Nωρίς έκανε την εμφάνισή του φέτος ο πρώτος καύσωνας και η πρόληψη των πυρκαγιών είναι αναγκαία.

Ο κίνδυνος «κρύβεται» στα ακαθάριστα οικόπεδα και οι πολίτες καλούνται να τα καθαρίσουν και είναι αντιμέτωποι με νέο κανονισμό προστασίας. Όμως οι διατάξεις προκαλούν συχνά σύγχυση, ιδιαίτερα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δασικές περιοχές.

Αντιπυρική περίοδος: Τα υποχρεωτικά μέτρα για πρόληψη των πυρκαγιών 


Απαραίτητη από φέτος είναι η τεχνική έκθεση του μηχανικού. Υποχρεωτικό για φέτος είναι να καθαρίσουν από ξερόχορτα τα οικόπεδά τους και να απομακρύνουν όλα τα έφλεκτα υλικά από τις αυλές, τους κήπους και τις αποθήκες τους, όπως καυσόξυλα, μπουκάλες υγραερίου, δοχεία με καύσιμα.

Υποχρεωτικό επίσης είναι να έχουν κλαδέψει όλα τα δέντρα τους, να μην πλησιάζουν τα παντζούρια και αν χρειάζεται να κόψουν ακόμα και δέντρα που ακουμπούν στις στέγες. Θα πρέπει τα δέντρα να απέχουν τουλάχιστον τρία μέτρα από το κέλυφος του κτιρίου και για δέντρα ύψους έως τριών μέτρων να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον ενάμιση μέτρο. Η μέτρηση γίνεται από το μακρύτερο κλαδί του ενός δέντρου στο κοντινότερο του άλλου δέντρου.

Μέτρα που έρχονται σε δεύτερο χρόνο είναι: η κατασκευή μάντρας ύψους ενός μέτρου με άκαυστα υλικά, η τοποθέτηση πυράντοχων κουφωμάτων και υδροροών, ακόμα και η αντικατάσταση στέγης και συστημάτων αυτόματης πυρόσβεσης.