Το κατώφλι του Εφετείου αναμένεται να περάσει σήμερα το πρωί ο Πέτρος Φιλιππίδης. Ο ηθοποιός αθωώθηκε για το βιασμό, για τον οποίο είχε προφυλακιστεί για ένα χρόνο, και θεωρήθηκε ένοχος για τις δύο απόπειρες βιασμού έπειτα από τις καταγγελίες που έγιναν εις βάρος του μέσω του κινήματος #metoo.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, η δίκη στο Εφετείο οδηγείται προς αναβολή, αφού οι δικηγόροι του θα βρίσκονται εκτός Αθηνών. Σε περίπτωση που το αίτημα για αναβολή γίνει δεκτό, η δίκη θα πάει για τον Σεπτέμβριο, ενώ αν το δικαστήριο δεν συμφωνήσει για αναβολή της, θα λάβει ολιγοήμερη διακοπή.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1pcyoprmkip)

Πέτρος Φιλιππίδης: Το χρονικό

Στις αρχές του 2021, τρεις γυναίκες ηθοποιοί, η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Λένα Δροσάκη και η Πηνελόπη Αναστασοπούλου ζήτησαν την οριστική διαγραφή του από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) με καταγγελία από κοινού για ανάρμοστη συμπεριφορά και κατάχρηση εξουσίας ως σκηνοθέτη, στα πλαίσια του ελληνικού #metoo. Στον απόηχο των παραπάνω καταγγελιών, η ΕΡΤ προέβη άμεσα στη διακοπή της συνεργασίας της με τον Πέτρο Φιλιππίδη, ο οποίος συμμετείχε στην τηλεοπτική σειρά «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο», απομακρύνοντάς τον από το ρόλο που είχε ο ίδιος στο συγκεκριμένο έργο.

Σε καταγγελία στο ΣΕΗ προέβη, επίσης, ο ηθοποιός Γιώργος Ψάλτου για βίαιη συμπεριφορά και ξυλοδαρμό από τον Πέτρο Φιλιππίδη εις βάρος του, κατά τη διάρκεια της θεατρικής παράστασης «Φον Δημητράκης», η οποία είχε ανέβει τη διετία 2013-2015.

Στις 28 Μαρτίου 2022 ξεκίνησε η δίκη, όπου ο ηθοποιός κατηγορούνταν για ένα βιασμό κατ’ εξακολούθηση και για δύο απόπειρες βιασμού. Στις 8 Φεβρουαρίου 2023 αθωώθηκε για το βιασμό και καταδικάστηκε πρωτόδικα σε οκτώ χρόνια κάθειρξη με αναστολή για τις δύο απόπειρες βιασμών και αφέθηκε ελεύθερος.


Πέτρος Φιλιππίδης: Μετά την τελική απόφαση του Εφετείου οι νομικές κινήσεις κατά των καταγγελλουσών

Αναμένεται η τελική απόφαση του Εφετείου. Ανάλογα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο Πέτρος Φιλιππίδης θα αποφασίσει αν θα κινηθεί νομικά κατά των καταγγελλουσών.

«Ξεκινήσαμε με τρεις καταγγέλλουσες, για την πρώτη έχει αθωωθεί αμετάκλητα. Η αμφιβολία ήταν απέναντι στην καταγγέλλουσα και όχι στον κ. Φιλιππίδη. Η, δε, απόφαση έγινε αμετάκλητη, γιατί η καταγγέλλουσα οδήγησε με ψευδείς καταθέσεις και δεν έκανε αίτηση για την έφεση της απόφασης, ενώ περιφερόταν σε ανακριτικά γραφεία κι έλεγε πως την είχε βιάσει. Έλεγε πως κράτησε το παντελόνι του πρώτου βιασμού και το φόρεσε τη δεύτερη φορά που πήγε. Αυτά αντιβαίνουν στη κοινή λογική. Έτσι, αυτός ο κύκλος έχει κλείσει και απομένουν οι δύο καταγγελίες» έχει δηλώσει η δικηγόρος του Κική Πακιρτζίδου.

«Για τις υποθέσεις που έρχονται υπάρχουν στοιχεία και για τις καταγγέλλουσες και για τους μάρτυρες που έχουν καταθέσει και θα δώσουν άλλη τροπή στην υπόθεση. Επιβεβαιώνουν πως αυτά που λένε οι καταγγέλλουσες και οι μάρτυρες δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που έχουν εξιστορήσει στις δικαστικές αρχές. Ο κόσμος νομίζει πως οι καταγγέλλουσες ήταν η κ. Παπαχαραλάμπους, η κ. Δροσάκη και η κ. Αναστασοπούλου. Αλλά δεν είναι αυτές. Η πρώτη καταγγέλλουσα είναι η γυναίκα που ο κ. Φιλιππίδης έχασε την ελευθερία του».

Η δικηγόρος του Πέτρου Φιλιππίδη, Κική Πακιρτζίδου, απαντώντας σε δημοσιεύματα που αφορούν στον ηθοποιό και τον θέλουν να επιστρέφει στο θέατρο και στην τηλεόραση, ανέφερε πως όντως τον προσέγγισαν παραγωγοί για συνεργασίες, τόσο στο θέατρο, όσο και στην τηλεόραση, ωστόσο, το ενδιαφέρον του είναι στο δικαστήριο που έχει μπροστά του.

«Είναι δεδομένη η αγάπη του κόσμου και το ενδιαφέρον του να τον δει ξανά στο θέατρο και στην τηλεόραση. Υπάρχει ενδιαφέρον από παραγωγούς, αλλά αυτή τη στιγμή όλες οι δυνάμεις του, όλο το ενδιαφέρον του Πέτρου Φιλιππίδη είναι στο δικαστήριο, καθώς επιθυμεί να εκδικαστεί η υπόθεσή του και να αποδείξει στο δικαστήριο την αθωότητά του».