Ολικά κολοβακτηριοειδή, εντερόκοκκοι και… σαλμονέλα εντοπίστηκαν στο νερό του δήμου Ρήγα Φερραίου στη Μαγνησία σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τους εργαστηριακούς ελέγχους του ΕΟΔΥ που έγιναν στις 31 Μαΐου και παραδόθηκαν σήμερα στον δήμο από την υπηρεσία της διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

«Το νερό είναι μόνο για χρήση στην τουαλέτα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου.

Αναγκαία η απολύμανση των δεξαμενών και των συστημάτων αγωγών

Οι εργαστηριακοί έλεγχοι έγιναν στις κοινότητες Ριζομύλου και Στεφανοβικείου ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των ελέγχων και σε άλλα σημεία από το δίκτυο υδροδότησης και τις δεξαμενές του νερού.

Για τον λόγο αυτό η αρμόδια υπηρεσία ζητάει από τον δήμο να λάβει μέτρα αντιμετώπισης, να προχωρήσει στον καθαρισμό και την απολύμανση των δεξαμενών και των συστημάτων αγωγών υδροδότησης, να γίνει καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου των γεωτρήσεων και των δεξαμενών.

Επίσης, ζητάει να ενημερωθούν οι πολίτες για την μικροβιολογική επιβάρυνση που διαπιστώθηκε και να γίνει παρακολούθηση του δικτύου ύδρευσης.

eody-metriseis-magnisia

Βόλος: «Εντοπίστηκαν κοπρώδους μορφής μικρόβια», ανέφερε ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου

Για το θέμα μίλησε στο Action 24 ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας, σημειώνοντας ότι το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση, ενώ αναφέρθηκε στις δύο επικρατέστερα σενάρια για το πώς μολύνθηκε το νερό.

eody-metriseis2-magnisia


«Σήμερα το φαινόμενο είναι σε ύφεση. Δεν έχουμε καμία εισαγωγή, ενώ και χθες δεν είχαμε επίσκεψη για ενυδάτωση στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου. Βιώνουμε μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις του Δήμου και είναι περίπτωση που ακόμα δεν έχουμε εντοπίσει ποια είναι η γενεσιουργός αιτία, η οποία προκάλεσε τη σαλμονέλα στο δίκτυο ύδρευσης.

Το νερό είναι μόνο για χρήση στην τουαλέτα. Από τη Δευτέρα, είχε πλέον εντοπιστεί απόλυτα το μικρόβιο της σαλμονέλας στη δεξαμενή και στο περιφερειακό δίκτυο. Δεν έχουμε ακόμα διαγνώσει τη γενεσιουργό αιτία» ανέφερε αρχικά και συνέχισε:

«Υπάρχουν δύο εκδοχές, μια πιθανή ρωγμή δικτύου σε κάποιο σημείο και η άλλη είναι η δολιοφθορά. Βαδίζουμε βήμα-βήμα, δεν έχουμε βρει κάποια ρωγμή στον αγωγό, κοντά σε κάποιον οχετό. Εντοπίστηκαν κοπρώδους μορφής μικρόβια. Υπάρχει κτηνοτροφική μονάδα και έχουμε απομονώσει τις γεωτρήσεις που συνδέονται μαζί της. Υπάρχει σενάριο για ακαθαρσίες στο υπέδαφος που στη συνέχεια αντλήθηκαν από το δίκτυο. Η διαδικασία δεν είναι απλή».


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1rvpdhybsix)


eody-metriseis3-magnisia

Η ανακοίνωση του δήμου Ρήγα Φερραίου

Τέλος, η ανακοίνωση του δήμου Ρήγα Φερραίου αναφέρει τα εξής: «Η ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου από τη στιγμή που προέκυψε το πρόβλημα με την ποιότητα του νερού στους οικισμούς Ριζομύλου και Στεφανοβικείου βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον ΕΟΔΥ και τη Διεύθυνση Υγείας και ακολουθεί τις υποδείξεις τους.

H Διεύθυνση Υγείας έλαβε δείγματα από τη δεξαμενή και τα δίκτυα ύδρευσης Ριζομύλου και Στεφανοβικείου και μετά την ολοκλήρωση των αναλύσεων μας απεστάλησαν στις 4/6/2024 και τα γνωστοποιούμε».

Χωρίς νερό εν μέσω κύματος ζέστης οι κάτοικοι σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο

Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι και των δύο περιοχών καλούνται να μην χρησιμοποιούν το νερό της βρύσης πουθενά, παρά μόνο στην τουαλέτα. Έτσι, εν μέσω κύματος ζέστης που διανύουμε αυτές τις ημέρες, χρειάζεται να αντιμετωπίσουν όλες τις ανάγκες τους αξιοποιώντας τα εμφιαλωμένα νερά που μοιράζουν οι τοπικές αρχές και να κάνουν μπάνιο, να μαγειρέψουν και να πλυθούν, με το νερό αυτό.

Η κατάσταση επιβαρύνεται, καθώς και στα δύο χωριά εξακολουθούν να υπάρχουν ασθενείς με γαστρεντερίτδια, ενώ επικρατεί και φόβος, για τους επόμενους που τυχόν θα ασθενήσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως λένε οι κάτοικοι, «κάθε οικογένεια έχει ένα ή και περισσότερα κρούσματα γαστρεντερίτιδας». Στα χωριά οι συνθήκες είναι τριτοκοσμικές, με τους πολίτες να περιμένουν τις υδροφόρες και τις παλέτες με το νερό, σε συνθήκες αφόρητης ζέστης - σήμερα Τετάρτη, την ώρα που έγινε η διανομή του νερού (12:30μ.μ.) το θερμόμετρο έδειχνε 35 βαθμούς υπό σκιά.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1s1yrfruze1)