Η έλευση του Ιουνίου φαίνεται πως θα βάλει τη χώρα στον «φούρνο», καθώς ήδη από τις πρώτες ημέρες ο καιρός θα είναι αρκετά ζεστός, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν ακόμη και τους 35 βαθμούς Κελσίου.

*Διαβάστε εδώ: Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας - Σε ποιες περιοχές αναμένονται μπόρες

Οι προβλέψεις των περισσότερων μετεωρολόγων κάνουν λόγο για θερμή αέρια μάζα, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες, με αποκορύφωμα τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, σημείωσε ότι «μετά τις 30 Μαΐου περιορίζεται σημαντικά η αστάθεια στα ηπειρωτικά και η χώρα εισέρχεται σε φάση σταδιακής και κατά τόπους αισθητής ανόδου της θερμοκρασίας».

Σε πίνακα που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, αποτυπώνεται η μέση θερμοκρασία στη χώρα, όπου τη Δευτέρα και την Τρίτη θα σκαρφαλώσει στους 36 βαθμούς Κελσίου.


Γιώργος Τσατραφύλιας: Πρόκειται για το πρώτο σοβαρό κύμα ζέστης

Την άνοδο της θερμοκρασίες κατέγραψε και ο μετεωρολόγος του Alpha, Γιώργος Τσατραφύλιας, ο οποίος έκανε λόγο για «σοβαρό κύμα ζέστης».

«Πρόκειται για το πρώτο σοβαρό κύμα ζέστης το οποίο θα διατηρηθεί τουλάχιστον την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Η θερμοκρασία θα ξεπεράσει σε αρκετές περιοχές τους 35-36 βαθμούς ενώ το στοίχημα για την άλλη εβδομάδα είναι κατά πόσο κοντά η μακριά θα βρεθεί ο υδράργυρος από τους 40 βαθμούς ή αν θα τους ξεπεράσει!
Ενδεικτικά οι περιοχές που θα εκδηλωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες είναι η Θεσσαλία, η κεντρική Μακεδονία, η Βοιωτία, η Φθιώτιδα, η Αιτωλ/νία, η Πελοπόννησος, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Για την Αττική η θερμοκρασία δεν αποκλείεται να φτάσει το μεσημέρι:

Σάββατο 1/6: 31 βαθμούς
Κυριακή 2/6: 33 βαθμούς
Δευτέρα 3/6: 37 βαθμούς
Τρίτη 4/6: 38 βαθμούς
Για τη Θεσσαλονίκη:

Σάββατο 1/6 : 31 βαθμούς
Κυριακή 2/6 : 33 βαθμούς
Δευτέρα 3/6 : 36 βαθμούς
Τρίτη 4/6: 37 βαθμούς».




Κλέαρχος Μαρουσάκης: Η θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει τους 35 βαθμούς

Ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, ανέφερε ότι τον ασταθή καιρό των προηγούμενων ημερών θα αντικαταστήσουν οι υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις θα ξεπεράσουν και τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1mtwzg9xh09)


Γιάννης Καλλιάνος: Δεν έχει ξεκαθαρίσει και πόσο θα φτάσουν οι μέγιστες μέσα στην επόμενη εβδομάδα

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος του Mega Γιάννης Καλλιάνος, σχολίασε ότι εάν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, από την Κυριακή 2 Ιουνίου και έπειτα θα μας επισκεφθούν θερμές αέριες μάζες που θα ανεβάσουν τον υδράργυρο αρκετά υψηλότερα σε σχέση με τη μέση τιμή του.

«Είμαστε ακόμη μακριά (χρονικά) για να ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει η ζέστη

Φαίνεται ότι η θερμή εισβολή που θα αρχίσει από την Κυριακή 2 Ιουνίου θα έχει μια σχετική διάρκεια, η οποία όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει. Δεν έχει ξεκαθαρίσει και πόσο θα φτάσουν οι μέγιστες μέσα στην επόμενη εβδομάδα. όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν όσο πλησιάζουμε προς τα τέλη της προσεχούς εβδομάδας.

Ενδεικτικές μέγιστες θερμοκρασίες στην Αθήνα

Τετάρτη 29/5: 29°C
Πέμπτη 30/5: 28°C
Παρασκευή 31/5: 28°C
Σάββατο 1/6: 30-31°C (με επιφύλαξη)
Κυριακή 2/6: 33-34°C (με επιφύλαξη)
Δευτέρα 3/6: 35-36°C (με μεγάλη επιφύλαξη)

Όπως μπορείτε να καταλάβετε, από την προσεχή Κυριακή 2 Ιουνίου θα εισέλθουμε σε καλοκαιρινές θερμοκρασίες και ασφαλώς η πρόβλεψη των θερμοκρασιών για μετά από 4-5 μέρες εμπεριέχουν ρίσκο, γι' αυτό και έχω βάλει την ένδειξη «με επιφύλαξη» ή «με μεγάλη επιφύλαξη».




Θοδωρής Κολυδάς: Ας μην βιαζόμαστε

Πιο επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο μετεωρολόγος και διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, ο οποίος τόνισε ότι από την Κυριακή υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των προγνωστικών μοντέλων, καθιστώντας τις προγνώσεις επισφαλείς.

«Ας μην βιαζόμαστε

Πολλοί τρέχουν να προλάβουν να μας ενημερώσουν για το ποια θα είναι η πιο ζεστή μέρα την ερχόμενη εβδομάδα. Ίσως όμως πάνω στη βιασύνη τους ξεχνούν να παρατηρήσουν ότι ήδη από την Κυριακή υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των μοντέλων, καθιστώντας αρκετά επισφαλείς τις προγνώσεις.

Η ζέστη βέβαια έρχεται και αυτό διακρίνεται από την μεταβολή των θερμοκρασιών στη στάθμη των 850hPa.

Στο βίντεο η μεταβολή της θερμοκρασίας στα 850hPa καθώς και οι δύο χάρτες με τις μεγάλες αποκλίσεις θερμοκρασιών μεταξύ τους (ECMWF-GFS)».