Για χρόνια η παραλία Βουτούμι αποτελούσε κάτι σαν «κρυμμένο μυστικό» του Ιονίου, το οποίο δεν γνώριζαν πολλοί, παρά μόνο οι ντόπιοι και όσοι επισκέπτονταν τους Παξούς και περνούσαν απέναντι στους Αντιπαξούς. Πλέον, όμως, η φήμη της παραλίας έχει εκτοξευθεί, έχει περάσει τα ελληνικά σύνορα - και δικαίως - φιγουράρει στη λίστα με τις καλύτερες παραλίες στον κόσμο.

Αντίπαξοι - Βουτούμι: Μία από τις πέντε καλύτερες παραλίες του κόσμου

Κάθε χρόνο, η Banana Boat διεξάγει και παρουσιάζει τα The World’s 50 Best Beaches. Στη σύνταξη της λίστας συμμετέχουν χιλιάδες ταξιδιωτικοί επαγγελματίες, οι οποίοι προηγουμένως απαντούν σε ερωτήσεις που στόχο έχουν να φωτογραφίσουν τις καλύτερες παραλίες στον κόσμο. Έτσι, σύμφωνα με τη φετινή λίστα, την οποία δημοσίευσε το Forbes, στην πρώτη θέση συναντάμε έναν παραδεισένιο, εξωτικό προορισμό: το Trunk Ba στο St. John στις Παρθένες Νήσους των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ στην 5η θέση φιγουράρει το Βουτούμι στους Αντιπαξούς.

boutoumiparalia1

Η παραλία έχει λευκή άμμο, τιρκουάζ νερά, βραχώδεις σχηματισμούς και κυπαρίσσια που φτάνουν μέχρι την ακτή. Απέχει από τους Παξούς μόλις 20 λεπτά και είναι προσβάσιμη μόνο με καραβάκι, ενώ όλοι συμφωνούν πως είναι τόσο εντυπωσιακή που μοιάζει με μικρογραφία της... Χαβάης! Τα νερά της είναι τόσο κρυστάλλινα και καθαρά που μπορείτε να δείτε τον βυθό, χωρίς καν να χρησιμοποιήσετε μάσκα, ενώ η μαλακή, λευκή άμμος που καλύπτει τον πυθμένα δημιουργεί μία μοναδική αίσθηση, περπατώντας μέσα στη θάλασσα.

Φιλική παραλία για οικογένειες με παιδιά

Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που το Βουτούμι είναι μία φιλική παραλία για οικογένειες με παιδιά. Η ακτή είναι στρωμένη με μεγάλες, λευκές πέτρες, αλλά υπάρχουν και αρκετά τμήματα καλυμμένα με άμμο. Η θέα, δε, από ψηλά, κόβει την ανάσα! Αντικρίζοντας τα διάφανα νερά έχετε την αίσθηση πως τα σκάφη αιωρούνται πάνω στο βυθό. Μια μαγική εικόνα που δεν τη συναντάς εύκολα. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη αλλά μπορείτε να βρείτε ότι χρειάζεστε στις ταβέρνες που βρίσκονται πάνω από αυτήν.

boutoumiparalia12

Διεθνής καταξίωση για τη μαγική παραλία που γυρίστηκε το Maestro

Κι αν βλέποντας τις εικόνες, αναρωτιέσαι πού αλλού έχεις δει το Βουτούμι, η απάντηση είναι: στο Maestro του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, αφού εδώ έχει πραγματοποιηθεί μέρος των γυρισμάτων. Και η αλήθεια είναι πως η σειρά που προβάλλεται στο Mega, συνέβαλε στο να γίνει ακόμα πιο γνωστή, αφού όλοι έψαχναν να βρουν πού είναι αυτό το μαγικό μέρος του Ιονίου.

Ωστόσο, αν βρεθείτε στους Αντιπαξούς, αξίζει να επισκεφτείτε και άλλα μέρη του λιλιπούτειου νησιού. Η βόλτα στο λιμανάκι του που είναι και ο μοναδικός οικισμός των Αντίπαξων, θα σας ανταμείψει. Ενώ, εκτός από το Βουτούμι, μπορείτε να απολαύσετε τις βουτιές σας και στις εξίσου εντυπωσιακές παραλίες του νησιού, Βρίκα και Μεσοβρίκα.

boutoumiparalia13


Πώς γίνεται η επιλογή των καλύτερων παραλιών

Επιστρέφοντας στη λίστα με τα The World’s 50 Best Beaches, τα κριτήρια για την επιλογή είναι τα εξής:

Μοναδικότητα: Το τοπίο που περιβάλλει αυτή την παραλία την καθιστά πολύ μοναδική

Άγρια φύση: Είναι πιθανό να συναντήσετε άγρια ζωή στην παραλία ή στον βυθό της θάλασσας

Ανέγγιχτη: Βρίσκεται σε παρθένα κατάσταση και δεν έχει επηρεαστεί από τον μαζικό τουρισμό

Soundtrack της φύσης: Σε αυτή την παραλία, το μόνο πράγμα που θα ακούσετε είναι οι ήχοι του ωκεανού και της φύσης

Εύκολη πρόσβαση: Μπορείτε να την προσεγγίσετε με εύκολο τρόπο

Ήρεμα νερά: Η θάλασσα σε αυτή την παραλία είναι συνήθως πολύ ήρεμη, με αμμώδη πυθμένα

Δεν έχει πολύ κόσμο: Αυτή η παραλία δεν έχει ποτέ πολύ κόσμο, γεγονός που την καθιστά πολύ ήσυχη

Συχνά ειδυλλιακή: Οι πιθανότητες για τέλειες ημέρες παραλίας είναι πολύ υψηλότερες από το μέσο όρο σε αυτή την παραλία