«Η σιγουριά της πρωτιάς της Νέας Δημοκρατίας ενδέχεται να μην κινητοποιήσει τους Νεοδημοκράτες και να μην πάνε να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές και να ’ναι μονόπλευρη η αποχή, όπως συνέβη τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών», εκτίμησε ο πολιτικός αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης, μιλώντας στο ERTNews.

*Διαβάστε εδώ: Μητσοτάκης από Παιανία: "Είμαστε η ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης, να στείλουμε το μήνυμα πως δεν θα γυρίσουμε στην εποχή των μνημονίων"

Παράλληλα, όπως επισήμανε, «βλέπουμε τον Στέφανο Κασσελάκη να μπαίνει σιγά σιγά στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και από την άλλη μεριά βλέπουμε το ΠΑΣΟΚ να προσπαθεί να μπει όσο γίνεται πιο αριστερά».

Από την πλευρά του, ο επικοινωνιολόγος Γρηγόρης Τσιμογιάννης, προειδοποιεί ότι την αποχή θα τη βρούμε μπροστά μας, καθώς μετά τις ευρωεκλογές, «για τα επόμενα τρία χρόνια δεν έχουμε άλλη εκλογική αναμέτρηση, άρα θα είναι το σημείο αναφοράς του διαλόγου».


Ανδρέας Δρυμιώτης: Ο κόσμος με τις ευρωεκλογές αισθάνεται ότι μπορεί ανέξοδα να θέλει άλλα δεδομένα

Ο Ανδρέας Δρυμιώτης χαρακτήρισε λάθος ότι η αντιπολίτευση έχει δώσει χαρακτήρα βουλευτικών εκλογών, στις ευρωεκλογές.

«Είναι σαν να υποβαθμίζουμε την Ευρώπη, την εκπροσώπηση μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου σχεδόν οι πιο πολλές αποφάσεις μας αφορούν. Όλα τα κόμματα φταίνε, καθώς έπρεπε να σκέφτονται ότι πάει μια ελληνική ομάδα και όχι να γίνεται η μικροπολιτική μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Είναι πολύ μεγάλο λάθος που έχει γίνει από τους πολιτικούς μας η τόση τοξικότητα που μεταφέρουμε τα εσωτερικά προβλήματα και στο εξωτερικό», τόνισε.

Ως παράδειγμα ο κ. Δρυμιώτης αναφέρθηκε στις δύο κάλπες της 18ης Οκτωβρίου του 1981, όταν ο Έλληνας ψηφοφόρος έδωσε 48% στον Ανδρέα Παπανδρέου για τις εθνικές εκλογές και 40% στις ευρωεκλογές που σημαίνει 17% λιγότερες ψήφους.

Το ίδιο συνέβη και τον Ιούνιο του 1989, με 9% που σημαίνει ότι «ο κόσμος με τις ευρωεκλογές αισθάνεται ότι μπορεί ανέξοδα να θέλει άλλα δεδομένα».

Μεταξύ των εκπλήξεων που δεν αποκλείει ο Ανδρέας Δρυμιώτης, είναι η καταψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «πολλοί αριστεροί έχουν ενοχληθεί από τη στάση του Κασσελάκη, ο οποίος ουσιαστικά έχει αποκηρύξει τον παλαιό ΣΥΡΙΖΑ», ενώ η αποχή είναι ο άγνωστος χ.

«Ένα μικρό κουτάκι κάτω από τα κόμματα, όχι από κάτω από τους υποψηφίους, μπορεί να εξυγιάνει το μπαλαμούτι που γινόταν πάντοτε στους σταυρούς των βουλευτών», παρατήρησε ο αναλυτής, δηλώνοντας βέβαιος ότι «αυτό το τόσο απλό της επιστολικής ψήφου θα εφαρμοστεί και στις εθνικές εκλογές».

Από την πλευρά του, ο επικοινωνιολόγος Γρηγόρης Τσιμογιάννης, τόνισε ότι «έχει ξεθωριάσει το όραμα της Ευρώπης, η οποία υποχωρεί όσο τα προβλήματα εντείνονται».

Η αποχή στέλνει μήνυμα, αλλά όσο δεν την αντιμετωπίζουμε, γιατί βολευόμαστε, στο τέλος θα συζητάμε μόνο για τα πραγματικά αποτελέσματα, είπε ο επικοινωνιολόγος προειδοποιώντας: «Έτσι οι εξτρεμιστικές ή ακραίες απόψεις θα εμφιλοχωρούν με μεγαλύτερη ευκολία».