Την αναγκαιότητα «απόκτησης νέων, σύγχρονων γνώσεων και δεξιοτήτων, με δεδομένες τις μεταβολές στη δομή της απασχόλησης και τη ρευστότητα στην αγορά εργασίας», υπογραμμίζει, μιλώντας στα «Π», ο αντιπρύτανης Ερευνας και Καινοτομίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ), Χρήστος Καραγιάννης. Και την ανάγκη αυτή επιχειρεί να καλύψει το Κέντρο, προσφέροντας πάνω από 1.000 προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, τα οποία μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι οι ενήλικες, απόφοιτοι Λυκείου ή ΑΕΙ/ΤΕΙ, για να ενισχύσουν προσόντα και δεξιότητες.

Κύριε αντιπρύτανη, να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης. Δηλαδή;

Θα το εξηγήσω όσο γίνεται πιο σύντομα: Είναι το Κέντρο του αρχαιότερου πανεπιστημίου της χώρας, το οποίο αυτή τη στιγμή προσφέρει πάνω από 1.000 προγράμματα εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και διά βίου μάθησης, τα οποία μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι οι ενήλικες, ανεξαρτήτως ηλικίας, σπουδών ή τόπου διαμονής, καθώς απευθύνονται σε αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ, αλλά και αποφοίτους Λυκείου, εργαζόμενους και μη, δηλαδή σε όλους όσοι επιθυμούν να ενισχύσουν τις γνώσεις τους ή να εξελίξουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες και τα προσόντα τους. Κανείς δεν μπορεί σήμερα να (απ)αρνηθεί την αναγκαιότητα απόκτησης νέων, σύγχρονων γνώσεων και δεξιοτήτων, με δεδομένες τις μεταβολές στη δομή της απασχόλησης και τη ρευστότητα στην αγορά εργασίας. Το υπάρχον αυτό κενό επιχειρεί να καλύψει με τα προγράμματά του το ΚΕΔΙΒΙΜ του ΕΚΠΑ. Με άλλα λόγια, επιχειρεί να γεφυρώσει την Εκπαίδευση με την εργασία.

Ναι, αλλά απαιτείται και η προσφορά σύγχρονων γνωστικών αντικειμένων, που θα βοηθήσουν όσους τα παρακολουθήσουν.

Συμφωνώ απόλυτα και αυτός είναι ο στόχος αλλά και ο σκοπός όλων των μελών του Συμβουλίου του ΚΕΔΙΒΙΜ. Σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά εργασίας, απαιτείται γρήγορη προσαρμογή και ανάδειξη καινοτόμων πεδίων και πρωτοποριακών δράσεων και στον χώρο της επιμόρφωσης. Για τον λόγο αυτό, τα προγράμματα που προσφέρει το Κέντρο καλύπτουν πλήθος σύγχρονων γνωστικών αντικειμένων και θεματικών ενοτήτων, που σχετίζονται με τις ανθρωπιστικές σπουδές, τις επιστήμες αγωγής, εκπαίδευσης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, τη διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος, τις θετικές επιστήμες και την τεχνολογία, τις επιστήμες της Υγείας, το marketing, τα χρηματοοικονομικά και τη λογιστική. Επίσης, με την οργάνωση και διοίκηση οργανισμών και επιχειρήσεων, τη βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον, την πληροφορική, τις εικαστικές τέχνες, τα ΜΜΕ και την Επικοινωνία, τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό κ.ά.

Αλλωστε, στο Συμβούλιο του ΚΕΔΙΒΙΜ συμμετέχουν εκπρόσωποι κάθε σχολής του ΕΚΠΑ, κάτι που παρέχει εξαιρετική ευελιξία και όσον αφορά τη δημιουργία νέων προγραμμάτων, αλλά και την επικαιροποίηση των υπαρχόντων. Η νέα διοίκηση του ΕΚΠΑ έχει καταστήσει σαφές ότι το Συμβούλιο του ΚΕΔΙΒΙΜ είναι πλέον ανοικτό σε προτάσεις από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Και με ενδιαφέρον και τη δέουσα προσοχή μελετώνται και αξιολογούνται όλες ανεξαιρέτως.

