Άμεση ενημέρωση των κατά τόπους εισαγγελικών υπηρεσιών θα γίνεται εφεξής σε περιπτώσεις που ο θύτης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας θεωρείται κατ’ επανάληψη κακοποιητής, έχει κατηγορηθεί δηλαδή περισσότερες από δύο φορές για ενδοοικογενειακή βία, όπως προκύπτει από έγγραφο του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. το οποίο παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά η «Απογευματινή».

Πρόκειται για μια προσθήκη στο υπάρχον σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και τον τρόπο με τον οποίο θα χειρίζονται τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά πλέον οι ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί των συγκεκριμένων γραφείων.

Στόχος είναι να έχει ο εισαγγελέας ολοκληρωμένη εικόνα του ιστορικού παραβατικότητας του κατηγορουμένου.


Συνολικά 64 γραφεία αντιμετώπισης και διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας λειτουργούν σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. Οι αστυνομικοί που στελεχώνουν αυτά τα γραφεία δεν θα απασχολούνται σε άλλες υπηρεσίες, πορείες, μέτρα, αλλά μόνο στο αντικείμενό τους, και αυτό διότι έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση προσέγγισης των θυμάτων, διαχείρισης και καταγραφής των περιστατικών και έχουν αποκτήσει ειδικές γνώσεις που οι υπόλοιποι ένστολοι δεν κατέχουν.

Μόνο στην Αττική υπάρχουν επτά Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, ενώ από έξι γραφεία διαθέτουν οι Γενικές Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά και Κεντρικής Μακεδονίας.

Διαβάστε ακόμα: Εφιάλτης δίχως τέλος η ενδοοικογενειακή βία: Στοιχεία-σοκ και διπλασιασμός των περιστατικών από έτος σε έτος


Τι προβλέπεται στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας

Σύμφωνα με τη διαταγή του αρχηγείου, πλέον 5 ημέρες ύστερα από κάθε καταγγελία για περιστατικό που σχετίζεται με την ενδοοικογενειακή βία, οι αστυνομικοί θα έρχονται σε επικοινωνία με τα θύματα, ώστε να παρακολουθούν την εξέλιξη της υπόθεσης, εάν υπάρχει συνέχεια στα περιστατικά βίας, εάν τα θύματα νιώθουν πλέον ασφάλεια με τις ενέργειες που έχουν γίνει.

Με απλά λόγια, οι αστυνομικοί των συγκεκριμένων τμημάτων θα πρέπει να αποκτήσουν ανθρώπινες σχέσεις με τα θύματα και να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση εάν όλα κυλούν ομαλά ή εάν υπάρχουν παρενέργειες για τις οποίες θα πρέπει να επέμβουν οι Αρχές.


Τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, όπως επισημαίνεται στο έγγραφο που αποκαλύπτει η «Απογευματινή», «θα λειτουργούν αδιαλείπτως, σε καθημερινή βάση».

Είναι ξεκάθαρο πως αλλαγές και βελτιώσεις θα υπάρχουν διαρκώς, σε μια προσπάθεια ώστε τυχόν κενά, ασάφειες και δυσλειτουργίες να αντιμετωπίζονται, με γνώμονα πάντα τη διευκόλυνση του πολίτη, τονίζουν ανώτατα στελέχη του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.