειται για άλλο παιδί.

«Μου είπε η συνάδελφος "χάσαμε τη Δασκαλάκη", πραγματικά έμεινα. Περιμέναμε κάποιο παιδί, δεν κατάλαβα τι έλεγε και μου είπε "τη Μαλένα". Ήταν σοκαριστικό, αιφνίδιο, δεν το περίμενα ούτε στην πιο τρελή μου φαντασία», τόνισε ο μάρτυρας, προσθέτοντας πως «οι γιατροί και οι νοσηλευτές είχαμε συγκλονιστεί. Είπαν ότι τη βρήκαν σε μυδρίαση και έγιναν προσπάθειες ανάνηψης. Η μυδρίαση είναι η άμεση ένδειξη θανάτου, δηλαδή δεν υπάρχει καμία λειτουργία, έχουν σταματήσει να λειτουργούν η καρδιά και οι πνεύμονες».

Όσο αφορά τη Ρούλα Πισπιρίγκου και τον Μάνο Δασκαλάκη, ο μάρτυρας είπε πως όταν μπήκε στο δωμάτιο υπήρχε «μία διάχυτη θλίψη, σοκ, απόγνωση και είπα στους γονείς ότι πρέπει να γίνει νεκροτομή. Δεν ρώτησαν κάτι… Ο πατέρας ήταν σε μια πολυθρόνα και ψέλλιζε κάτι για την κορτιζόνη αλλά δεν θυμάμαι η μητέρα να είπε κάτι, ίσως ρώτησε "πώς έγινε αυτό". Ήταν κι εκείνη συγκλονισμένη… Μια γιαγιά αντέδρασε στη νεκροτομή λέγοντας "είναι ανάγκη να το πετσοκόψουν το παιδάκι;". Το έστειλα στην ιατροδικαστή με την ένδειξη καρδιακή ανακοπή», είπε ο παιδίατρος.

Ο μάρτυρας κατέθεσε και για τη συνάντηση που είχε το καλοκαίρι με τον Μάνο Δασκαλάκη, ο οποίος τον ενημέρωσε για την ιατροδικαστική έκθεση και ζήτησε αντίγραφα ιστορικού για δικαστική χρήση.

Ο κ. Πουρτσίδης απέκλεισε το ενδεχόμενο της ηπατικής ανεπάρκειας στη μικρή Μαλένα, λέγοντας πως ήταν ένα παιδί που κυκλοφορούσε πριν από λίγο και επισήμανε πως στην πολύχρονη πορεία του δεν είχε «καμία περίπτωση μη αναμενόμενου θανάτου και χωρίς να γνωρίζω από τι συνέβη».

Όσο αφορά το ενδεχόμενο ασφυξίας, ο μάρτυρας τόνισε πως δεν αποκλείει τίποτα, επισημαίνοντας ωστόσο πως «το παιδί δεν πέθανε από λευχαιμία ή ηπατική ανεπάρκεια».

Δίκη Πισπιρίγκου: Η κατάθεση της ψυχολόγου

Νωρίτερα, στο δικαστήριο κατέθεσε η ψυχολόγος στο ογκολογικό τμήμα του «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» Χαρίκλεια Λύρα.

Η μάρτυρας είχε συναντήσεις με τη Ρούλα Πισπιρίγκου κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της μικρής Μαλένας.

Στην κατάθεσή της αναφέρθηκε σε όσα αποκόμισε από την επαφή της με την κατηγορούμενη, για την οποία είπε πως προσπαθούσε να την πείσει πως ανησυχεί, έχει αγωνία για το παιδί της, χωρίς όμως αυτό να συνοδεύεται από συναίσθημα.

«Δεν με έπεισε. Σκέφτηκα ότι δεν είχε εγκαθιδρυθεί καν η σχέση μητέρας – κόρης, δεν πρόλαβα όμως να βεβαιωθώ», κατέθεσε η μάρτυρας, προσθέτοντας πως η κατηγορούμενη είχε «μεγάλη απόκλιση» από τους άλλους γονείς που έχει συναντήσει.

