Ξεπερνούν πλέον τους εκατό οι πολίτες που διαγνώστηκαν με γαστρεντερίτιδα στη Μαγνησία, όπως όλα δείχνουν, από το νερό της περιοχής.

Οχτώ, μάλιστα, παιδιά χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο του Βόλου, όπως και ένας άνδρας 84 ετών με επιβαρυμένη υγεία, ενώ έχει εντοπιστεί κι ένα κρούσμα σαλμονέλας.

«Μας έπιασε στομάχι κι η κοιλιά αλλά λέγαμε ότι είναι από τη ζέστη. Λέγαμε ότι κολλήσαμε μια ίωση και τώρα το συνδυάσαμε μετά από μια εβδομάδα. Παραλίγο δε θα το ξέραμε καν αν δεν είχαμε τόσα κρούσματα. Μέχρι και μπάνιο στο σπίτι κάναμε με εμφιαλωμένο», λένε οι κάτοικοι της περιοχής.

«Οι γιατροί είναι εκεί για να προσπαθήσουν για το καλύτερο. Σήμερα, η ενημέρωση που έχω δεν έγινε κάποια εισαγωγή. Δεν κινδυνεύει κάποια ζωή», λέει ο διοικητής του νοσοκομείου του Βόλου.

Φταίει το νερό

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το μολυσμένο νερό που προκάλεσε τα κρούσματα σχετίζονται με εργασίες που γίνονται για την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, περίπου 8 μήνες μετά τις καταστροφές από το πέρασμα του «Daniel» στη Μαγνησία.

«Έγιναν κάποιες εργασίες από τον δήμο στα όμβρια και πιθανότατα μπήκε νερό από εκεί που δεν πρέπει μέσα στο δίκτυο της ύδρευσης. Υπάρχουν θέματα σαλμονέλας, έχουν σφραγιστεί όλες οι περιοχές οι ενδεχόμενες που θα μπορούσαν να πιούν άνθρωποι από την πηγή ή από το σημείο που είναι το επίδικο, δεν πίνουν νερό σε πολλές περιοχές του δήμου», αναφέρει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, τη Δευτέρα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μεταβαίνει τόσο στο Στεφανοβίκειο όσο και στον Ριζόμυλο, προκειμένου να πραγματοποιήσει ελέγχους στο δίκτυο ύδρευσης. Την ίδια ώρα, μετά την αποκάλυψη των κρουσμάτων, οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Υγείας με εντολή της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας έχουν ήδη ξεκινήσει τις έρευνες. «Το νερό είναι πολύ επιβαρυμένο και φυσικά ακατάλληλο σε κάθε περίπτωση για πόση», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Υγείας της Μαγνησίας.

Οι υποδείξεις του ΕΟΔΥ 

«Να μην γίνεται κατανάλωση νερού από τους κατοίκους των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου από το δίκτυο ύδρευσης για ανθρώπινη χρήση πόση, μαγείρεμα, και προπαρασκευή τροφής. Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος να μην χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου στην παραγωγική διαδικασία τροφίμων , ποτών γλυκών, άρτου κπλ ώσπου να διαπιστωθεί η καταλληλόλητα του», αναφέρεται χαρακτηριστικά από τον ΕΟΔΥ.