Αλλαγές στο σκηνικό του καιρού προβλέπονται από αύριο, Πέμπτη, με κύριο χαρακτηριστικό την έντονη αστάθεια. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση καθώς ο καύσωνας των τελευταίων ημερών θα υποχωρήσει.

Ψυχρή αέρια μάζα και ατμοσφαιρική αστάθεια

Η εισβολή ψυχρής αέριας μάζας σε συνδυασμό με τη θερμή επιφάνεια αναμένεται να προκαλέσει έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να δούμε μπόρες, καταιγίδες, ακόμα και χαλαζοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Βραχύβιες αλλαγές στον καιρό

Η αστάθεια αυτή δεν θα διαρκέσει πολύ. Αν και το Σαββατοκύριακο προβλέπονται μελτέμια που θα φέρουν μια ανάσα δροσιάς, από τη Δευτέρα οι θερμοκρασίες θα επανέλθουν στα επίπεδα των τελευταίων ημερών. Ο κ. Μαρουσάκης σημειώνει ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στις προβλέψεις και καλεί το κοινό να μην δίνει βάση σε φήμες για εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες από τα μέσα του μήνα.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα, οπότε καλό είναι να κλείσουμε τ' αυτιά μας σε ανακοινώσεις του τύπου "έρχονται 40άρια ή 45άρια" από τα μέσα του μήνα κτλ.», αναφέρει χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος.

Τι σημαίνει ασταθής ατμόσφαιρα

Ο ψυχρός αέρας που αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του μέσα στις επόμενες ημέρες θα επηρεάσει τα ψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας, όμως χαμηλά θα υπάρξει θερμοκρασιακή αντίθεση λόγω των υψηλών θερμοκρασίων, που θα οδηγήσει σε έντονα ανοδικές κινήσεις του αέρα προς σχηματισμό καταιγιδοφόρων νεφών εφόσον και η υγρασία είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Έτσι, εκεί που θα παρατηρούνται οι μεγαλύτερες θερμοκρασιακές διαφορές και αυτές βέβαια εντοπίζονται αργά το απόγευμα, εκεί θα είναι τα χρονικά διαστήματα που θα αναπτύσσονται μπόρες, καταιγίδες ακόμη και χαλαζοπτώσεις.

Ο λόγος που ευνοούνται οι χαλαζοπτώσεις

Ο πολύ θερμός αέρας εκτονώνεται με μεγάλη ένταση προς τα επάνω, συμπαρασύροντας και ταυτοχρόνως συμπυκώνοντας τους υδρατμούς που αυτός φέρει. Σχηματίζονται λοιπόν τα καταιγίδοφόρα νέφη που μπορεί να φτάσουν ως προς τις κορυφές τους σε μεγάλα ύψη κι έτσι λοιπόν τα υδροσταγονίδια μετατρέπονται σε παγοκρυστάλλια, τα οποία συνεχώς αυξάνουν το μέγεθός τους καθώς συγκρούονται με άλλα υδροσταγονίδια ή παγοκρυστάλλια (σ.σ. φανταστείτε τους φλοιούς του κρεμμυδιού).

Όταν λοιπόν φτάσουν σε ένα μέγεθος όπου η βαρύτητα νικάει το ανοδικό ρεύμα θα πέσουν προς τα κάτω με τη μορφή χαλαζόκοκκων.

Σαββατοκύριακο με μελτέμια

Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να περιοριστεί και πάλι η αστάθεια, κυρίως σε ορεινές περιοχές και καθώς αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες ψηλά στην ατμόσφαιρα θα κινηθούν προς Τουρκία θα ενισχύσουν τη διαφορά πίεσης κάτω χαμηλά και άρα τα μελτέμια ή καλύτερα ετησίες προς την πλευρά του Αιγαίου.

Νέος καύσωνας από Δευτέρα

Από τη Δευτέρα, θα αρχίσουν σιγά σιγά να περιορίζονται τα μελτέμια οπότε θα δοθεί η ευκαιρία στον θερμό αέρα να κατακλύσει και πάλι την περιοχή μας.

Έτσι, για ένα πενθήμερο (10-14 Ιουνίου) είναι πολύ πιθανό να ζήσουμε ένα κύμα ζέστης ανάλογο με αυτών των τελευταίων ημερών.