Διαψεύδει η Αθήνα το ρεπορτάζ του CBS News για μετεγκατάσταση μεταναστών από τη Λατινική Αμερική στη χώρα μας. Το δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου έκανε λόγο για σχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν που έχει σκοπό να αποθαρρύνει τους μετανάστες να ταξιδεύουν προς τα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού, με την Ελλάδα και την Ιταλία να υποδέχονται περίπου 500 μετανάστες έκαστη.

*Διαβάστε εδώ: Υπουργείο Μετανάστευσης: Έφοδος της ΟΠΚΕ και συλλήψεις σε μεγάλη διεθνή άσκηση για το trafficking (Εικόνες)

O Δημήτρης Καιρίδης χαρακτήρισε ψευδές το δημοσίευμα διευκρινίζοντας πως το αμερικανικό δίκτυο δεν έχει επικοινωνήσει με τις ελληνικές Αρχές προκειμένου να ζητηθεί η άποψή τους. «Είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Δεν είναι πολιτικά νεκρός χρόνος. Κάποιοι μπορεί να θέλουν να προκαλέσουν εντυπώσεις», σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και πρόσθεσε:

«Δεν υπάρχει ούτε συμφωνία ούτε αίτημα από τις ΗΠΑ για την επανεγκατάσταση νόμιμων μεταναστών στην Ελλάδα» (Σκάι).

Ακολούθησε ανάρτηση του κ. Καιρίδη στα social media ως επίσημη διάψευση. «Η πολιτική μας φέρνει αποτελέσματα όπως αποτυπώνεται στη χαμηλή πληρότητα του εθνικού συστήματος υποδοχής και ταυτοποίησης, ιδίως στις δομές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, και την επιτυχία του προγράμματος διευκόλυνσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους νόμιμους Τούρκους επισκέπτες εκεί, ως αποτέλεσμα της αυξημένης μας αξιοπιστίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο υπουργός.


Τι αναφέρει το δημοσιεύμα του CBS News

Το CBS News επικαλείται δύο αξιωματούχους που γνωρίζουν τo σχέδιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αλλά ζήτησαν τη διατήρηση της ανωνυμίας τους προκειμένου «να συζητήσουν τις ρυθμίσεις που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί». Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στις 20 Μαΐου, Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με διπλωμάτες από τον Καναδά, την Ιταλία, την Ισπανία και τις χώρες που φιλοξενούν τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας για να συζητήσουν αυτή την πρωτοβουλία. Σημειώνεται ότι τα Γραφεία Μετανάστευσης, που ανακοινώθηκαν πρώτη φορά τον Μάιο του 2023, είναι επισήμως γνωστά ως Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας και επιτρέπουν σε ορισμένους μετανάστες από την Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, τον Ισημερινό και τη Γουατεμάλα να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να φτάσουν νόμιμα είτε στις ΗΠΑ είτε σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, βάσει νέων ρυθμίσεων που επεξεργάζεται η αμερικανική κυβέρνηση η Ελλάδα και η Ιταλία θα συμμετάσχουν μαζί με τον Καναδά και την Ισπανία στην επανεγκατάσταση ορισμένων μεταναστών από τη Λατινική Αμερική, των οποίων τα αιτήματα υποβάλλονται σε επεξεργασία στα γραφεία. Μία από τις πηγές που επικαλείται το ρεπορτάζ επισήμανε ότι η Ελλάδα και η Ιταλία θα δεχθούν πιθανότατα έναν σχετικά μικρό αριθμό μεταναστών, περίπου 500 ή λιγότερους η καθεμία. Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Αλεχάντρο Μαγιόρκας, μιλώντας στο CBS εμφανίζεται να αναφέρεται σε πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε και με την Ελλάδα.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή