Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν τα μαζικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες στα χωριά Στεφανοβικείου και του Ριζομύλου του δήμου Ρήγα Φεραίου στη Μαγνησία, πιθανότατα λόγω μόλυνσης του νερού.

Διαβάστε ακόμα: Μαγνησία: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας - Ποιο μικρόβιο εντόπισε ο ΕΟΔΥ

Ο δήμαρχος και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες του gegonota.news, επιρρίπτει ευθύνες σε υπαλλήλους,  θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στον εισαγγελέα, ενώ αναμένονται νέα αποτελέσματα από τον ΕΟΔΥ.

Την ίδια ώρα, η ΔΕΥΑ αναζητά για ποιον λόγο μολύνθηκαν οι γεωτρήσεις που τροφοδοτούν τα χωριά, ενώ ο δήμαρχος Δημήτρης Νασίκας δεν έχει εμφανιστεί στην περιοχή, όπου μοιράζονται νερά στον πληθυσμό.

Σημειώνεται πως στο Κέντρο Υγείας δέχονται συνεχώς πολίτες με συμπτώματα, ενώ θα δώσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα και ο περιφερειάρχης.

magnisia_nera__2_
magnisia_nera__3_
magnisia_nera__4_
magnisia_nera__5_
magnisia_nera__6_
magnisia_nera__1_

Μαγνησία: Νοσηλεύονται παιδιά και ένας ηλικιωμένος

Κατά πληροφορίες, 9 παιδιά νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου του Βόλου και βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Παράλληλα, ένας ηλικιωμένος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Βόλου και ένας ανήλικος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Υπενθυμίζεται ότι το τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής, Υγειονομικού Ελέγχου και Δημόσιας Υγείας της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, μετά από ενημέρωση του ΕΟΔΥ για αυξημένη προσέλευση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στο κέντρο υγείας Βελεστίνου και στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, στις 31 Μαΐου, διενήργησε την ίδια ημέρα, δειγματοληψίες πόσιμου νερού από το δίκτυο ύδρευσης των τοπικών κοινοτήτων Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, καθώς και από την κεντρική υδατοδεξαμενή Ριζομύλου – Στεφανοβικείου. Τα δείγματα στάλθηκαν στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας στη Λάρισα απ’ όπου σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1qa88phg67t)

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: ''Από σαλμονέλα στο νερό βρύσης η έξαρση γαστρεντερίτιδας''

Για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο Μαγνησίας μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζηχριστοδούλου είπε: «Ήδη από την Παρασκευή έχουμε δώσει οδηγία μαζί με την Περιφέρεια να μην καταναλώνεται το νερό γιατί είχαμε κάποιες πρώτες ενδείξεις από τον εργαστηριακό έλεγχο, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Χθες είχαμε ακόμη αποτελέσματα και όντως είναι υδατογενής (σ.σ. γαστρεντερίτιδα). Έχουμε βρει και παθογόνο, άρα είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι είναι από το νερό» .

«Είχαμε πάρει δείγματα μαζί με την Περιφέρεια και από τα πρώτα αποτελέσματα είδαμε ότι μάλλον είναι υδατογενής η έξαρση κρουσμάτων, κάτι που επιβεβαιώσαμε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ξέρουμε περίπου τι έχει γίνει. Σήμερα θα πάει κλιμάκιο πάλι και από τον ΕΟΔΥ κάτω από την Αθήνα για να ολοκληρώσει την επιδημιολογική διερεύνηση για να πάρουμε κι άλλα δείγματα να δούμε. Έχει τρεις γεωτρήσεις οι οποίες υδρεύουν μια κοινή δεξαμενή και να δούμε ποια από τις τρεις είχε το πρόβλημα ή και οι τρεις, θα διερευνήσουμε ακριβώς πώς έγινε. Είχε βρέξει πριν μια βδομάδα, να δούμε αν σχετίζεται με αυτό το γεγονός. Επίσης αν σχετίζεται με κάποιες διακοπές που είχαν στην ύδρευση. Αυτό θα το διερευνήσουμε, πώς ακριβώς συνέβη για να μην ξανασυμβεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

