Εις βάθος έρευνα για τους δεσµούς µε την Ελλάδα του Τούρκου εµπρηστή που συνελήφθη την περασµένη Κυριακή στον περιφερειακό του όρους Αιγάλεω και προφυλακίστηκε στα µέσα της εβδοµάδας πραγµατοποιούν οι υπηρεσίες ασφαλείας, καθώς φαίνεται ότι ο 34χρονος έχει περάσει ξανά τα σύνορα από διάφορα σηµεία του Εβρου και του Ανατολικού Αιγαίου «τουλάχιστον από το 2020».

Αξιωµατούχοι της ΕΥΠ των κλιµακίων της Θράκης πληροφορούν ότι πολλοί Τούρκοι των παρακρατικών µηχανισµών µπαινοβγαίνουν συχνά είτε ως µέλη θρησκευτικών-εκπαιδευτικών επίσηµων αποστολών της γείτονος είτε ως λαθροµετανάστες, µέχρι να γίνουν αντιληπτοί και να συλληφθούν, οπότε, «αξιοποιώντας τα κενά της νοµοθεσίας, εκτελούν την αποστολή τους και επιστρέφουν».

Η συµµετοχή του συγκεκριµένου στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τον Αύγουστο του 2023 στην Ανατολική Μακεδονία και στον Εβρο και είχαν ως αποτέλεσµα τον θάνατο 19 ανθρώπων και την καταστροφή 800.000 στρεµµάτων του δάσους της ∆αδιάς έχει τεθεί υπό έρευνα.

Επί τούτου, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, έκανε λόγο για «πολλά σκοτεινά σηµεία», αφού η φωτιά που ξεκίνησε τα χαράµατα του Σαββάτου 19 Αυγούστου ελέγχθηκε λίγες ώρες αργότερα, όµως αναζωπυρώθηκε αιφνίδια γύρω από τα πολλά στρατόπεδα της περιοχής, «έζωσε» το Νοσοκοµείο της Αλεξανδρούπολης και σε τρεις ηµέρες είχε ανέβει στο δάσος, κατακαίγοντάς το απ’ άκρη σ’ άκρη έως τις 30 Αυγούστου.

Πιθανολογείται ότι ο 34χρονος στις 4 Απριλίου 2024, ηµέρα κατά την οποία συνελήφθη και µεταφέρθηκε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Ορεστιάδας, δεν ήταν µόνος. Ως λαθροµετανάστης, είχε ενταχθεί σε ολιγάριθµη οµάδα αλλοδαπών και διέσχισε µαζί τους το ποτάµι. Παρότι έχει καταγραφεί στο ηλεκτρονικό σύστηµα η παράνοµη είσοδός του, εντούτοις οι υπόλοιποι κατάφεραν να διαφύγουν.

Διαβάστε ακόμα: Οπαδός του Φετουλάχ Γκιουλέν ο Τούρκος που συνελήφθη για τις φωτιές στο όρος Αιγάλεω


Παρακρατικοί αξιοποιούν τα κενά του νόμου για να κινούνται στην επικράτεια

Το θεσµικό παράδοξο είναι ότι ο νοµοθέτης τούς επιτρέπει να κυκλοφορούν ελεύθεροι, εφόσον δηλώσουν κατοικία διαµονής, έως ότου εξεταστούν τα αιτήµατα χορήγησης ασύλου, αν και τα στοιχεία ταυτότητας που δίνουν περιέχονται σε έγγραφα που είναι αδύνατον να διασταυρωθούν.

Ετσι και ο 34χρονος έδωσε διεύθυνση κατοικίας στην Αθήνα και, αφού κατέβηκε στην πρωτεύουσα, επιδόθηκε στο έργο του, βάζοντας τρεις πυρκαγιές σε διάστηµα δύο εβδοµάδων.

Με τον ίδιο τρόπο είχαν εισέλθει τον Σεπτέµβριο του 2023 στην επικράτεια δύο νεαροί Τούρκοι υπήκοοι. Μήνες αργότερα, στις 21 Φεβρουαρίου 2024, συνελήφθησαν κατόπιν µακράς παρακολούθησης από την ΕΥΠ σε πολυτελή βίλα που ενοικίαζαν στο Ακρωτήρι Χανίων. Αποδείχθηκε ότι ήταν αναµεµειγµένοι σε υποθέσεις «επιλεκτικής διακίνησης παράτυπων µεταναστών».

Ακόµα δύο Τούρκοι -αυτή τη φορά- τουρίστες είχαν κρατηθεί στις 18 Σεπτεµβρίου 2023, επειδή εθεάθησαν σε εγκαταστάσεις του Πολεµικού Ναυτικού στον Πόρο και σήκωσαν drone πάνω από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.


Οι αποκαλύψεις για Τούρκους µε διασυνδέσεις µε τον τουρκικό υπόκοσµο και τη ΜΙΤ 

Πέραν των υπονοιών περί ασύµµετρων απειλών που καλλιεργήθηκαν µετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία τον Αύγουστο του 2007, δύο χρόνια αργότερα, το 2009, αποκαλύφθηκε ότι Τούρκοι µε διασυνδέσεις µε τον τουρκικό υπόκοσµο και τη ΜΙΤ είχαν προκαλέσει πυρκαγιές στην Ελλάδα.

Ενας ήταν ο έµπορος ναρκωτικών Γιασάρ Οζ, ο οποίος, όταν συνελήφθη µε 10 κιλά ηρωίνη, φώναζε µπροστά στα τηλεοπτικά συνεργεία: «Οταν έβαζα φωτιές στην Ελλάδα, ήµουν καλός! Και τώρα µε κλείνετε στη φυλακή;».

Ενας άλλος, ο Αµπντουλάχ Τσατλί, που σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχηµα, είχε παραδεχθεί σε µαγνητοφωνηµένη συνοµιλία του ότι έβαζε φωτιές στην Ελλάδα «για το καλό της µητέρας πατρίδας». Η δράση του απασχόλησε έντονα και τη CIA.


Η διείσδυση Τούρκων πρακτόρων σε ελληνικό στρατόπεδο της Λαµίας

Το 2018, εκτενή δηµοσιεύµατα του τουρκικού Τύπου ανέφεραν ότι έγινε διείσδυση Τούρκων πρακτόρων σε ελληνικό στρατόπεδο της Λαµίας, εκτός των εµπρηστικών επιδροµών σε ελληνικές δασικές εκτάσεις στη Ρόδο, αλλά και σε άλλες τουριστικές περιοχές, σε αντίποινα για την υποστήριξη που παρείχε η Ελλάδα στο PKK.

«Μετά τις πυρκαγιές, τους εκρηκτικούς µηχανισµούς που µπήκαν σε ελληνικά νησιά, όλα σταµάτησαν, διότι για κάποιο διάστηµα τότε η Αθήνα βρισκόταν υπό την προστασία του PKK και όλα τελείωσαν», γραφόταν στα σχετικά ρεπορτάζ, τα οποία επικαλούνταν έκθεση της ΜΙΤ. Σύµφωνα µε τον αρθρογράφο της «Μilliyet» Τζαν Ντουντάρ, οι µυστικές υπηρεσίες υποστήριζαν πως «οι επιθέσεις, όπως στη Λαµία, στα δάση της Ελλάδας, οι βοµβιστικές επιθέσεις στην Κρήτη και τη Ρόδο, δεν πρέπει να κοινοποιηθούν, γιατί κάτι τέτοιο θα µπορούσε να προκαλέσει την εκµετάλλευσή τους από άλλα κράτη και να δηµιουργήσει θέµα αµοιβαιότητας».

Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»