Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για το εργοστάσιο «Γιαννίτσης» στη Λαμία, που έγινε παρανάλωμα του πυρός το βράδυ της Κυριακής 19 Μαΐου, καθώς οι έρευνες γύρω από την πυρκαγιά συνεχίζονται. Σύμφωνα, λοιπόν, με νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως, σε τμήματα των εγκαταστάσεων του εργοστασίου που δεν κάηκαν εντοπίστηκαν από στελέχη της Πυροσβεστικής πρώτες ύλες που είχαν λήξει εδώ κι έναν χρόνο και εξακολουθούσαν -άγνωστο για ποιον λόγο- να φυλάσσονται στον χώρο. Μεταξύ άλλων, στις εγκαταστάσεις βρέθηκαν και ληγμένα ζυμαρικά, όσπρια και φακές σε συσκευασίες.

Διαβάστε ακόμα: Φωτιά σε εργοστάσιο τροφίμων στη Λαμία: Ο ασφαλιστής του ιδιοκτήτη, ο αποστολέας του mail για αύξηση αποζημίωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», πλέον αναμένεται να διερευνηθεί αν μέρος από αυτά τα ληγμένα είχε χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή σχολικών γευμάτων, καθώς υπενθυμίζεται ότι το εργοστάσιο είχε ετοιμάσει τα γεύματα που προκάλεσαν την τροφική δηλητηρίαση 63 μαθητών από 7 σχολεία της Λαμίας, λίγες μέρες πριν από την πυρκαγιά. Σημειώνεται ότι σε βάρος της εταιρείας «Γιαννίτσης» έχουν υποβληθεί πάνω από 30 μηνύσεις από γονείς μαθητών.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1s5s14l7355)

Λαμία: Δύο πρόσωπα στο μικροσκόπιο των Αρχών

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, «κατά τη διάρκεια αυτοψίας που πραγματοποίησαν στελέχη της Πυροσβεστικής στον χώρο του εργοστασίου εντόπισαν και κατέσχεσαν ως πειστήρια πρώτες ύλες για την παρασκευή γευμάτων, οι οποίες -σε ορισμένες περιπτώσεις– είχαν λήξει εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο». Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο των Αρχών έχουν μπει δύο πρόσωπα, οι κινήσεις των οποίων φέρεται να έπαιξαν ρόλο στην ταχύτατη εξάπλωση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε λίγες μόνο ώρες πριν από την επίσκεψη για έλεγχο στο εργοστάσιο από κλιμάκιο του ΕΦΕΤ.

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, «οι ανακριτικοί υπάλληλοι πήραν δείγματα από το εσωτερικό του εργοστασίου, τα οποία έστειλαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. σε αναζήτηση τυχόν εύφλεκτου υλικού. Δεν έχουν ωστόσο προκύψει αποτελέσματα».

Μιλώντας στην «Απογευματινή» ο υγιεινολόγος και επίκουρος καθηγητής Υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Κωνσταντίνος Ντελέζος, ανέφερε ότι για όλες τις τελευταίες περιπτώσεις σε Λαμία, Μαγνησία και Παιανία φταίει η έλλειψη σωστής υγιεινής. Σύμφωνα με τον ίδιο, βασικό ρόλο παίζει η επαναξιολόγηση του χρονικού ορίου κατά το οποίο μπορούν πλέον να συντηρηθούν τα τρόφιμα: «Πρέπει να μειωθούν τα χρονικά όρια στον τρόπο παρασκευής, συσκευασίας και αποθήκευσης έτοιμων και μαγειρεμένων τροφίμων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Παλιότερα τα διατηρούσαμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος περίπου 4 ώρες. Τώρα, κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς αναγκαστικά πρέπει να μειωθεί αυτός ο χρόνος και ιδίως τις περιόδους του καύσωνα, καθώς από 37 βαθμούς και πάνω γίνεται η ταχύτερη ανάπτυξη των μικροβίων».

Αναφορικά με τη Μαγνησία και την έξαρση της γαστρεντερίτιδας τις τελευταίες μέρες, ο κ. Ντελέζος είπε πως με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία είναι πιθανό «να έγινε μόλυνση επιφανειακών νερών, δηλαδή τα δίκτυα άρδευσης να ήρθαν σε επαφή με μεγάλη ποσότητα κοπριάς (η οποία όταν δεν είναι έτοιμη έχει μικρόβια όπως η σαλμονέλα και το κολοβακτηρίδιο). Κατόπιν, λόγω κατεστραμμένων δικτύων μπλέχτηκαν τα δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»