«Αυτό που έχει σημασία είναι οι κάτοικοι σε αυτή την περιοχή, κατανοούμε ότι ταλαιπωρούνται γιατί δώσαμε οδηγία και δεν είναι εύκολο να τηρήσεις οδηγία να μη χρησιμοποιείς πόσιμο νερό. Και όταν λέμε δεν χρησιμοποιούν πόσιμο νερό, δεν σημαίνει ότι μόνο δεν το πίνω. Ούτε εμείς πλενόμαστε. Γιατί, υπάρχει κι ένα βρέφος τεσσάρων μηνών, το οποίο δεν έπινε νερό, αλλά μάλλον πλύθηκε. Άρα ούτε εμείς πλενόμαστε και αν χρειαστεί, σε έσχατη περίπτωση το χρησιμοποιήσουμε πρέπει να βράσει για τρία λεπτά τουλάχιστον 100 βαθμούς. Η σύσταση είναι να μην το χρησιμοποιούμε. Εάν χρειαστεί για οποιοδήποτε λόγο, πρέπει να βράσει στους 100 βαθμούς τουλάχιστον για τρία λεπτά, για να αξιοποιηθεί» επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Επιπλέον, σημείωσε πως οι κάτοικοι πρέπει να προσέξουν, ότι το πλύσιμο δοντιών επιτρέπεται επί του παρόντος, με νερό βρύσης, παρά μόνο με εμφιαλωμένο.

Ερωτηθείς, αν σχετίζεται η συγκεκριμένη έξαρση με την κακοκαιρία Ντάνιελ τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο κ. Χατζηχριστοδούλου εξήγησε πως το συγκεκριμένο παθογόνο, η σαλμονέλα, δηλαδή, δεν επιβιώνει στο περιβάλλον τόσο μεγάλο διάστημα. Υπάρχουν κάποια άλλα παθογόνα τα οποία είχαν προκαλέσει ανησυχία από την αρχή μήπως μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και γι’ αυτό όλη αυτή την περίοδο μαζί με τη Διεύθυνση Υγείας όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων, γίνονταν συνεχώς δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

«Η σαλμονέλα δεν έχει τη δυνατότητα να διατηρηθεί τόσο μεγάλο διάστημα και να τη βρούμε 8 μήνες μετά. Ακόμα και να υπήρξε οτιδήποτε στον υδροφόρο, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα γιατί φιλτράρει το νερό και αυτές οι γεωτρήσεις είναι αρκετά βαθιές, είναι 100 μέτρα 120 μέτρα και. Άρα να δούμε τι έγινε σε αυτή τη φάση. Τώρα αυτό ψάχνουμε. Γι’ αυτό θα πάρουμε αρκετά δείγματα σήμερα και από τις γεωτρήσεις και θα ελέγξουμε όλο το δίκτυο και να δούμε ακριβώς να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι έγινε και είχαμε αυτό το πρόβλημα ούτως ώστε, πρώτον να πάρουμε τα μέτρα εξυγίανσης του δικτύου που επείγει για να επαναφέρουμε το δίκτυο στην άριστη ποιότητα του νερού που πρέπει να έχει για να το δώσουμε ξανά στους καταναλωτές και δεύτερον να αποφύγουμε να ξαναγίνει κάτι τέτοιο» τόνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δήμος έχει μοιράσει εμφιαλωμένα νερά στους κατοίκους, όπως συνέβη και με την κακοκαιρία Daniel.

«Άρα και από εκεί πέρα θα κάνουν λίγο υπομονή. Εμείς θα είμαστε εκεί. Έχουμε καλή συνεργασία με την Περιφέρεια, με τη Διεύθυνση Υγείας και το Δήμο, ούτως ώστε βήμα βήμα να κάνουμε ότι πρέπει για να εξυγιάνουμε το δίκτυο και να δώσουμε το νερό στην κατανάλωση. Αλλά θέλουμε λίγο υπομονή. Εμείς κάθε μέρα θα είμαστε εκεί, τα κλιμάκια τα δικά μας μαζί με την Περιφέρεια και τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης για να δώσουμε το νερό πίσω στους καταναλωτές ασφαλές όμως» τόνισε, καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Φωτογραφίες: gegonota.news