Μυρίλλα στα Παραπολιτικά 90,1 για το προσχέδιο νόμου για τα ιδιωτικά κέντρα συλλογής πλάσματος αίματος: ''Θα απειληθούν οι ζωές μας από την έλλειψη''
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη
''Δεν το θέλουμε γιατί είναι επικίνδυνο για την υγεία και τη ζωή των ασθενών'' σημείωσε η αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας και γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, κα Βάνα Μυρίλλα.
«Μας τρομάζει το γεγονός ότι δεν έχει βγει κανείς να το διαψεύσει γιατί δεν είναι ότι μπορεί αυτό το νομοσχέδιο να βελτιωθεί, αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και να μην ξαναέρθει καθόλου σαν σκέψη». Αυτό δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη, η αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας και γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, κα Βάνα Μυρίλλα, με αφορμή την αντίθεσή τους στο προσχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τα ιδιωτικά κέντρα συλλογής πλάσματος αίματος.
Και συμπλήρωσε: «Εμείς δεν το θέλουμε γιατί είναι επικίνδυνο για την υγεία και τη ζωή των ασθενών. Θα απειληθούν οι ζωές μας από την έλλειψη αίματος και την ασφάλεια του αίματος».
Παράλληλα, η αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας και γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία τόνισε πως: «Ο ορισμός της εθελοντικής αιμοδοσίας είναι αλτρουιστική πράξη χωρίς κανένα κίνητρο, χωρίς αμοιβή δεν μπορεί αυτό να το διαχειριστεί ο ιδιώτης ο οποίος έχει ως κίνητρο το κέρδος».
Ερωτηθείσα αν έχουμε επάρκεια σε αίμα, απάντησε: «Το πρόβλημα στη χώρα μας δεν είναι ότι δεν έχουμε αίμα, συλλέγουμε όσο αίμα συλλέγει η Γερμανία, το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε κεντρική διαχείριση ώστε ανά πάσα στιγμή να ξέρουμε πόσο αίμα υπάρχει και περισσεύει σε κάποιο νοσοκομείο ώστε να σταλεί σε ένα άλλο που υπολείπεται».
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Βάνας Μυρίλλα στα Παραπολιτικά 90,1:
Με αφορμή την αντίθεσή τους στο προσχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τα ιδιωτικά κέντρα συλλογής πλάσματος αίματος:
Β.ΜΥΡΙΛΛΑ: Ο ορισμός της εθελοντικής αιμοδοσίας είναι αλτρουιστική πράξη χωρίς κανένα κίνητρο, χωρίς αμοιβή δεν μπορεί αυτό να το διαχειριστεί ο ιδιώτης ο οποίος έχει ως κίνητρο το κέρδος. Ποτέ στην αιμοδοσία και κανείς όχι μόνο από εμάς αλλά και από την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θεωρεί ότι είναι επιτρεπτό να μπει οποιαδήποτε ιδιωτική πρωτοβουλία στο κομμάτι που λέγεται εθελοντική πρωτοβουλία. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα δίνουν ένα αντίτιμο στον πλασματοδότη ίσως και στον αιμοδότη αυτό που τους ενδιαφέρει όμως δεν είναι ο αιμοδότης αλλά είναι ο αμιγώς πλασματοδότης γιατί αυτός μπορεί να δώσει πάρα πολλές φορές μες το χρόνο πλάσμα και δεν μπορεί ταυτόχρονα να δίνει αίμα. Δεν χρειάζονται το πλάσμα, χρειάζονται τα παράγωγα του πλάσματος τα οποία είναι πανάκριβα. Χρειάζονται πανευρωπαϊκά και στην Αμερική τα παράγωγα πλάσματος τα οποία είναι πανάκριβα και τα οποία όμως μπορούν να παραχθούν με φθηνούς τρόπους μέσα από κρατικούς μηχανισμούς. Δεν χρειάζεται εμείς να φτιάξουμε πλασματοδότητες άρα να ελαττώσουμε τους αιμοδότες μας γιατί κάποιος που θα παίρνει ένα αντίτιμο και που θα μπορεί αν δίνει πολύ συχνά και θα έχει ένα «εισόδημα» από αυτό γιατί να πάει να δώσει αίμα εθελοντικά.
Β.ΜΥΡΙΛΛΑ: Όταν υπάρχει οικονομικό κίνητρο ο αιμοδότης θα αποκρύψει στοιχεία που είναι σημαντικά για την ασφάλεια του αίματος.
Β.ΜΥΡΙΛΛΑ: Έχουμε στείλει αίτημα για συνάντηση, έχουμε πάρει τηλέφωνα προκειμένου να επικοινωνήσουμε είτε με τον κ. Γεωργιάδη είτε με την κα Αγαπηδάκη είτε με τον κ. Θεμιστοκλέους. Μας τρομάζει το γεγονός ότι δεν έχει βγει κανείς να το διαψεύσει γιατί δεν είναι ότι μπορεί αυτό το νομοσχέδιο να βελτιωθεί, αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και να μην ξαναέρθει καθόλου σαν σκέψη. Εμείς δεν το θέλουμε γιατί είναι επικίνδυνο για την υγεία και τη ζωή των ασθενών. Θα απειληθούν οι ζωές μας από την έλλειψη αίματος και την ασφάλεια του αίματος.
Ερωτηθείσα αν έχουμε επάρκεια σε αίμα:
Β.ΜΥΡΙΛΛΑ: Το πρόβλημα στη χώρα μας δεν είναι ότι δεν έχουμε αίμα, συλλέγουμε όσο αίμα συλλέγει η Γερμανία, το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε κεντρική διαχείριση ώστε ανά πάσα στιγμή να ξέρουμε πόσο αίμα υπάρχει και περισσεύει σε κάποιο νοσοκομείο ώστε να σταλεί σε ένα άλλο που υπολείπεται. Επίσης έχουμε μια ανακατανομή ακριβώς επειδή δεν υπάρχει κεντρική διαχείριση και κεντρικός προγραμματισμός συγκέντρωσης αίματος και για παράδειγμα τον Νοέμβριο ή τον Μάρτιο μας περισσεύει το αίμα ενώ τον Αύγουστο και τον Ιανουάριο δεν έχουμε αίμα.