Ένα νέο κύμα ζέστης αναμένεται να επισκεφτεί τη χώρα μας από την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, με τον υδράργυρο να ξεπερνά ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικότερα, σε ανάρτηση που πραγματοποίησε ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου στο facebook, τόνισε ότι ο καύσωνας είναι «προ των πυλών», με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικότερα, στον πίνακα που παρέθεσε ο Σάκης Αρναούτογλου, δείχνει την θερμοκρασία να αυξάνεται προοδευτικά από την Παρασκευή (7/6) μέχρι και την Πέμπτη (13/6). Στο γράφημα η μέση θερμοκρασία ξεκινάει από τους 32 βαθμούς Κελσίου και φτάνει μέχρι τους 40, ενώ σε ορισμένες περιοχές της δυτικής και νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας, της Αττικής και της Κρήτης, που βρίσκονται μακριά από τη θάλασσα, ο υδράργυρος αναμένεται να ανέλθει την Πέμπτη ακόμη και στους 42-43 °C.

Παράλληλα, στις ορεινές περιοχές με 500-1.000 μέτρα υψόμετρο η θερμοκρασία θα είναι 3-6 βαθμούς χαμηλότερη από τον μέσο όρο του γραφήματος, όπως το ίδιο ισχύει και αντίστοιχα για τις παραθαλάσσιες περιοχές που η θερμοκρασία θα είναι 3-5 βαθμούς χαμηλότερη.


Μαρουσάκης: Νέο κύμα ζέστης με 39αρια από την Τρίτη

Θα περιοριστεί σήμερα σιγά-σιγά το κύμα ζέστης των προηγούμενων ημερών, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, ενώ θα σημειωθούν κάποιες τοπικές μπόρες αργά το απόγευμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, η ημέρα θα ξεκινήσει με συννεφιές στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά. Καθώς θα πηγαίνουμε προς το απόγευμα, μια πιο ψυχρή αέρια μάζα θα περάσει αρκετά πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, περίπου στα 5,5 χιλιόμετρα, θα συνδυαστεί με τις πολύ θερμές αέριες μάζες που υπάρχουν κάτω χαμηλά, με αποτέλεσμα να σημειωθεί αστάθεια και να ξεσπάσουν τοπικές καταιγίδες, μπόρες, ακόμη και χαλαζοπτώσεις, σε περιοχές της επικράτειας (Πελοπόννησος, κεντρική Στερεά, Θεσσαλία, κεντρική Μακεδονία και Θράκη).

Οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους και βορειανατολικούς μέσα στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, με μέτριες και τοπικά ισχυρές εντάσεις. Ο βορειοανατολικός άνεμος θα ξηράνει την ατμόσφαιρα και θα αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Ο υδράργυρος θα σημειώσει πτώση σήμερα στους 34-36 βαθμούς Κελσίου, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια.

Στην Αττική δεν αναμένουμε κάτι το αξιόλογο, καθώς θα σημειωθούν λίγες συννεφιές οι οποίες θα εναλλάσσονται με την ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με τις εντάσεις τους να είναι γύρω στα 3-4 μποφόρ, ενώ ο υδράργυρος θα ανέλθει γύρω στους 36 βαθμούς, αργά το μεσημέρι.

Στη Θεσσαλονίκη, θα σημειωθούν λίγες συννεφιές οι οποίες όσο πηγαίνουμε προς το απόγευμα θα αυξηθούν, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μπόρες ακόμη και τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι δεν θα προβληματίσουν, καθώς θα πνέουν με μέτριες, στα 3-4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στους 32 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, αύριο, Παρασκευή, θα είναι μέρα αστάθειας, κυρίως στη βόρεια και την κεντρική ηπειρωτική Ελλάδα. Ομως από το Σάββατο μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα «μπει» το μελτέμι στο Αιγαίο και θα ενισχυθούν οι άνεμοι γύρω στους 6-7 μποφόρ, με αποτέλεσμα να περιορίσει την αστάθεια και θα εκτοπίσει τη ζέστη κυρίως προς τη δυτική Ελλάδα, στους 35-37 βαθμούς Κελσίου.

Από Δευτέρα και στη συνέχεια θα υποχωρήσει το μελτέμι και θα δώσει χώρο σε πιο θερμές αέριες μάζες οι οποίες θα έρθουν στη χώρα μας από την περιοχή της βόρειας Αφρικής. Οπως αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης από Τρίτη έως την Παρασκευή είναι αρκετά πιθανό να ζήσουμε ένα αντίστοιχο κύμα ζέστης, με θερμοκρασίες ακόμη και στους 39 βαθμούς Κελσίου, ίσως και υψηλότερες. Από το άλλο Σαββατοκύριακο και στην συνέχεια θα υπάρξει εκ νέου αποκλιμάκωση του φαινομένου. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του ΟPEN, η χώρα βρίσκεται σε «κλοιό» θερμών αερίων μαζών και κατά διαστήματα αυτά θα θερμά κύματα θα έρχονται προς τη χώρα μας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1sn2st7aixt)

Καιρός: Η πρόγνωση της ΕΜΥ μέχρι τη Δευτέρα 10-06

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 06-06-2024
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Αραιές νεφώσες παροδικά πιο πυκνές με πρόσκαιρες τοπικές βροχές στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και βαθμιαία και στο Αιγαίο. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία παρόλο που θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και βόρεια θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα στα νότια, όπου και θα φτάσει τους 35 με 37 βαθμούς.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσες παροδικά πιο πυκνές με πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Aπό βόρειες διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσες παροδικά πιο πυκνές με πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στο Ιόνιο 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 35 με 37 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσες παροδικά πιο πυκνές με πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 και τοπικά 37 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσες παροδικά κατά τόπους αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στα υπόλοιπα. Μεμονωμένες καταιγίδες πιθανώς να εκδηλωθούν κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Κρήτη.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 34 και στην Κρήτη έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσες παροδικά κατά τόπους αυξημένες από τις μεσημβρινές ώρες με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα Δωδεκάνησα 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 και τοπικά 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσες παροδικά πιο πυκνές με πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσες παροδικά πιο πυκνές με πρόσκαιρες τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και από το απόγευμα 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσες παροδικά πιο πυκνές με πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες πιθανώς να εκδηλωθούν κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα τις μεσημεριανές ώρες νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου.


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07-06-2024
Σχεδόν αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις, κατά τόπους πρόσκαιρα πιο πυκνές στα ανατολικά και τα βόρεια ηπερωτικά, όπου τις πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές ή όμβροι. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα ορεινά πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 5 και στο Ιόνιο 5 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά 4 με 5 και στο Αιγαίο 5 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα νότια με μέγιστες τιμές περί τους 33 με 35 βαθμούς και μόνο στη νοτιοανατολική νησιωτική Ελλάδα θα φτάσει τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 08-06-2024
Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά και το Ιόνιο 3 με 5 και στα ανατολικά 3 με 5 και στο Αιγαίο 5 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά και θα φτάσει στα ηπειρωτικά κατά τόπους περί τους 35 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 09-06-2024
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και το Ιόνιο βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά και το Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει μικρή άνοδο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και θα φτάσει στα ηπειρωτικά κατά τόπους περί τους 36 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 10-06-2024
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά το μεσημέρι απόγευμα.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και το Ιόνιο δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά και το Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει περαιτέρω άνοδο σε όλη τη χώρα.