Παρά τις καλά διασταυρωµένες πληροφορίες, οι αξιωµατικοί της ∆ιεύθυνσης Οικονοµικής Αστυνοµίας (∆ΟΑ) δεν µπορούσαν να φανταστούν τι τους περίµενε πίσω από τη µάντρα του πολυτελέστατου συγκροτήµατος µε µεζονέτες επί της οδού Ευωνύµου, στον λόφο Πανί, στον Αλιµο. Οταν οι πύλες της περίφραξης άνοιξαν τις πρωινές ώρες της 22ας Μαΐου, δεν αποκάλυψαν µόνο την πισίνα της επίµαχης κατοικίας, που εκτιµάται περί τα 2 εκατοµµύρια ευρώ, αλλά και τα δύο υπόγεια γκαράζ, 80 τ.µ. έκαστο, τα οποία όµως δεν περιείχαν πανάκριβα supercars. Αντ’ αυτών, δύο άρτιες εργαστηριακές και σχεδόν... εργοστασιακές εγκαταστάσεις ξεπρόβαλαν µε την άρση της γκαραζόπορτας. Στο πρώτο υπόγειο ήταν το χηµικό εργαστήριο του επιχειρηµατία µε το παρατσούκλι «χηµικός», του 57χρονου Κ.Κ., ο οποίος φέρεται να εργαζόταν αδιάκοπα για την παρασκευή εκατοντάδων χιλιάδων αναβολικών σκευασµάτων. Στο δεύτερο ήταν το συσκευαστήριο, όπου πιστοποιούσε τη τεχνογνωσία των µελών της οργάνωσης και στην πλαστογραφία, καθώς είχαν καταφέρει ν’ αντιγράψουν πιστά τα ολογράµµατα και τις ταινίες αυθεντικότητας διαφόρων σκευασµάτων. Αλλωστε... όφειλαν να αναπαραγάγουν και τα γνωστά Viagra (το πέτυχαν µε υψηλή ακρίβεια) καθώς έπρεπε ν’ αντισταθµίσουν τις δυσλειτουργίες που προκαλούσαν οι ουσίες αυξητικής ορµόνης στους «πελάτες» τους.

Το πελατολόγιο

Αν και οι χειρόγραφες σηµειώσεις που εντοπίστηκαν από τα στελέχη της ∆ΟΑ περιείχαν µόνο τις... συνταγές των σκευασµάτων, κινητά και υπολογιστές που κατασχέθηκαν βρίσκονται ήδη στα χέρια των επιστηµόνων των Εγκληµατολογικών Εργαστηρίων. Εµπειροι αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ. σηµειώνουν στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» την ισχυρή πιθανότητα εύρεσης επαφών επαγγελµατιών αθλητών ανάµεσα στα δεδοµένα των συσκευών, γεγονός που θα ενεργοποιήσει τον Εθνικό Οργανισµό Καταπολέµησης Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ). Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο κύκλος των «πελατών» ήταν ανεξάντλητος.
Τα πάνω από 380.000 σκευάσµατα που εντοπίστηκαν, εκτιµώµενης αξίας περί τα 2,5 εκατ. ευρώ, καθίσταται σαφές πως προορίζονταν και για απλή «γυµναστηριακή» χρήση. Αλλωστε ο καθένας µπορούσε να πάρει στα χέρια του τα «χειροποίητα» προϊόντα, καθώς η οργάνωση χρησιµοποιούσε δύο ιστοσελίδες για την προβολή και τη διακίνηση της «πραµάτειας».

Στο κυνήγι του ντόπινγκ

«Οποιες κι αν είναι οι πληροφορίες που θα φτάσουν σε εµάς, είναι δεδοµένο πως θα αξιολογηθούν», τονίζει στην «Κυριακάτικη Α» ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων και διοικητής επί σειρά ετών του ΕΟΚΑΝ. Ο Οργανισµός τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί και έχει αναπτύξει στενότερους δεσµούς επικοινωνίας µε φορείς παρεµφερούς στόχευσης: «Ο ΕΟΚΑΝ θέλει και επιδιώκει να έχει αγαστή συνεργασία µε όλους τους αρµόδιους φορείς που αντίστοιχα ασχολούνται µε θέµατα αναβολικών ουσιών και ντόπινγκ. Προς αυτή την κατεύθυνση συνεργαζόµαστε µε την Οικονοµική Αστυνοµία, µε τον αθλητικό εισαγγελέα, µε τον Εθνικό Οργανισµό Φαρµάκων», θα συµπληρώσει.