Και η προσφερόμενη γνώση θα πρέπει να είναι ποιοτική…

Με επίγνωση -αλλά και με ιδιαίτερη χαρά- μπορώ να πω ότι στο ΚΕΔΙΒΙΜ του ΕΚΠΑ η ποιότητα της γνώσης εξασφαλίζεται στον απόλυτο βαθμό. Και τούτο επειδή πηγάζει και καλλιεργείται από την επάρκεια και την πληρότητα πλήθους σύγχρονων γνωστικών αντικειμένων, που υπηρετούν και εξελίσσουν οι ακαδημαϊκοί και επιστημονικοί υπεύθυνοι των προγραμμάτων και οι διδάσκοντες σε αυτά, είτε ανήκουν στο δυναμικό του ΕΚΠΑ είτε στην ευρύτερη ακαδημαϊκή κοινότητα. Αυτοί σχεδιάζουν, οργανώνουν και υλοποιούν τα προγράμματα, χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα διδασκαλίας και την άρτια και σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή του ΕΚΠΑ. Οπως επίσης με περηφάνια μπορώ να πω ότι το ΚΕΔΙΒΙΜ του ΕΚΠΑ, μετά και την κατάκτηση της πιστοποίησης επιπλέον δύο ISO το τελευταίο δίμηνο, που αφορούν στην ποιότητα των υπηρεσιών μάθησης, εκτός της τυπικής εκπαίδευσης, και, γενικότερα, των υπηρεσιών από εκπαιδευτικούς οργανισμούς, είναι το μοναδικό κέντρο επιμόρφωσης της χώρας με συνολικά πέντε ISO, γεγονός που του προσδίδει ιδιαίτερη δυναμική, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μία επιπλέον εγγύηση της ποιότητας των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

Προσφέρονται εξ αποστάσεως όλα τα προγράμματα;

Η παρακολούθηση των περισσότερων προγραμμάτων γίνεται εξ αποστάσεως, ενώ περίπου 160 προγράμματα προσφέρονται διά ζώσης ή η παρακολούθησή τους γίνεται με μικτό τρόπο. Τα εξ αποστάσεως υλοποιούνται αμιγώς με ειδική πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, κατάλληλα προσαρμοσμένο υλικό και, βεβαίως, διαδικασίες αξιολόγησης και παρακολούθησης, ενώ τα μικτά προγράμματα με συνδυαστικό τρόπο (διά ζώσης και εξ αποστάσεως). Oι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται ποικίλλουν ανάλογα με το πρόγραμμα και αναφέρονται αναλυτικά στην ηλεκτρονική σελίδα του Κέντρου, μέσω της οποίας μπορεί να υποβληθεί η αίτηση (https://cce.uoa.gr/).

Η παρακολούθηση των περισσότερων προγραμμάτων γίνεται εξ αποστάσεως, ενώ περίπου 160 προσφέρονται διά ζώσης ή με μικτό τρόπο


Καθώς είστε, εκτός από πρόεδρος του Κέντρου Επιμόρφωσης, και αντιπρύτανης Ερευνας και Καινοτομίας του ΕΚΠΑ, πείτε μας δυο λόγια γι' αυτό.

Το ΕΚΠΑ πρωτοπορεί στον τομέα της έρευνας, αξιοποιώντας κάθε δυνατή πρόσκληση από ευρωπαϊκούς και εγχώριους φορείς, καταθέτοντας καινοτόμες προτάσεις, οι οποίες έρχονται να δώσουν λύσεις σε υπάρχοντα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική και παγκόσμια κοινότητα, αλλά και να προαγάγουν την έρευνα σε προκλήσεις που έρχονται από το άμεσο μέλλον και την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Το διακεκριμένο ερευνητικό προσωπικό του ΕΚΠΑ αναπτύσσει στενές, διεπιστημονικές συνεργασίες με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, φορείς και επιχειρήσεις, που ξεπερνούν τα στενά γεωγραφικά όρια της πατρίδας μας και απλώνονται στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, αποδεικνύοντας ότι η ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα του αρχαιότερου πανεπιστημίου της χώρας είναι παρούσα, δίπλα στον άνθρωπο, εργάζεται άοκνα, με αίσθημα ευθύνης, καινοτομεί και συμμετέχει στη δημιουργία του μέλλοντος. Εμείς στον ΕΛΚΕ (Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας) υποστηρίζουμε -εντός του εθνικού θεσμικού πλαισίου- με κάθε δυνατό μέσο την ερευνητική δραστηριότητα και τη σύνδεσή της με την αγορά και την κοινωνία, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εξέλιξη και την ανάπτυξη όχι μόνο του ΕΚΠΑ, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»