Με το μάθημα των Νέων Ελληνικών κάνουν πρεμιέρα αύριο 30/05 οι Πανελλαδικές εξετάσεις 2024 για τους υποψήφιους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), ενώ μεθαύριο 31/05 την «σκυτάλη» παίρνουν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ), οι οποίοι θα εξεταστούν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας).

Οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2024 καλούνται να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό στο τέλος της σχολικής τους διαδρομής, με στόχο να διεκδικήσουν μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αναμφισβήτητα, η περίοδος των εξετάσεων είναι μια ψυχοφθόρα διαδικασία.

Υπάρχουν, όμως, μια σειρά από παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία τους, πέραν από τον προγραμματισμό και την μεθοδικότητα στην διαχείριση της ύλης.

Πανελλήνιες 2024 - Πρόγραμμα Ημερήσιων και Εσπερινών ΕΠΑΛ

  • ΠΕΜΠΤΗ 30-5-2024: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
  • ΣΑΒΒΑΤΟ 1-6-2024: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Άλγεβρα).
  • ΔΕΥΤΕΡΑ 3-6-2024: ΑΝΑΤΟΜΙΑ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ II, ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (ΑΟΘ), ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ, ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ.
  • ΤΕΤΑΡΤΗ 5-6-2024: ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ 2, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ-ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ-ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ.
  • ΤΡΙΤΗ 11-6-2024: ΥΓΙΕΙΝΗ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ, ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΑΟΔ), ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ.
  • ΠΕΜΠΤΗ 13-6-2024: ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ, ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΙΙ, ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ.
  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14-6-2024: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ, ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ II (ΜΕΚ ΙΙ), ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ.
  • ΔΕΥΤΕΡΑ 17-6-2024: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΨΥΞΗΣ-ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ, ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.

Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ.

Πανελλήνιες 2024 – Πρόγραμμα Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕΛ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31-5-2024

  • ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ).

ΤΡΙΤΗ 4-6-2024

  • ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ).
  • ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ + Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ).
  • ΒΙΟΛΟΓΙΑ (Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ).

ΠΕΜΠΤΗ 6-6-2024

  • ΛΑΤΙΝΙΚΑ (Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ).
  • ΧΗΜΕΙΑ (Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ + Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ).
  • ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ).

ΤΕΤΑΡΤΗ 12-6-2024

  • ΙΣΤΟΡΙΑ (Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ).
  • ΦΥΣΙΚΗ (Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ + Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ).
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ).

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1mb0wu97x49)

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους.

Ωστόσο, σημαντικός είναι και ο ρόλος των γονέων κατά την διάρκεια των εξετάσεων, καθώς πρέπει να είναι υποστηρικτικοί προς τα παιδιά τους, συζητώντας μαζί τους, ώστε να ελέγξουν την νευρικότητα τους.

Εκτός από το θέμα της διατροφής που αναλύσαμε παραπάνω, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Ο καλός ύπνος θα βελτιώσει τη σκέψη και τη συγκέντρωση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περισσότεροι έφηβοι χρειάζονται μεταξύ 8 και 10 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

Αφήστε τα παιδιά να χαλαρώσουν για μισή με μία ώρα μετά το τέλος της μελέτης, βλέποντας τηλεόραση ή χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή προτού πέσουν για ύπνο, για να χαλαρώσουν λίγο από τις έντονες σκέψεις. Το υπερβολικό διάβασμα «της τελευταία στιγμής» τη νύχτα πριν από κάθε εξεταζόμενο μάθημα είναι συνήθως κακή ιδέα. Στην πραγματικότητα, δεν προσφέρει καμία παραπάνω πληροφορία στο παιδί. Αντίθετα, ο ύπνος θα ωφελήσει τον έφηβο σου πολύ περισσότερο από λίγες ώρες πανικόβλητης μελέτης της τελευταίας στιγμής.

Δημιουργήστε ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα για εσένα. Θα βοηθήσει έμμεσα και το παιδί σας, καθώς θα μπορούν να συγκεντρωθούν ευκολότερα στην μελέτη των μαθημάτων. Είναι καλό οι γονείς να είναι πιο ευέλικτοι σχετικά με τις καθημερινές τους υποχρεώσεις την περίοδο των εξετάσεων. Όταν το παιδί διαβάζει όλη την ημέρα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ιδιαίτερα για τις δουλειές του νοικοκυριού που «έχουν μείνει πίσω» ή για την ακαταστασία στο δωμάτιό του.

Το πιο σημαντικό είναι οι γονείς να παραμείνουν ψύχραιμοι, κάτι που θα μεταφερθεί και στα παιδιά. Επίσης, οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους, ώστε να κάνουν μικρά διαλείμματα προκειμένου να περιορίσουν την ψυχολογική τους φόρτιση. Ένας μικρός περίπατος μπορεί να βοηθήσει στην ηρεμία του μυαλού και στην ανακούφιση της ψυχολογικής πίεσης.

Επίσης, οι γονείς δεν θα πρέπει να προσθέσουν περισσότερο άγχος στα παιδιά τους, καθώς οι περισσότεροι υποψήφιοι αισθάνονται την μέγιστη ψυχολογική πίεση, λίγο πριν ξεκινήσουν από το σπίτι για τις εξετάσεις. Οπότε, καλό θα ήταν να καθησυχάσετε τα παιδιά σας, διαβεβαιώνοντας τα ότι σε περίπτωση μη επιτυχίας, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου, και ότι, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, μπορεί να είναι σε θέση να ξαναδοκιμάσουν ή να έχουν άλλες εναλλακτικές.