Γρηγόρης Λέων: Αυτό που γίνεται στα συμβατικά γυμναστήρια έχει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε δειγματοληψίες σε τέτοιους χώρους


«Προφανώς τα αρµόδια τµήµατα του ΕΟΚΑΝ (σ.σ. Γραφείο Ερευνών και Συλλογής Πληροφοριών) αξιολογούν όλες τις πληροφορίες. Είναι καθήκον του οργανισµού, όταν γίνεται µία τέτοια δράση, ο ΕΟΚΑΝ να µην κλείνει τ’ αυτιά του σε τέτοιες πληροφορίες. ∆εν είναι πια µόνο ένας δειγµατοληπτικός οργανισµός. Οφείλουµε να µην κλείνουµε τα µάτια µας σε οποιαδήποτε ενέργεια, όπως αυτή της Οικονοµικής Αστυνοµίας», τονίζει ο Γρηγόρης Λέων, ο οποίος όµως συµπληρώνει την ανάγκη πραγµατοποίησης έκτακτων δράσεων και σε χώρους µακριά από τον επαγγελµατικό και κλασικό αθλητισµό: «Αυτό που γίνεται στα συµβατικά γυµναστήρια έχει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ως ΕΟΚΑΝ δεν έχουµε τη δυνατότητα να προχωρήσουµε σε δειγµατοληψίες σε τέτοιους χώρους», δηλώνει µε νόηµα, κάνοντας έκκληση για την άµεση κινητοποίηση των αρµοδίων, ώστε να «χτυπηθεί» και εκεί το ντόπινγκ και συνεπώς οι δράσεις των εκάστοτε παράνοµων παρασκευαστών.

Ισχύς εν τη ενώσει

Πριν από µερικά χρόνια, συντονισµένες επιχειρήσεις για την εξάρθρωση τέτοιων οργανώσεων αποτελούσαν όνειρο θερινής νυκτός, ωστόσο το τελευταίο διάστηµα οι γέφυρες επικοινωνίας µεταξύ των προαναφερθέντων φορέων υπό την αιγίδα της Europol έχουν επιφέρει σηµαντικά αποτελέσµατα. Οι επιτυχίες αυτές έχουν φέρει τη ∆ΟΑ σε θέση co-leader στη διακρατική συµµαχική επιχείρηση Shield και σε θέση ισότιµη µε τη γαλλική Gendarmerie, την ισπανική Guardia Civil και τις ιταλικές Αρχές. Αλλωστε, η εναρκτήρια ενηµέρωση της 5ης έκδοσης της εν λόγω επιχείρησης πραγµατοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, τον περασµένο Μάρτιο. Στην ίδια συνάντηση, που πέρασε χαµηλά από τα ραντάρ της δηµοσιότητας, έδωσαν το «παρών» µεταξύ άλλων στελέχη της Interpol, της Eurojust και της Frontex.
 
Οι πληροφορίες που προέκυπταν από τη συνάντηση των ευρωπαϊκών αρχών προοιωνίζονταν τα όσα αποκαλύφθηκαν από την έφοδο στον Αλιµο, αν και όλοι παραδέχτηκαν πως, από το 2022 κι έπειτα, η παρασκευή και διακίνηση παράνοµων φαρµακευτικών σκευασµάτων παρουσιάζει γεωµετρική αύξηση, µε την Ινδία να συγκαταλέγεται ως µία από τις βασικές χώρες από την οποία εκπορεύονται οι πρώτες ύλες ή τα ίδια τα σκευάσµατα. Και αν οι πρώτες, ίσως αφελείς, σκέψεις προσάπτουν τον προσδιορισµό «οικονοµικό» στα αδικήµατα που συντελούνται, η πραγµατικότητα είναι διαφορετική, καθώς οι νέες τάσεις στη δηµιουργία ψευδεπίγραφων σκευασµάτων αφορούν φάρµακα που στοχεύουν στη θεραπεία του καρκίνου, του AIDS, όπως και τα αντικαταθλιπτικά. Είναι λοιπόν σαφές πως επίκειται απειλή για την υγεία ευπαθών κοινωνικών οµάδων, σε ολόκληρη την Ευρώπη.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»