«Μου έλεγε για τη Μαλένα ότι είναι πολύ καλή, ήσυχο κορίτσι, που έχει σχέση καθαριότητας και τακτοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για ένα τόσο μικρό παιδί. Αντίθετα, για την Τζωρτζίνα μου είπε ότι είναι θρασεία και εγωίστρια. Όλα αυτά μου τα είπε αποστασιοποιημένα και ψυχρά. Οι χαρακτηρισμοί της με ξένισαν. Ένα παιδί 3,5 ετών όπως η Μαλένα δεν μπορεί να έχει ρόλο μητέρας. Το συνέδεσε το παιδί με την τακτοποίηση του χώρου. Δεν μπορεί ένα παιδί 3,5 ετών να τακτοποιεί σαν μεγάλη», εξήγησε η μάρτυρας στο δικαστήριο.

Όσα της μετέφερε για τα παιδιά της η μάρτυρας είπε πως η κατηγορούμενη τα έλεγε με «έναν τελείως ψυχρό τρόπο» και απαντώντας σε ερώτηση εάν η κατηγορούμενη είναι ένα ψυχρό άτομο, η μάρτυρας απάντησε ότι είδε «ένα βλέμμα σκοτεινό, απαθές, αποστασιοποιημένο, δεν είναι το βλέμμα του ανθρώπου που υποφέρει. Δεν εξέφρασε καμία αγωνία. Είχε μια παγωμένη έκφραση. Υπάρχουν γονείς που κλαίνε, είναι σε απελπισία. Ήταν σαν να ήταν σε αναμονή ενός επικείμενου κινδύνου».

Για τον Μάνο Δασκαλάκη η ψυχολόγος ανέφερε στην κατάθεσή της πως ήταν μαζεμένος και δεν έδειχνε διάθεση να ανοιχτεί για κάτι.

Η ψυχολόγος είδε και τη μικρή Μαλένα δύο ημέρες πριν από τον θάνατο της, στις 11 Απριλίου 2019.

«Το παιδί ήταν στο κρεβάτι, της συστήθηκα και μίλησα για την ασθένεια με έναν παιδικό τρόπο για τα κακά κύτταρα και τα καλά που παίζουν μπουνιές και κλοτσιές…», περιέγραψε η μάρτυρας, προσθέτοντας πως το παιδί την άκουγε ανέκφραστο, χωρίς να απευθύνεται στη μητέρα του. «Με τα παιχνίδια που της έδωσα άρχισε να κάνει ένα προσωπικό παιχνίδι. Δεν υπήρχε καμία αλληλεπίδραση μεταξύ μητέρας και παιδιού. Έκατσα εκεί μισή ώρα. Άφησα τα παιχνίδια στο κρεβάτι της, τα περιεργάστηκε και άρχισε νε λέει διάφορα λόγια σαν να προσπαθούσε να δημιουργήσει κάποιες ιστορίες. Δεν απηύθυνε τίποτα σε κανέναν στο παιχνίδι του, τίποτα στη μητέρα, ούτε η μητέρα στο παιδί», τόνισε η μάρτυρας.

Πρόεδρος: Το έχετε ξαναδεί αυτό;

Μάρτυρας: Όχι, σκέφτηκα ότι δεν είχε εγκατασταθεί η σχέση μητέρας – παιδιού. Αν είχα προλάβει να κάνω και άλλες συναντήσεις, ενδεχομένως να μπορούσα να το πω με σιγουριά.

Πρόεδρος: Αν συνέβαινε αυτό, τι θα σήμαινε;

Μάρτυρας: Ότι η Μαλένα ήταν ένα παιδί αφημένο χωρίς σχέση με τη μητέρα, γι' αυτό και έκανε μοναχικό παιχνίδι. Μου φάνηκε ότι ήταν ένα παιδί που απλώς μιμούνταν τη μητέρα του, έλεγε «κάνε γεια» και έκανε.

Η ψυχολόγος κατέθεσε επίσης πως όταν έμαθε για τον αιφνίδιο θάνατο του παιδιού, σοκαρίστηκε, επισημαίνοντας «έπαθα μεγάλο σοκ, μου είπαν "πέθανε η Δασκαλάκη". Δεν μπορούσα να φανταστώ, ρώτησα "η μάνα;". "Ποια μάνα;", μου απάντησαν, "η Μαλένα"».