Γαστρεντερίτιδα: Διατροφικά tips και πώς να την αντιμετωπίσεις - Ποια είναι τα συμπτώματα
"Καμπανάκι" από τους ειδικούς
Είναι περίοδος που η γαστρεντερίτιδα είναι σε έξαρση καθώς τα κρούσματα έχουν φτάσει τα εκατό, ενώ παιδιά νοσηλεύονται σε παιδιατρικές κλινικές
«Καμπανάκι» έχουν σημάνει οι ειδικοί μετά από τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα κρούσματα εντοπίζονται σε κατοίκους των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου ενώ η έξαρση παρατηρήθηκε από τις 27/05/24.
Επιπλέον, εννέα παιδιά νοσηλεύτηκαν στην παιδιατρική κλινική, εκ των οποίων 2 έχουν πάρει εξιτήριο, ενώ ένας υπερήλικας με υποκείμενα νοσήματα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΓΝ Βόλου. Πρόκειται για κατοίκους των εν λόγω περιοχών, των οποίων η σύνδεση με το φαινόμενο διερευνάται.
Γαστρεντερίτιδα: Τα συμπτώματα και η διάρκεια της νόσου
Η γαστρεντερίτιδα είναι μία συχνή νόσος που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του βλεννογόνου του γαστρεντερικού σωλήνα και ανάλογα με τη διάρκεια της ορίζεται σε:
Οξεία γαστρεντερίτιδα - διαρκεί έως 7 ημέρες
Εμμένουσα γαστρεντερίτιδα - διαρκεί από 7 έως 14 ημέρες
Χρόνια γαστρεντερίτιδα- διαρκεί πάνω από 14 ημέρες
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για λοίμωξη του γαστρεντερικού συστήματος και μπορεί να περιλαμβάνει το στομάχι ή/και το έντερο. Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να οφείλεται σε βακτηρίδιο, ιό ή σπανιότερα σε παράσιτο. Οι μικροοργανισμοί αυτοί μπορούν να μεταδοθούν μέσω τροφίμων (που είτε δεν έχουν μαγειρευτεί καλά, είτε κάποιος έχει αγγίξει την τροφή με μολυσμένα χέρια, είτε κάποιο μολυσμένο έντομο έχει ακουμπήσει πάνω τους), μέσω μολυσμένων υδάτων ή μέσω ατόμων που νοσούν από γαστρεντερίτιδα.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας είναι η διάρροια, η ναυτία, ο εμετός, ο οξύς πόνος στην κοιλιά, ο πυρετός, οι μυϊκοί πόνοι και ο πονοκέφαλος. Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να ποικίλουν σε ένταση και συνήθως διαρκούν από 1-2 ημέρες και σε ακραίες περιπτώσεις μπορούν να διαρκέσουν εώς και δέκα.
Έχω γαστρεντερίτιδα τι να φάω;
Αρχικά να δούμε πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε από τη γαστρεντερίτιδα μέσω της διατροφής. Είναι σημαντικό να πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας και στη συνέχεια τα φρούτα, τα λαχανικά και τις επιφάνειες εργασίας των τροφών. Θα πρέπει να μαγειρεύουμε πολύ καλά το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα θαλασσινά και τα αυγά. Επιπλέον, επιλέγουμε παστεριωμένο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα από παστεριωμένο γάλα. Όταν ξεπαγώνουμε τρόφιμα από την κατάψυξη θα πρέπει η διαδικασία αυτή να γίνεται σταδιακά μέσα στο ψυγείο και όχι έξω στον πάγκο της κουζίνας.
Κατά τη διάρκεια της γαστρεντερίτιδας χρειαζόμαστε τροφές που θα μας ενυδατώσουν, θα αναπληρώσουν τις ενδεχόμενες απώλειες των ηλεκτρολυτών και θα είναι θρεπτικές. Κατά τη διάρκεια της γαστρεντερίτιδας, η τροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Με τη σωστή δίαιτα τα τοιχώματα του γαστρεντερικού σωλήνα θα επουλωθούν πιο γρήγορα και θα επανακτήσουμε έτσι τη χαμένη μας δύναμη.
