Μετά τον σεισμό των 4,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου ανοιχτά της Κύθνου, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος έκανε αναφορά για τη σεισμικότητα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, μετά από την τρέχουσα περίοδο σεισμικής ύφεσης, αναμένεται μια νέα περίοδος σεισμικής έξαρσης, τονίζοντας ότι αυτός ο κύκλος είναι ένας φυσικός νόμος του πλανήτη.

«Το θέμα των σεισμών στη χώρα μας είναι γενικότερο και περνάμε περιόδους ηρεμίας και περιόδους εξάρσεων όπως αυτή της περιόδου 2019-2021 που την ακολούθησε μια περίοδο ύφεσης από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχουμε επόμενη περίοδο έξαρσης. Αυτός είναι νόμος με τον οποίο δουλεύει ο πλανήτης» δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος στο Action24.

Όσον αφορά τις περιοχές με υψηλότερη σεισμική δραστηριότητα, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο Κεντρικό Ιόνιο, στο τρίγωνο Λευκάδα-Ζάκυνθος-Κεφαλονιά, τον Κορινθιακό κόλπο και την περιοχή των Δωδεκανήσων, όπως και στο ανατολικό σεισμικό ελληνικό τόξο. Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάποιος που μπορεί να προβλέψει πότε και πού θα συμβεί ένας σεισμός.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1q71x82314h)

Ειδικά, δε, για τον Κορινθιακό σημείωσε ότι «έχει πολλά και μεγάλα ενεργά ρήγματα ανάμεσα στα οποία και αυτό τον Αλκυονίδων που έδωσε τον σεισμό του 1981 αλλά και αυτό που έδωσε τον σεισμό του Αιγίου. Οι ισχυροί σεισμοί εκεί επαναλαμβάνονται κάθε περίπου 35 χρόνια κατά μέσο όρο, έχουμε αρχίσει να υπερβαίνουμε τον μέσο όρο οπότε αργά ή γρήγορα θα ξαναζήσουμε είτε σε αυτή είτε σε άλλες ισχυρούς σεισμούς».

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε τη σημασία της πρόληψης και της αυστηρής τήρησης του αντισεισμικού κανονισμού, καθώς και την ανάγκη για συστηματικούς ελέγχους των κτηρίων. «Η μεγάλη αξία έγκειται στο να προλαμβάνουμε, να τηρείται με ευλάβεια ο αντισεισμικός κανονισμός, να προχωρήσουμε σε ελέγχους», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.