Συνεχίζεται και σήμερα, για δεύτερη μέρα, το πρώτο κύμα καύσωνα, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται η αστάθεια να είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού.

Ειδικότερα, ψυχρές αέριες μάζες θα κάνουν την εμφάνισή τους από αύριο, Πέμπτη, ενώ το Σαββατοκύριακο θα επικρατήσουν μελτέμια. Παράλληλα, νέο κύμα καύσωνα θα πλήξει τη χώρα τη Δευτέρα.

Διαβάστε ακόμα: ''Κρούει τον κώδωνα'' ο Γιάννης Καλλιάνος: Κρίσιμο το επόμενο 24ωρο - Πού θα ''χτυπήσουν'' 38άρια

Από τα 40άρια, λοιπόν, θα πάμε στην ατμοσφαιρική αστάθεια, στα μελτέμια και ξανά στον καύσωνα, με την εναλλαγή της διάθεσης του καιρού σε λίγες μόνο ημέρες να είναι έντονη.

Η πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη

Μάλιστα, για την πρόγνωση του καιρού τις επόμενες ημέρες αναφέρθηκε σε νέα ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, εξηγώντας τα φαινόμενα που θα περιμένουμε και πώς δημιουργούνται.

Ειδικότερα, σημείωσε: «Και σήμερα θα είναι μια αρκετά ζεστή ημέρα, ενώ το διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή μια πιο ψυχρή αέρια μάζα ψηλά στην ατμόσφαιρα έρχεται για να συνδυαστεί με την πολύ θερμή επιφάνεια και να δώσει έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια.

Στον πρώτο μας χάρτη σημειώνουμε την ψυχρότερη αέρα μάζα σε ύψος 5,5 χιλιομέτρων περίπου ψηλότερα από την επιφάνεια, ενώ στον δεύτερο χάρτη μας απεικονίζεται η αστάθεια που θα επηρεάσει πολλές ηπειρωτικές περιοχές το διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή».

Τι σημαίνει ασταθής ατμόσφαιρα

Στη συνέχεια, ο γνωστός μετεωρολόγος αναφέρθηκε στην αστάθεια των επομένων ημερών, λέγοντας ότι «τις επόμενες ημέρες θα επηρεάσει τα ψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας. Καθώς όμως κάτω χαμηλά έχουμε ήδη αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, αυτή η θερμοκρασιακή αντίθεση θα οδηγήσει σε έντονα ανοδικές κινήσεις του αέρα προς σχηματισμό καταιγιδοφόρων νεφών, εφόσον και η υγρασία είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Έτσι λοιπόν εκεί που θα παρατηρούνται οι μεγαλύτερες θερμοκρασιακές διαφορές και αυτές βέβαια εντοπίζονται αργά το απόγευμα, εκεί θα είναι τα χρονικά διαστήματα που θα αναπτύσσονται μπόρες, καταιγίδες, ακόμα και χαλαζοπτώσεις».

Γιατί ευνοούνται οι χαλαζοπτώσεις

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο πολύ θερμός αέρας εκτονώνεται με μεγάλη ένταση προς τα επάνω, συμπαρασύροντας και ταυτοχρόνως συμπυκώνοντας τους υδρατμούς που αυτός φέρει. Σχηματίζονται λοιπόν τα καταιγίδοφόρα νέφη, που μπορεί να φτάσουν ως προς τις κορυφές τους σε μεγάλα ύψη κι έτσι λοιπόν τα υδροσταγονίδια μετατρέπονται σε παγοκρυστάλλια, τα οποία συνεχώς αυξάνουν το μέγεθός τους καθώς συγκρούονται με άλλα υδροσταγονίδια ή παγοκρυστάλλια (φανταστείτε τους φλοιούς του κρεμμυδιού).

Όταν λοιπόν φτάσουν σε ένα μέγεθος όπου η βαρύτητα νικάει το ανοδικό ρεύμα, θα πέσουν προς τα κάτω με τη μορφή χαλαζόκοκκων».

Μελτέμια το Σαββατοκύριακο

Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να περιοριστεί και πάλι η αστάθεια κυρίως σε ορεινές περιοχές και καθώς αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες ψηλά στην ατμόσφαιρα θα κινηθούν προς Τουρκία θα ενισχύσουν τη διαφορά πίεσης κάτω χαμηλά και άρα τα μελτέμια ή καλύτερα ετησίες προς την πλευρά του Αιγαίου, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Ο μηχανισμός δημιουργίας των ετησίων με τις χαμηλές πιέσεις προς την Κύπρο και τις πιο υψηλές βορειότερα.

Καιρός: Νέο κύμα ζέστης από Δευτέρα

Τέλος, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προέβλεψε: «Από τη Δευτέρα θα αρχίσουν σιγά-σιγά να περιορίζονται τα μελτέμια, οπότε θα δοθεί η ευκαιρία στον θερμό αέρα να κατακλύσει και πάλι την περιοχή μας. Έτσι λοιπόν από τις 10 του μήνα και μέχρι τις 14 περίπου είναι πολύ πιθανό να ζήσουμε ένα ανάλογο με αυτών των ημερών κύμα ζέστης».

«Υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα, οπότε καλό είναι να κλείσουμε τα αυτιά μας σε ανακοινώσεις του τύπου "έρχονται 40άρια ή 45άρια" από τα μέσα του μήνα κ.τ.λ.», τόνισε στην ανάρτησή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1rsokiyol4h)