Διατροφικά tips για τη διαχείριση της γαστρεντερίτιδας
Πίνετε μικρές ποσότητες υγρών κάθε 5-10’ για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρών με μιας μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του εμετού. Τα υγρά μπορεί να είναι νερό, μαύρο τσάι ή του βουνού, ελαφρώς ζαχαρωμένο νερό (να αφήσετε τα φύλλα του τσαγιού για 1 λεπτό σε ζεστό νερό). Το ελαφρώς ζαχαρωμένο νερό/αφέψημα δεν ενδείκνυται στις περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας με διάρροιες.
Αν έχετε κάνει εμετό, χαλαρώστε για 20-30’ μέχρι να ηρεμήσει το στομάχι σας και μετά φάτε.
Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα.
Καταναλώστε αρχικά σκέτη σούπα ζωμό, βραστή πατάτα χωρίς τη φλούδα, άσπρο ρύζι, άσπρο ψωμί, άσπρες φρυγανιές, μήλο, μπανάνα και βραστά καρότα. Στη συνέχεια μπορείτε να φάτε και λίγο βραστό στήθος κοτόπουλο.
Μόλις έχουν περάσει τα έντονα συμπτώματα του εμετού και της διάρροιας ξεκινήστε με μία δίαιτα που θα περιλαμβάνει εύπεπτες τροφές. Τροφές δηλαδή χαμηλές σε φυτικές ίνες και με ήπια γεύση. Για παράδειγμα άπαχα κρέατα μαγειρεμένα με ελάχιστο λάδι, άπαχο ψάρι (π.χ. μπακαλιάρο), ζυμαρικά, βραστά αυγά.
Καταναλώστε τροφές που σας αρέσουν και ξέρετε ότι τις ανέχεστε καλά.
Μόλις επανέλθει η όρεξή σας και νιώθετε καλά, μπορείτε να τρώτε κανονικά
Θα πρέπει να αποφευχθεί η κατανάλωση των παρακάτω ουσιών:
Καφεΐνη: καφέ, πολλοί τύποι αφεψημάτων πλούσια σε καφεΐνη και αναψυκτικά τύπου κόλα
Ζάχαρη: χυμοί, αναψυκτικά, αθλητικά ποτά, αποξηραμένα φρούτα
Εσπεριδοειδή φρούτα: πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, μανταρίνια, λεμόνι
Λιπαρές τροφές: τηγανιτές τροφές, πίτσα, fast food
Πικάντικες τροφές: καυτερές και με έντονη γεύση τροφές
Γάλα και γαλακτομικά προϊόντα που περιέχουν λακτόζη
Πότε πρέπει να απευθυνθώ σε γιατρό;
Τα συμπτώματα της οξείας γαστρεντερίτιδας συνήθως υποχωρούν εντός λίγων ημερών και η αντιμετώπιση της δεν απαιτεί τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής ή την επίσκεψη στο γιατρό.
Ωστόσο σε περίπτωση παρατεταμένης διάρκειας (διάρκεια συμπτωμάτων πάνω από 2-3 ημέρες) με έντονα συμπτώματα θα πρέπει να απευθυνθείτε στο/ στη γιατρό σας. Επίσης, σε γιατρό θα πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως αν: (3)
Παρατηρήσετε διάρροια με αίμα (αίμα στα κόπρανα)
Παρατηρήσετε έντονη δίψα, ξηρό και κολλώδες στόμα, κούραση, σύγχυση, ζάλη, αδυναμία, σκουρόχρωμα ούρα, ξηρή και αφυδατωμένη επιδερμίδα, ελάχιστη παραγωγή ούρων, συμπτώματα που υποδηλώνουν αφυδάτωση
Κάνετε συνεχώς εμετό και το στομάχι σας δεν μπορεί να δεχθεί κανένα υγρό
Πυρετό πάνω από 39 °C
Ζαλίστε ή έχετε τάση για λιποθυμία με την ορθοστασία
Νιώσετε σύγχυση
Εμφανίσετε ανησυχητικό πόνο στην κοιλιά (κοιλιακό άλγος)
Αν έχετε κάποιο συνοδό χρόνιο νόσημα όπως νεφροπάθεια, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου κ.α.
Μόλις επιστρέψατε από χώρα του εξωτερικού με κακές συνθήκες υγιεινής
Εάν χρειαστεί ο/η γιατρός μπορεί να χορηγήσει αντιβίωση (σε περίπτωση που το αίτιο είναι λοίμωξη από βακτήριο) και να στείλει δείγμα κοπράνων για εργαστηριακό έλεγχο.