Ελεύθεροι αφέθηκαν οι γονείς της 29χρονης κοπέλας την οποία υποχρέωναν να ζει μέσα σε αυτοσχέδια ξύλινα κλουβιά στο σπίτι τους στην Καλαμάταμετά τις απολογίες τους στον εισαγγελέα.

Όπως οι ίδιοι υποστήριξαν, η 29χρονη κόρη τους πάσχει από ένα σοβαρό ψυχοσωματικό νόσημα, με αποτέλεσμα να γίνεται επιθετική και επικίνδυνη για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και, ως εκ τούτου, για το «δικό της καλό» την είχαν κλειδωμένη μέσα στα αυτοσχέδια ξύλινα κλουβιά, καθώς οι γιατροί δεν μπόρεσαν ποτέ να τη βοηθήσουν, παρότι εκείνοι ζητούσαν επί χρόνια βοήθεια.

Ο εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική εξέταση για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ η κοπέλα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Καλαμάτας για εξετάσεις, όπου και θα παραμείνει μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο ίδρυμα που θα τη φιλοξενήσει.


Το χρονικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛ.ΑΣ., η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται στις 14 Ιουλίου 2022, όταν στο Α.Τ. Καλαμάτας έφθασε εισαγγελική παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με διερεύνηση των αδικημάτων της παράνομης κατακράτησης και έκθεσης σε βάρος της 29χρονης, η οποία, όπως σημειώνεται στα σχετικά έγγραφα, έχει διαγνωσθεί με μέτρια νοητική υστέρηση με σύνοδες συμπεριφορές.

Η σχετική παραγγελία έγινε με αφορμή υπηρεσιακό σημείωμα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. Καλαμάτας, η οποία πραγματοποίησε στις 25 Μαΐου 2022 αυτοψία σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Καλαμάτας. Τότε διαπιστώθηκε ότι το παραπάνω πρόσωπο ΑΜΕΑ διαβιούσε σε δωμάτιο, που αντί για πόρτα είχαν τοποθετηθεί ξύλινα κάγκελα με λουκέτο.

Οι ανάδοχοι γονείς της κοπέλας αιτιολόγησαν την ύπαρξη των διαχωριστικών ως το μοναδικό μέσο για αποτροπή επιθετικής συμπεριφοράς της κοπέλας, αλλά και αποτροπής του κινδύνου αυτοτραυματισμού της. Αστυνομικοί του Α.Τ. Καλαμάτας επισκέφθηκαν το σπίτι της οικογένειας στις 14 Ιουλίου 2022, όπου και διαπίστωσαν την ύπαρξη της ξυλοκατασκευής στο δωμάτιο, με τους γονείς να ισχυρίζονται ότι ο λόγος της ύπαρξης αυτής είναι για την προστασία της 29χρονης από κρίσεις που παθαίνει.

Στη συνέχεια, ύστερα από ένορκη μαρτυρική κατάθεση ψυχιάτρου του Γ.Ν. Καλαμάτας, προέκυψε ότι η κοπέλα είχε εξεταστεί τρεις φορές το 2022 και είχε διαγνωστεί με μη καθορισμένη οργανική ψύχωση και μέτρια νοητική καθυστέρηση, μη δυνάμενη να αυτοεξυπηρετηθεί και να κατανοήσει πράγματα, ενώ δεν έχρηζε εκούσιας ή ακούσιας νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική.


Τι δήλωσε η μητέρα της 29χρονης

Η μητέρα της 29χρονης, η κυρία Νινιού, σε δηλώσεις της ανέφερε, ότι όλα ξεκίνησαν με την έλλειψη ενός φαρμάκου που πείραζε την κοπέλα το 2017. Η ίδια σημείωσε ότι δεν βρέθηκε ποτέ άλλο φάρμακο, παρά μόνο ένα κοκτέιλ φαρμάκων που έπαιρνε, επειδή ήταν επιθετική. Χαρακτηριστικά είπε: «Όπως σιγά σιγά την κλείσαμε, έτσι σταδιακά θέλαμε να την ξανανοίξουμε με τους ειδικούς, αλλά δεν βρέθηκε ποτέ κανείς».

Η μητέρα της κοπέλας τόνισε πως είχαν πάει την κόρη τους και σε όλους τους ειδικούς, αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε επαρκώς με την κατάστασή της. Για τις συνθήκες διαβίωσής της είπε: «Είναι μια κατασκευή στο δωμάτιο που είναι σαν κούνια δίπλα στο κρεβάτι της. Το ξύλο ανεβαίνει μέχρι το ταβάνι. Τις περισσότερες ώρες είναι είτε εκεί είτε έξω στην αυλή...Το κάνουμε αυτό για να μη μας επιτίθεται».

Για την επιθετικότητα της 29χρονης κοπέλας η μητέρα της είπε: «Το παιδί έχει περάσει δύσκολα. Με αυτά που έχει περάσει και λίγα κάνει. Απλά δεν έχει δουλευτεί, κανείς δεν ενδιαφέρεται να τη βοηθήσει».

Τέλος, η ίδια ζητεί από τις υπηρεσίες πρόνοιας να δείξουν ενδιαφέρον για την κοπέλα, με την ίδια να παραμένει υπό τη δική της κύρια φροντίδα, την οποία έχει αναλάβει η ίδια εξ ολοκλήρου. Εξάλλου, όπως σχολίασε, δεν κράτησαν ποτέ κρυφή την κατάστασή της.